Κρεμμυδόπιτα της γιαγιάς Ευδοκίας

Γράφει η Ιωάννα Βασιλειάδου 

Αρθρογράφος

jpeg-optimizer-kremmidopita-tis-giagias-evdokias-ioanna-vasileiadou

Την κρεμμυδόπιτα της γιαγιάς Ευδοκίας συνιστά η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από Hans από το Pixabay 

Μαγικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε με την τέχνη της μαγειρικής.

Άλλωστε, είναι η τέχνη,στην οποία χρησιμοποιούνται κάποιες φορές πολύ απλά υλικά, που δημιουργούν απολαυστικά πιάτα για τα αγαπημένα πρόσωπά μας!Μία από τις συνταγές, που δημιουργείται με ελάχιστα υλικά είναι και η κρεμμυδόπιτα, αφού για την παρασκευή χρειαζόμαστε: Αλεύρι, ελαιόλαδο και κρεμμύδι!

Με χειροποίητο φύλλο

Θα σας προτείνουμε να τη δημιουργήσετε με χειροποίητο φύλλο, γιατί πάντοτε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ίσως να μας κολλάει ή να χρειάζεται περισσότερο παίδεμα, επειδή σφίγγει. Με τον καιρό θα συνειδητοποιήσετε την κατάλληλη ποσότητα του νερού ή του αλευριού, την οποία χρειάζεστε για την κατασκευή της ζύμης,

Η τραγανή γεύση της κρεμμυδόπιτας

Η συνταγή της γιαγιάς Ευδοκίας για κρεμμυδόπιτα βασίζεται σ’ ένα φύλλο που «ανοίγει» πολύ εύκολα,με αποτέλεσμα να αποκτά μια τραγανή γεύση, η οποία διαρκεί και την επόμενη ημέρα. Επίσης, η γιαγιά Ευδοκία χρησιμοποιούσε ένα κολπάκι απίθανο.

Άνοιγε τα φύλλα δυο -δυο

Στην πραγματικότητα,τοποθετούσε τη ζύμη για ένα φύλλο, λάδι και έβαζε ξανά ζύμη για ένα φύλλο.Έπειτα τα άνοιγε μαζί. Στο ψήσιμο θα ξεκολλήσουν τα φύλλα και αυτό σημαίνει λιγότερη δουλειά ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Καιρός για δημιουργία

στη κουζίνα

Για τη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετό τηγανισμένο κρεμμύδι επί μισή ώρα. Υπόψη ότι το χειροποίητο αυτό φύλλοδύναται για κάθε είδους πίτα! Τι κάθεσαι; Λοιπόν, είναι καιρός για μερικές δημιουργικές στιγμές στην κουζίνα!

Υλικά

Για τη κρεμμυδόπιτα της γιαγιάς Ευδοκίας χρειαζόμαστε τρία βασικά υλικά και …μπόλικο μεράκι: 

Για τη ζύμη

👩‍🍳1 φλυτζάνι με νερό.

👩‍🍳1 κουταλάκι του γλυκού με αλάτι.

👩‍🍳Μία κουταλιά της σούπας με λάδι.

👩‍🍳3 φλυτζάνια με αλεύρι (σ.σ. ανάλογα με το αλεύρι).

👩‍🍳4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη.

Για τη γέμιση

👩‍🍳1 κιλό κρεμμύδια.

👩‍🍳3/4 κούπας ελαιόλαδο.

👩‍🍳Μια κουταλιά της σούπας με ρύζι καρολίνα.

👩‍🍳Μια κούπα νερό.

👩‍🍳Αλάτι.

👩‍🍳Πιπέρι.

👩‍🍳Κόκκινο πιπέρι γλυκό.

jpeg-optimizer-kremmidopita-tis-giagias-evdokias-ioanna-vasileiadou-two

Μία από τις συνταγές, που δημιουργείται με ελάχιστα υλικά είναι και η κρεμμυδόπιτα, αφού για την παρασκευή χρειαζόμαστε: Αλεύρι, ελαιόλαδο και κρεμμύδι! Φωτογραφία:Baked Onion Pie on the round baking tray by Marco Verch under Creative Commons 2.0

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι.Ζυμώνουμε μέχρι και να γίνει το μίγμα λείο.Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και ζυμώνουμε το καθένα ξεχωριστά.

Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα λαδώνουμε με αραβοσιτέλαιο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε περίπου μία ώρα.

Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και τη μινερβίνη. (σ.σ. προσέχουμε  να είναι χλιαρό  το μείγμα και να μην έχει ζεσταθεί).

Λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια εργασίας.

Λαδώνουμε λίγο τη ζύμη και την απλώνουμε με τον πλάστη,ώστε να γίνει ένα μεγάλο τετράγωνο (σ.σ.Θα επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία και στα δύο κομμάτια της ζύμης).Βουτυρώνουμε το μισό κομμάτι και φέρνουμε το υπόλοιπο μισό επάνω σε αυτό που βουτυρώσαμε Βουτυρώνουμε πάλι το μισό και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό.

Σκουπίζουμε τον πάγκο εργασίας.Τραβάμε το ζυμάρι να μακρύνει.Το βουτυρώνουμε.Το κόβουμε σε οκτώ κομμάτια.Βάζουμε το ένα κομμάτι επάνω στο άλλο.Το τελευταίο το γυρίζουμε,ώστε να είναι η αβουτύρωτη πλευρά επάνω.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο επί μία ώρα ή και όλο το βράδυ,αν θέλουμε.

Για τη γέμιση

Κόβουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και μετά σε φέτες. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια να σοκαριστούν (σ.σ. προσέχουμε να μην καούν),το αλάτι ,το πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι.

Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό.

Τ’αφήνουμε να ψηθούν μέχρι και να εξατμιστούν όλα τα υγρά, καθώς και να μείνει με το λάδι.Ύστερα, αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά.

Συνεχίζουμε με την πίτα

Λαδώνουμε την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού.

Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το ένα κομμάτι της ζύμης.Προσθέτουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγη μαργαρίνη και ελάχιστο λάδι.

Χαράζουμε ελαφρώς τα κομμάτια και ψήνουμε στους 250 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά και στους 200 βαθμούς επί 30 λεπτά ή έως κι ότου να ροδοκοκκινίσει, καθώς και «φουσκώσει».

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να έχει μέγεθος, το οποίο ισούται με το μισό ταψί της κουζίνας μας.

Σας ευχόμαστε  καλή όρεξη!

 ©Typologos.com 2022