Εορτή Οσίας Πελαγίας

Επιμέλεια: Ιωάννα Βασιλειάδου

jpeg-optimizer-eorti-osias-pelagias

Η Γιορτή της Οσίας Πελαγίας είναι στις 8 Οκτωβρίου.Φωτογραφία από Judith Scharnowski από το Pixabay 

Η Γιορτή της Οσίας Πελαγίας είναι στις 8 Οκτωβρίου.

Στην Αντιόχεια

Η Οσία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια, όπου επιβίωνε αρχικά ως πόρνη μέσα στην υλική απόλαυση και των κριματισμένων απολαύσεων.

Ζούσε  μια ζωή ηδονών και πορώθηκε από την αμαρτία και δε μετανοούσε για τίποτα.

Κάποιοι θα ισχυρίζονταν ότι θα καταδικαζόταν αιώνια στην κόλαση, γιατί πραγματοποιούσε μια ζωή «γεμάτη» από αμαρτίες στη γη.

Τα λόγια του Κυρίου

Ας θυμηθούμε, όμως, τα λόγια του Κυρίου, ο οποίος τόνιζε πως «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού».

Τα λόγια αυτά σημαίνουν:

«Οι τελώνες και οι πόρνες,  οι οποίοι –  οποίες έδειξαν αρχικά απείθεια στο Νόμο του Θεού, αλλά κατόπιν έδειξαν ειλικρινή μεταμέλεια  προλαμβάνουν στη βασιλεία του Θεού».

 Έτσι, στέλνει ο Κύριος το μήνυμα προς όλους εκείνους, οι οποίοι μόνο φραστικά έδειξαν υπακοή στον  Θεό,  αλλά πρακτικά υπήρξαν απειθείς κι άπιστοι.

jpeg-optimizer-eorti-osias-pelagias-dyo

Η γιορτή της Οσίας Πελαγίας: «Οι τελώνες και οι πόρνες,  οι οποίοι –  οποίες έδειξαν αρχικά απείθεια στο Νόμο του Θεού, αλλά κατόπιν έδειξαν ειλικρινή μεταμέλεια  προλαμβάνουν στη βασιλεία του Θεού».Φωτογραφία από anvel από το Pixabay 

Η θέρμανση της ψυχής

από τα λόγια του Επισκόπου

Έτσι κι έγινε με την Οσία Πελαγία, η οποία βρέθηκε κάποτε από τύχη σε μια σύναξη Χριστιανών. Εκεί  άκουσε τα όσα κήρυττε ο Επίσκοπος Νόννος για την αγνότητα.

Τα μειλίχια λόγια του Επισκόπου θέρμαναν τη ψυχή της, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσει την αμαρτωλή ζωή, που ζούσε.

Η απελευθέρωση

από την αμαρτία

Η Θεία Χάρις την «οδήγησε» να απελευθερωθεί από την αμαρτία, ενώ έδωσε προς πώληση όλα τα όμορφα κοσμήματά της.Τα χρήματα, που πήρε, δεν τα κράτησε, αλλά τα έδωσε σε φτωχούς ανθρώπους.

Μετά υποβλήθηκε σε κατήχηση και βαπτίστηκε Χριστιανή.

Μετά από ένα οκταήμερο μετέβη στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ασκήθηκε πνευματικά και ψυχικά έως ότου παρέδωσε το πνεύμα της, στον Κύριο.

Η Οσία Πελαγία αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα του «απολωλότος», που μετάνιωσε κι  ακολούθησε τα λόγια του Κυρίου στην πράξη.

©Typologos.com 2022