Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Ανακοίνωση

της ΓΣΕΕ

jpeg-optimizer_Pos-ameivetai-i-imera-tou-Agiou-Pnevmatos

Για το πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023) στους μισθωτούς και στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα ενημερώνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων  και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).Φωτογραφία από Tuna Ölger από το Pixabay

Για το πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023) στους μισθωτούς και στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα ενημερώνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων  και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, η Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 (Εορτή του Αγίου Πνεύματος) δε περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Διευκρίνιση

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα  αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή ( δηλαδή, του Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμού εργασίας της επιχείρησης ή επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο παραμένει κλειστή η επιχείρηση την ημέρα αυτή.

Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς τη προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Οι αμοιβές

Στη περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί ή εργαζόμενες μισθωτές  δεν εργαστούν σύμφωνα με τα παραπάνω, τότε θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι- όσες αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Οι προσαυξήσεις

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ως πρόσθετη εορτή -αργία έχει χαρακτηριστεί  για μία επιχείρηση, αλλά αν αυτή λειτουργήσει φέτος (2023) κατ’ εξαίρεση, τότε οι απασχολούμενοι εργαζόμενοι και οι απασχολούμενες εργαζόμενες δικαιούνται προσαύξηση:

🔴Της τάξης του 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο).

🔴Στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Τι θα ισχύσει

στη Περιφέρεια

Κεντρικής Μακεδονίας

Από τη πλευρά της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι με βάση τη σχετική απόφαση του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζτιτζικώστα έχει οριστεί η ημέρα του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως τοπική αργία για τα εμπορικά καταστήματα.

Ωστόσο, επισημαίνονται οι εξής εξαιρέσεις, οι οποίες αφορούν:

α) Στα καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικούς τόπους και τα οποία με διοικητική πράξη εργάζονται κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες (αργίες).

β)Στις περιλαμβανόμενες εξαιρέσεις στα άρθρα 7 και 9 του βασιλικού διατάγματος748/1966, όπως αυτά τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 63 του νόμου 4808/2021 και οι οποίες  εξακολουθούν να ισχύουν.

©Typologos.com 2023