Ξεκινώντας το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι με τη νέα σεζόν

xekinontas-to-psychotherapeftiko-taxidi-me-ti-nea-sezon

Το καλοκαιρινό διάλειμμα έλαβε τέλος, τα σχολεία ανοίγουν και με αυτό τον τρόπο σηματοδοτείται και η έναρξη της νέας σεζόν. Είναι η αφορμή που μας δίνεται να ξεκινήσουμε ότι έχουμε έως και τώρα αναβάλλει, η δεύτερη ευκαιρία μας μέσα στο ίδιο έτος που ακολουθεί την επίσημη ημερολογιακή αλλαγή του, να επαναπροσδιοριστούμε μετά την ενέργεια που μας έδωσαν οι θαλασσινές εξορμήσεις, και να κινηθούμε προς μία νέα κατεύθυνση. Νέο σπίτι, νέα δουλειά, νέα χόμπι, νέες καθημερινές συνήθειες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Μία από αυτές τις συνήθειες, που θα σας αποζημιώσει στο έπακρον, ενώ μάλιστα ενδείκνυται αν υπάρχουν άλλες μεταβάσεις, είναι αυτή της ψυχοθεραπείας.

Ευτυχώς πλέον, το κοινωνικό στίγμα που επισύναπτε διάφορους χαρακτηρισμούς σε όσους αναζητούσαν ψυχολογική υποστήριξη, έχει κατά το μεγαλύτερο κομμάτι εξαλειφθεί. Κι αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ισχυρό κίνητρο.

Πολλοί από την άλλη, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δε θα τους ωφελήσει, γιατί απλώς δε ξέρουν τι να εξωτερικεύσουν (όχι, δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που το αποφεύγουν), ή τους προκαλεί αμηχανία η κατ’ ιδίαν συνάντηση με έναν άγνωστο και η αρχική σιωπή που τη συνοδεύει. Προκειμένου να διώξουμε τους τελευταίους ενδοιασμούς σας και να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε αυτό το βήμα, σας παραθέτουμε τα 4 βήματα, που θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία και θα διευκολύνουν το ταξίδι σας.

1.Καθορισμός Στόχων

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σας γέννησε την επιθυμία να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία; Κάποιο καίριο πρόβλημα ή μείζον πρόκληση να αντιμετωπίσετε;  Αυτό είναι σημαντικό, ώστε να παρακολουθείτε και να αξιολογείτε τη πρόοδο σας, αλλά και για να μπορέσει ο θεραπευτής σας να σας προσφέρει τη κατάλληλη βοήθεια.

2.Επιλέγοντας Ψυχοθεραπευτή

Στη πραγματικότητα τα βήματα 1&2 είναι άμεσα αλληλοεξαρτώμενα, και παίζει ρόλο το πόσο κατασταλαγμένοι είστε. Ένας συγκεκριμένος στόχος για παράδειγμα, υπογραμμίζει διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Από την άλλη, μέσα από το ραντεβού σας για συμβουλευτική ψυχοθεραπεία με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη, μπορείτε να ανακαλύψετε το πραγματικό λόγο και να θέσετε μαζί τους στόχους, αν αυτοί δε σας είναι ξεκάθαροι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή είναι μια απαιτητική διαδικασία. Αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τις σπουδές, αλλά και την εξειδίκευσή του, επικοινωνήστε ευθέως την ανάγκη σας, και οπωσδήποτε μη καταφύγετε στον ίδιο επαγγελματία με κάποιο φίλο σας.

3.Διάθεση για Εξερεύνηση

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας είναι πολλά, και είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να σας εξασφαλίσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, όμως είναι μακροπρόθεσμα, και κανείς δεν ανέφερε ότι αποκτούνται “αναίμακτα”. Θα ανακαλύψετε αλήθειες που ενδεχομένως θα σας ξεβολέψουν και θα αλλάξουν την οπτική σας γωνία. Είναι σημαντικό πριν βουτήξετε, να έχετε τη διάθεση να αφήσετε στην άκρη την πανοπλία σας και να έρθετε σε επαφή με το υποσυνείδητο και τα συναισθήματά σας.

4.Υπομονή & Σταθερότητα

Για να δείτε απτά αποτελέσματα, χρειάζονται 2 πράγματα. Πρώτον, υπομονή, από την πρώτη κιόλας στιγμή αφού το ταίριασμα με τον θεραπευτή είναι κάτι πολύ προσωπικό και απαιτεί (συνήθως) δοκιμές, κι έπειτα για την επούλωση του ενδεχόμενου τραύματος.Η επανάληψη των συνεδριών στη τακτική και καθορισμένη βάση, αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματικότητα. Έτσι, η ρουτίνα σας θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα.

©Typologos.com 2023