Μαρμελάδα σταφύλι της γιαγιάς Ευδοκίας

Γράφει η Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφος

jpeg-optimizer-marmelada-stafyli-tis-giagias-evdokias

Τη συνταγή μαρμελάδα σταφύλι της γιαγιάς Ευδοκίας μας παρουσιάζει η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από Bruno /Germany από το Pixabay 

Τη συνταγή μαρμελάδα σταφύλι της γιαγιάς Ευδοκίας σας παρουσιάζουμε σήμερα.Η γιαγιά Ευδοκία μάζευε τα καλύτερα τσαμπιά σταφύλια. Τα έπλενε πολύ καλά κι έφτιαχνε διάφορες συνταγές. Πολύ νόστιμο ήταν το γλυκό του κουταλιού σταφύλι, αλλά κι η μαρμελάδα σταφύλι. Πρόκειται για μία απίθανη σπιτική μαρμελάδα μέσα από την οποία αναδύεται η γλύκα και τα αρώματα του σταφυλιού.

Τη συνοδεύει τέλεια το φρυγανισμένο ψωμάκι κατά τη διάρκεια του πρωινού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί επάνω από το γιαούρτι σε γλυκά ή και σε τάρτες. Είναι μία ιδιαίτερα εύκολη στην παρασκευή της, συνταγή και το αποτέλεσμα είναι γλύκα!

Υλικά

Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα σταφύλι της γιαγιάς Ευδοκίας θα χρειαστούμε  τα εξής υλικά:

👩‍🍳1 κιλό σταφύλια.

👩‍🍳100-200 γραμμάρια ζάχαρη.

👩‍🍳Χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι.

👩‍🍳1 αστεροειδή γλυκάνισο.

👩‍🍳Φρέσκο τριμμένο πιπέρι

jpeg-optimizer-marmelada-stafyli-tis-giagias-evdokias-dyo

Η μαρμελάδα σταφύλι της γιαγιάς Ευδοκίας συνοδεύεται τέλεια από το φρυγανισμένο ψωμάκι κατά τη διάρκεια του πρωινού.Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay 

Εκτέλεση

Πλένουμε και αφαιρούμε τις ρώγες του σταφυλιού  από τα τσαμπιά τις ζυγίζουμε, καθώς  και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αν κρατήσουμε το χυμό τους, τότε  θα χρειαστούμε μόνο 100 γραμμάρια ζάχαρη στο ένα κιλό πολτό. Αν τον αφαιρέσουμε, θα χρειαστούμε 200 γραμμάρια  ζάχαρη.

Βάζουμε τον πολτό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά προς δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το πιπέρι, καθώς και χαμηλώνουμε τη φωτιά,για να μην πιτσιλάει η μαρμελάδα.

Σιγοβράζουμε μέχρι και να «δέσει» η μαρμελάδα μας.Τότε προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, δίνοντας μια τελευταία βράση.

Μοιράζουμε το μείγμα καυτό, όπως είναι, σε αποστειρωμένα βάζα.

Ύστερα,τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε σε αυτή τη στάση μέχρι και να κρυώσει η μαρμελάδα. Τότε μόνο γυρίζουμε τα βάζα από την καλή. Μετά από το άνοιγμα των βάζων διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη!

©Typologos.com 2022