Πως να είσαι καλός συνεργάτης

Πέντε συμβουλές ειδικών

Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

jpeg-optimizer-pos-na-eisai-kalos-sinergatis

Πως να είσαι καλός συνεργάτης ή καλή συνεργάτιδα; Πέντε καλές συμβουλές δίνουν ειδικοί.Φωτογραφία από Joseph Mucira από το Pixabay 

Πως να είσαι καλός συνεργάτης ή καλή συνεργάτιδα; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αφού το να απολαμβάνεις τη δουλειά σου δεν «πηγάζει» μόνον από τη δουλειά που κάνεις. Όποιος-όποια  συνεργάστηκε μ’ ένα σπουδαίο ή μια σπουδαία συνάδελφο ξέρει καλά το πόσο σημαντικό είναι το να έχεις θετικές σχέσεις με τα άτομα με τα οποία περνάς την επαγγελματική ζωή σου.

Το πως μπορείς ν’ αξιοποιήσεις στο έπακρο τις σχέσεις σου στο γραφείο ή στο χώρο εργασίας περιγράφονται αναλυτικά στις πέντε συμβουλές του Τμήματος Διοίκησης του Κολεγίου Επιχειρηματικότητας «Warrington» του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των Η.Π.Α., οι οποίοι-οποίες ερεύνησαν αναλυτικά το πως μπορείς να είσαι ένας καλός συνεργάτης ή μια καλή συνεργάτιδα.

Οι συμβουλές αυτές είναι οι εξής:

1.Μην είσαι αγενής

«Αν και φαίνεται σαν να είσαι καλός συνάδελφος, το να είσαι αγενής μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους.

Η επιστημονική  έρευνα έχει δείξει ότι το να είσαι αγενής σε κάποιον επηρεάζει την ευημερία και τη λειτουργικότητά σου.

Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει τη γνωστική ικανότητά σου,ακόμη και όταν έχεις υψηλά κίνητρα,και επηρεάζει τη μνήμη εργασίας σου.

Σε επιστημονικές μελέτες για το ιατρικό προσωπικό ανακαλύψαμε το εξής: Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη, όταν βιώνουν αγένεια!

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η αγένεια εξαπλώνεται. Ακόμα κι αν οι αγενείς συμπεριφορές είναι ακούσιες, τότε αυτές μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους,«οδηγώντας» προς σ’ ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να παρουσιάσουν μία πτώση στην απόδοση της εργασίας και στη λήψη αποφάσεων λόγω της αγένειας», λέει ο καθηγητής,  Amir Erez , WA McGriff.

2.Γίνε λάτρης της προοπτικής

«Για να γίνεις ένας καλός συνάδελφος, είναι σημαντικό να μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, ώστε να υιοθετείς διάφορες προοπτικές. Όταν σκέφτεσαι από την οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου και φαντάζεσαι ότι «περπατάς με τα παπούτσια του», τότε αυτό σου προσφέρει την δυνατότητα να μην εμπλακείτε σε συμπεριφορές «καλών συναδέλφων», όπως το να μην είσαι αγενής (όπως σημείωσα στην πρώτη συμβουλή) και να συμπάσχεις, κάτι που βελτιώνει τις αλληλεπιδράσεις σου, με τους υπόλοιπους», προτείνει ο καθηγητής,  Amir Erez , WA McGriff.

3.Εξέφρασε ευγνωμοσύνη

«Η έκφραση ευγνωμοσύνης σε έναν ή μία συνάδελφο για τη βοήθεια που σου παρέχει,για το πόσο καλά σ’ ακούει ή για το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του,μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων στη δουλειά.Η έρευνα δείχνει ότι δεν λέμε αρκετά «ευχαριστώ» ο ένας στον άλλον, επειδή υπερεκτιμούμε την αδεξιότητα της έκφρασης της ευγνωμοσύνης και υποβαθμίζουμε τη θετική επίδραση που τείνουν να έχουν τέτοιες εκφράσεις στη σχέση.

Ωστόσο,υπάρχουν αυξανόμενα εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης στην εργασία ενισχύει την εργασιακή δέσμευσή σου, την σχέση της εγγύτητας με τους συναδέλφους ή ακόμη και την δημιουργικότητα της ομάδας.

 Όλοι- όλες μπορούμε να βρούμε κάτι που πραγματικά μας αρέσει σε έναν ή μια  συνάδελφο από το πόσο ανταποκρίνονται με το email μέχρι και το πόσο εγκάρδιοι ή εγκάρδιες είναι με τους πελάτες τους. Την επόμενη φορά που θα αλληλοεπιδράσετε με έναν ή μια συνάδελφο,φροντίστε να τονίσετε κάτι που κάνει καλά στη δουλειά και το οποίο εκτιμάτε.Θα βοηθήσει και τους δύο να νιώσετε καλύτερα και να είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά», συμβουλεύει η αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης, Klodiana Lanaj.

jpeg-optimizer-pos-na-eisai-kalos-sinergatis-two

Η έκφραση ευγνωμοσύνης σε έναν ή μία συνάδελφο για τη βοήθεια που σου παρέχει,για το πόσο καλά σ’ ακούει ή για το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του,μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων στη δουλειά.Φωτογραφία από fahribaabdullah14 από το Pixabay 

4.Δείξε συμπόνια στον εαυτό σου

«Μπορεί να ακούγεται σαν να είναι κάτι τ’ αντίθετο, αλλά ένας άλλος τρόπος για να είσαι καλύτερος συνεργάτης είναι να δείξεις συμπόνοια στον εαυτό σου. Συμπόνια για τον εαυτό σου,σημαίνει ότι επιλέγεις να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου, όπως θα συμπεριφερόσουν σε ένα καλό φίλο.

 Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα ή όταν κάνεις ένα λάθος στη δουλειά, ας επιλέξεις το να δείξεις καλοσύνη,υπομονή και κατανόηση προς τον εαυτό σου, αντί να χρησιμοποιήσεις σκληρά λόγια, κρίση ή αυτοκριτική.

Αυτή η στάση συμπόνιας προς τον εαυτό σου επιτρέπει να μαθαίνεις και να αναπτυχθείς στη δουλειά, καθώς και να είσαι ευγενικός- ευγενική και με τους γύρω σου.Παραδείγματος χάριν,σε μία πρόσφατη έρευνα, οι συνεργάτες μου και εγώ βρήκαμε ότι η συμπόνια προς τον εαυτό παρακινεί τους υπαλλήλους να βοηθήσουν περισσότερο τους συναδέλφους,όχι μόνο σε προβλήματα που συσχετίζονται με την εργασία, αλλά και σε προσωπικά ζητήματα.

 Μια άλλη επιστημονική  έρευνα υποδηλώνει ότι η συμπόνια προς τον εαυτό μειώνει την εξάντληση και την αίσθηση της εξάντλησης που έχουμε βιώσει πολλοί- πολλές από εμάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης, Klodiana Lanaj.

5.Χρησιμοποίησε

ειρηνευτικές συμπεριφορές

«Αυτός ο τύπος της συμπεριφοράς «του καλού ή της καλής συναδέλφου» περιλαμβάνει έναν-μια υπάλληλο που ενεργεί ως μεσάζοντας ή διπλωμάτης μεταξύ δύο ή περισσότερων συναδέλφων,όταν αυτοί διαφωνούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί συνήθως μέρος του ρόλου εργασίας που έχει ανατεθεί σ’ έναν εργαζόμενο.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι συγκεκριμένες διακριτικές ενέργειες των εργαζομένων βελτιώνουν το κοινωνικό και το ψυχολογικό περιβάλλον ενός επαγγελματικού οργανισμού.

Ακόμη και αν δεν αναμένονται επίσημα αυτές οι ενέργειες με βάση με την περιγραφή των καθηκόντων της θέσης εργασίας για τις συμπεριφορές του τύπου διατήρησης της ειρήνης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα αποτελέσματα για τον επαγγελματικό οργανισμό και το άτομο (π.χ. αξιολογήσεις απόδοσης εργασίας, συστάσεις ανταμοιβής,  Podsakoff et al., 2009 ).Με τη μεσολάβηση σε αυτού του είδους των συγκρούσεων,όταν αυτές προκύπτουν,βοηθά ο εργαζόμενος τους συναδέλφους του,να αναπτύξουν διάφορες λύσεις για την επίλυση των τυχόν (διαπροσωπικών) διαφορών», προτρέπει ο αναπληρωτής καθηγητής, Brian W. Swider.

©Typologos.com 2022