3ες Δελφικές Εορτές-Μια γιορτή για την Ανθρωπότητα
Αναβίωση
των Δελφικών Γιορτών
από το «World Human Forum»

Στην αναβίωση των Δελφικών Γιορτών «προχωρά» το «World Human Forum» με την ευχή να γίνει πραγματικότητα ο στίχος: «Κι εκείνη την ημέρα ο αχός από τα τύμπανα και τις φλογέρες θα καλύψει το βρόντο από τα κανόνια και τα όπλα».Φωτογραφία: ©Delphi Photo by N. Nathanael
Στην αναβίωση των Δελφικών Γιορτών «προχωρά» το «World Human Forum» με την ευχή να γίνει πραγματικότητα ο στίχος: «Κι εκείνη την ημέρα ο αχός από τα τύμπανα και τις φλογέρες θα καλύψει το βρόντο από τα κανόνια και τα όπλα».
Η αναγέννηση των Δελφικών Εορτών
Η αναγέννηση των Δελφικών Εορτών από την τοπική κοινωνία και το «World Human Forum» ανακοινώθηκε την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2025 κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο «V Hotel Delphi», οπότε μίλησαν:
♦Η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.
♦Η πρόεδρος και συν-ιδρύτρια του Παγκόσμιου Φόρουμ για τον Άνθρωπο (World Human Forum) Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
♦Ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής και ο διευθύνων σύμβουλος της «PostScriptum», Κώστας Κωνσταντινίδης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο ιδρυτής και διευθυντής της «CCSC» Χρήστος Καρράς, ενώ παραβρέθηκε η ποιήτρια και δισέγγονη του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, Ελένη Σικελιανού,
Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Delphi Economic Forum».
Προλόγισε, δε, ο ιδρυτής και πρόεδρος του «Delphi Economic Forum», Συμεών Γ. Τσομώκος, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στο εγχείρημα.
Την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετέφερε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, η επιστημονική συνεργάτιδά του, Μαρία-Παγωνίτσα Αραβαντινού..
100 χρόνια
από τις 1ες Δελφικές Εορτές
Το 2027 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τις 1ες Δελφικές Εορτές –την πρωτοβουλία του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλµερ που εκφράζει στην πράξη το όραμα της Δελφικής Ιδέας. Το όνειρό τους ήταν να ξαναγίνουν οι Δελφοί ένα ζωντανό κέντρο αρµονίας, ενότητας και πολιτισµικής αναγέννησης.
Το «World Human Forum» ξεκινά και αναλαμβάνει το συντονισμό αυτής της πρωτοβουλίας. Οι Δελφοί υπήρξαν το 2017 και η αφετηρία (συμβολική και γεωγραφική) για τη δημιουργία του «World Human Forum».
Η δήλωση
της προέδρου
του «World Human Forum»
«Οκτώ χρόνια, τρεις συναντήσεις και μετά από μια πορεία στη Δήλο, την Ελευσίνα και στο Λύκειο του Αριστοτέλη, επιστρέφουμε στο τόπο του Απόλλωνα, φέρνοντας την εμπειρία και το παγκόσμιο δίκτυο που έχουμε εντωμεταξύ «οικοδομήσει». Μαζί μας θέλουμε και θα επιδιώξουμε να έχουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην αξία ενός παγκόσμιου κινήματος για την πνευματική αφύπνιση μέσα από την τέχνη, την επιστήμη, την παράδοση και τις ανθρωπιστικές αξίες» ανέφερε η πρόεδρος του «World Human Forum», Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
Ένα ταξίδι
που ξεκινά στους Δελφούς
αλλά αφορά όλη τη Γη
Οι 3ες Δελφικές Εορτές στοχεύουν να «φέρουν κοντά» ανθρώπους, οργανώσεις και φορείς από όλο τον πλανήτη. «Για να συν-αναζητήσουµε λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα –κλιματική κρίση, ανισότητες, μοναξιά, κρίση της δημοκρατίας–, να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο. Για να «φυτέψουμε» συλλογικά τους σπόρους ώστε να ανθίσει ένα νέο αφήγημα για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε η πρόεδρος του «World Human Forum».
Το επετειακό 2027 οι μετα-Δελφικές Εορτές θα αναδείξουν τη κληρονομιά του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλµερ µε παραστάσεις, συµπόσια, εργαστήρια κ.ά. Θα πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια ως μία διεθνής τριενάλε αφιερωμένη στη τέχνη, στη παράδοση, στην επιστήμη, στο διάλογο και στην εσωτερική ανάπτυξη.
Δελφική Ιδέα:
Ένα όραμα ριζωμένο στην αρχαία σοφία
Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του Εύα Πάλμερ πίστευαν πως ο πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει στην ηθική και στην πνευματική ανύψωση της ανθρωπότητας. Η Δελφική Ιδέα που διατύπωσαν βασίζεται στην έννοια της παγκόσμιας ενότητας. Προτείνει την επιστροφή σε μια βαθύτερη σύνδεση με τις ρίζες ως βάση για να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον.
Κεντρική θέση σε αυτό το όραμα κατέχουν οι Δελφοί, όπου το 1927 και το 1930 οργανώθηκαν οι Δελφικές Εορτές, μια σειρά δράσεων που συνδύαζαν το αρχαίο δράμα, τη μουσική, τον αθλητισμό, το χορό, τη λαϊκή συμμετοχή και την πνευματική αναζήτηση.
Η δήλωση
της Έλενας Σικελιανού
«Κι εκείνη την ημέρα ο αχός από τα τύμπανα και τις φλογέρες θα «καλύψει» τον βρόντο από τα κανόνια και τα όπλα», ανέφερε η Ελένη Σικελιανού παραφράζοντας την Εύα Πάλμερ. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ποια ήταν η αποστολή τους.
Υπάρχουν δυνάμεις στον κόσμο αυτή τη στιγμή που έχουν κηρύξει πόλεμο στη φαντασία, τη βαθιά δημιουργική δύναμη που έχουμε μέσα μας. Τι κάνουμε, λοιπόν; Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτό που έκαναν η Εύα και ο Άγγελος και να προχωρήσουμε», είπε η κ. Σικελιανού
Η δήλωση
της ομότιμης καθηγήτριας
«Μπορεί να είναι ουτοπία αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε», δήλωσε η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, που έκανε πρώτα μία αναδρομή σε ενέργειες μέσα από τις οποίες επιχειρήθηκε διαχρονικά να ρυθμιστούν οι εντάσεις στον πλανήτη.
«Στάθηκε» η ίδια και σε μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο, στο γεγονός ότι την προσπάθεια της οικογένειας Σικελιανού «αγκάλιασαν» πρώτα απ’ όλα οι κάτοικοι της περιοχής.
«Οι άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι τους ανήκει και το εγχείρημα και η παράδοση. Νομίζω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα να ξανακερδηθεί η τοπική κοινωνία. Είναι μια πρόκληση. Αν θα βγει πέρα, θα έχουμε μεγάλο κέρδος» δήλωσε η γνωστή ιστορικός.
Οι μετά-Δελφικές Εορτές
μοχλός ανάπτυξης
για την περιοχή των Δελφών
Την πρωτοβουλία «αγκάλιασε» εξαρχής και ο Δήμος Δελφών. Ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής μίλησε για μια «χρυσή ευκαιρία», προκειμένου να αναγεννηθεί ο «Ομφαλός της Γης» της νέας εποχής, να διασυνδεθούν, με ένα κοινό σκοπό, όλες οι δυνάμεις της περιοχής και να μετεξελιχθούν οι Δελφοί σε μια σύγχρονη πόλη, διαμέσου βιώσιμων και αναπτυξιακών στρατηγικών.
«Οι Δελφοί μπορούν να αποτελέσουν τόπο έμπνευσης, διαλόγου, συνεργασίας αλλά και μοχλό ανάπτυξης όλης της περιοχής μας, μέσω της συνεργατικότητας και της αλληλεπίδρασης», υποστήριξε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της «PostScriptum», Κώστας Κωνσταντινίδης δήλωσε πως ο Δήμος Δελφών αποτελεί εξαιρετικό πεδίο για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.
Αναφέρθηκε ο ίδιος στην ανάγκη να συναντηθούν ευρύτερες δυνάμεις από την «πενταπλή έλικα» (το δημόσιο, τις επιχειρήσεις, τη κοινωνία των πολιτών, τους ακαδημαϊκούς) ώστε να ανακαλύψουν κοινούς στόχους και να τους υλοποιήσουν, αξιοποιώντας την επιστήμη, τη τέχνη και τη καινοτομία. Τόνισε, μάλιστα, πως τέτοια πρότζεκτ μπορούν να χρηματοδοτηθούν, καθώς συνάδουν με τις αρχές και του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του «World Human Forum» σ’ ένα κόσμο γεμάτο διαχωρισμούς, πολέμους και κρίσεις, η ανάγκη για κοινές αξίες, αληθινή επικοινωνία και καλλιέργεια του ανθρώπου μέσα από τη τέχνη παραμένει πιο σημαντική από ποτέ. Η αναγέννηση των Δελφικών Εορτών, ως βιωματική εμπειρία και πνευματική πρόταση, έρχεται να δώσει νόημα, προοπτική και ελπίδα.
©Typologos.com 2025