Τo Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλονίκη

Καθιερώνεται από το

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

jpeg-optimizer-Diethnes Festival Mousikis domatiou 1

Την καθιέρωση του θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου με τρεις συναυλίες (19, 26 και 28 Νοεμβρίου 2022) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ομώνυμου οργανισμού, Χρίστος Γαλιλαίας. Φωτογραφία: ©Μακρίδης Παύλος

Την καθιέρωση του θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου με τρεις συναυλίες  (19, 26 και 28 Νοεμβρίου 2022) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ομώνυμου οργανισμού, Χρίστος Γαλιλαίας μιλώντας την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου  σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Με τρεις συναυλίες

Στο φεστιβάλ αυτό θα εμφανιστούν κατά σειρά εκλεκτοί σολίστες το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στο «Chamber Music Reunion», το «Pacifica Quartet» το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και το «Gidon Kremer Trio» τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στη σκηνή της αίθουσας Φίλων Μουσικής (κτίριο Μ1).

Πως «γεννήθηκε» η ιδέα

του νέου θεσμού

Ο κ. Γαλιλαίας εξήγησε η ιδέα του νέου θεσμού «γεννήθηκε» στο μυαλό από νοσταλγία των φοιτητικών χρόνων του. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ όμορφο να ξαναβρεθούμε αυτή τη φορά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κάνοντας ένα μουσικό «reunion» (σ.σ, επανένωση)  και στέλνοντας το μήνυμα ότι η μουσική ενώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιοι θα εμφανιστούν

στο Φεστιβάλ

Πέραν του ίδιου,  στις τρεις συναυλίες θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει κορυφαία σύνολα και επιφανείς καλλιτέχνες, όπως είναι:

✅Το «Gidon Kremen Trio».

✅Το κουαρτέτο εγχόρδων «Pacifica».

✅Ο σολίστας του βιολοντσέλου, Μαρκ Κόσαγουερ (Mark Kosower).

✅Ο δεξιοτέχνης του βιολιού, Ντέιβιντ Μπόουλιν (David Bowlin).

✅Ο βιρτουόζος του βιολιού, Σίμπι Μπέρνασον (Sibbi Bernhardsson).

✅Ο σολίστας της βιόλας,  Βάχε Χόβιαν (Vache Hoveyan).

✅Ο αριστοτέχνης του πιάνου, Τόνι Τσο (Tony Cho).

✅Ο διαπρεπής Έλληνας σολίστας του πιάνου, Βασίλης Βαρβαρέσος.

✅Ο εξέχων Έλληνας σολίστας του βιολοντσέλου, Τιμόθεος Πετρίν.

Αριστουργήματα

της Μουσικής Δωματίου

«Παρουσιάζουμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα. Οπότε το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μερικά αριστουργήματα της  Μουσικής Δωματίου. Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του οράματός μου για το Μέγαρο και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έφτασε ο καιρός  να πραγματοποιηθεί και να μοιραστούμε τις τρεις συναυλίες με τους Θεσσαλονικείς και το μουσικόφιλο κοινό της πόλης», σημείωσε  ο κ. Γαλιλαίας.

Παράλληλα, ο κ. Γαλιλαίας επισήμανε ότι ο συνδυασμός των αριστουργηματικών έργων με την ποιοτική ερμηνεία των σπουδαίων καλλιτεχνών εγγυάται ένα πολύ υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

«Θέλω το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να είναι ένα σημείο αναφοράς για το χώρο των τεχνών και του πολιτισμού. Με την παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών και συνόλων διεθνούς φήμης είμαστε στο δρόμο της διεθνούς καταξίωσης, ώστε το Μέγαρο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες μουσικές αίθουσες του κόσμου», παρατήρησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

jpeg-optimizer-Diethnes-Festival -mousikis-domatiou-dyo

Όλοι οι καλλιτέχνες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, γιατί βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου.Φωτογραφία: ©Μακρίδης Παύλος

Δηλώσεις καλλιτεχνών

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν και οι καλλιτέχνες. Όλοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, γιατί βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου.

«Η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Χρίστου Γαλιλαία για εμάς είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Πιστεύω ότι η μουσική δωματίου είναι το υψηλότερο είδος μουσικής πράξης στο εύρος όλων των ειδών μουσικής», τόνισε ο διαπρεπής Έλληνας σολίστας του πιάνου, Βασίλης Βαρβαρέσος.

«Η μουσική δωματίου έχει πολλά να πει, καθώς είναι πολύ πλούσια στο περιεχόμενο και εκφράζει τον κοινό ανθρωπισμό», υπογράμμισε ο σολίστας του βιολοντσέλου, Μαρκ Κόσαγουερ.

«Έχουμε μεγάλη όρεξη και θέληση να αναδείξουμε τη μουσική δωματίου, να εμπνεύσουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νέα γενιά», επισήμανε ο εξέχων Έλληνας σολίστας του βιολοντσέλου, Τιμόθεος Πετρίν.

«Ευχαριστώ τον Χρίστο Γαλιλαία που μας «έφερε» κοντά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς που παίζουμε όλοι μαζί», είπε ο βιρτουόζος του βιολιού, Σίμπι Μπέρνασον.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου είναι μια διεθνής συνάντηση διασύνδεσης και είναι εξαιρετικό όλο αυτό που συμβαίνει. Είμαστε ευγνώμονες και ανυπομονούμε να παίξουμε για εσάς», ανέφερε ο δεξιοτέχνης του βιολιού, Ντέιβιντ Μπόουλιν.

 «Βρισκόμαστε σε μια όμορφη χώρα,σε μια όμορφη πόλη, ανάμεσα σε όμορφους ανθρώπους. Με τον Χρίστο Γαλιλαία πηγαίναμε μαζί στο σχολείο και είναι υπέροχο να βρισκόμαστε ξανά μαζί», αφηγήθηκε ο σολίστας της βιόλας, Βάχε Χόβιαν.

 «Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα και απολαμβάνω αυτήν την όμορφη πόλη. Ανυπομονώ για την αυριανή συναυλία», υπογράμμισε ο αριστοτέχνης του πιάνου, Τόνι Τσο.

©Typologos.com 2022