71χρονος κατείχε παράνομα αρχαία σε περιοχή της Ξάνθης

Είχε πλήθος χαρτών

με τοποθεσίες- σημεία

αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

κι ανιχνευτές μετάλλων

71chronos-kateiche-paranoma-arxaia-se-periochi-tis-xanthis

Για παράβαση  της κύρωσης του κώδικα νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς συνελήφθη ένας 71χρονος την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχή της Ξάνθης. Φωτογραφία-Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Για παράβαση  της κύρωσης του κώδικα νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς συνελήφθη ένας 71χρονος την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχή της Ξάνθης μετά από τη κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και την επιστάμενη έρευνα των αστυνομικών του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του 71χρονου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Πραγματοποίηση

οργανωμένης επιχείρησης

Ειδικότερα, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή της Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του συλληφθέντα  υπό τη παρουσία δικαστικού λειτουργού.

71chronos-kateiche-paranoma-archaia-se-periochi-tis-xanthis 2

Μέσα στο σπίτι του 71χρονου βρέθηκε από τους αστυνομικούς και κατασχέθηκε ένα χάλκινο δακτυλίδι που χρονολογείται στους υστεροβυζαντινούς – μεταβυζαντινούς χρόνους (1204-1830). Φωτογραφία- Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Το δακτυλίδι

των μεταβυζαντινών χρόνων

Μέσα στο σπίτι του 71χρονου βρέθηκε από τους αστυνομικούς και κατασχέθηκε ένα χάλκινο δακτυλίδι, το οποίο χρονολογείται στους υστεροβυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους (1204-1830).

Σύμφωνα με γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το δακτυλίδι αυτό εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου που αφορά στη «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τα υπόλοιπα ευρήματα

Επιπλέον, βρέθηκαν ένα αργυρό νόμισμα των βυζαντινών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα των μεταβυζαντινών χρόνων, ένα μεγάλο χάλκινο μετάλλιο κι ένα διαβρωμένο χάλκινο νόμισμα μικρών διαστάσεων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως γνωμάτευσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Από το σπίτι του 71χρονου κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και χαρτών, στα οποία απεικονίζονται τοποθεσίες και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, 2 ανιχνευτές μετάλλων, καθώς και 4 βιβλία που αφορούν στα αρχαία νομίσματα.

Ο συλληφθέντας μαζί με τη σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

©Typologos.com 2023