Το χορευτικό συγκρότημα «Κύματα»

«Από τα παιδικά μας χρόνια,

διαβάζοντας

τους Ελληνικούς Μύθους

λατρέψαμε τον ελληνικό κόσμο!»

jpeg-optimizer-to choreftiko sigkrotima kymata

Το χορευτικό συγκρότημα «Κύματα» ιδρύθηκε το 1998 και είναι ένα από τα τέσσερα καλλιτεχνικά γκρουπ («Ορφέας», «Πόντος», «Χαρά», «Κύματα») της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα- παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας (UER) της οποίας πρόεδρος είναι ο Δρ. Δράγκος Γαβριήλ Ζισόπουλος

Το χορευτικό συγκρότημα «Κύματα» ιδρύθηκε το 1998 και είναι ένα από τα τέσσερα καλλιτεχνικά γκρουπ («Ορφέας», «Πόντος», «Χαρά», «Κύματα») της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα, που αποτελεί παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας (UER) της οποίας πρόεδρος είναι ο Δρ. Δράγκος Γαβριήλ Ζισόπουλος.

Όντας μια απολιτική οργάνωση, με εθνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό προφίλ, η τελευταία συγκεντρώνει τις ελληνικές κοινότητες της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Πράχοβα.

Η Ελληνική κοινότητα της Πράχοβα

Τα μέλη αυτής της κοινότητας είναι Ρουμάνοι πολίτες ελληνικής καταγωγής, με τους οποίους προσεταιρίζονται φιλέλληνες. Θεμελιώδης σκοπός όλων είναι να υποστηρίξουν, να εκπροσωπήσουν  και να προωθήσουν  στο εθνικό ή  και στο διεθνές επίπεδο  τα συμφέροντα του ελληνικού πληθυσμού στη Ρουμανία.

Συμβολή στο κοινωνικό επίπεδο

Στο κοινωνικό πεδίο έχουν συμβάλει τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας-Κοινότητα Πράχοβα συμμετέχοντας ενεργά στις πολυάριθμες κοινωνικές δράσεις,στις οποίες πρωτοστατεί  η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.

Μεταξύ αυτών,συμπεριλαμβάνεται και η ανθρωπιστική εκστρατεία με τίτλο «Βοηθάμε τον Ελληνικό Λαό!», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2018 (στον Ασπρόπυργο) και το 2021 (στην Εύβοια) για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τότε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Πλήρες μέλος του

Διεθνούς Συμβουλίου Χορού – CID-UNESCO

Από το 2010 και μετά εκ της συμμετοχής στην Αθήνα στο Φεστιβάλ «Αναπάλη» του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» , το συγκρότημα «Κύματα» έγινε πλήρες μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού – CID-UNESCO.

Από το 2011 κατέχει και το «Πιστοποιητικό Καταχώρισης Εμπορικού Σήματος» που εκδίδεται από το Ρουμανικό Κρατικό Γραφείο Εφευρέσεων και Σημάτων.

Παρουσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σήμερα είναι ένα πολυβραβευμένο χορευτικό συγκρότημα, που έχει τακτική  τηλεοπτική παρουσία σε εθνικό (TVR 1, TVR 2, PRO TV, Antena 1, Antena Stars, Kanal D κλπ.) και σε διεθνές επίπεδο (Ελλάδα – ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 3).

Έχει γίνει θέμα σε εθνικές και τοπικές εφημερίδες της Ρουμανίας (AgerPress, InfoPloieștiCity, Observatorul Prahovean κλπ.).Πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές από τη «Φωνή της  Ελλάδος» ήταν αφιερωμένες σε αυτό, ενώ δημοσιεύτηκαν σχετικά άρθρα στην εφημερίδα «Hephaestus» στην Αυστρία,στον ιστότοπο «Τυπολόγος» στην Ελλάδα ή στην ιστοσελίδα της Ε.Ρ.Τ.

jpeg-optimizer-to-choreftiko-sigkrotima-kymata-two

Από το 2010 και μετά εκ της συμμετοχής στην Αθήνα στο Φεστιβάλ «Αναπάλη» του Θέατρου Δώρα Στράτου, το συγκρότημα «Κύματα» έγινε πλήρες μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού – CID-UNESCO

Πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις

«Ανάμεσα στις πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις αναφέρουμε την εκπομπή με τίτλο «Καλημέρα»,που μεταδίδεται από το κανάλι TVR2. Είναι μια τηλεοπτική εκπομπή, η οποία προσφέρει στους θεατές  τις ιστορίες μελών της ελληνικής κοινότητας,που είναι σημαντικές για το ρουμανικό πολιτισμό,ενώ παρουσιάζει βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων.

Ακόμη,προβάλει διάφορες ιστορίες απλών ανθρώπων, οι οποίοι συνέχισαν, για να «κρατήσουν» τις παραδόσεις και τις τέχνες.

Η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας είναι η συνεργάτιδα του Τμήματος «Άλλες  Μειονότητες» του TVR στην πραγματοποίηση αυτής της εκπομπής,λόγος για τον οποίο είναι συχνό φαινόμενο η παρουσία  του συγκροτήματος «Κύματα» στο πλατό και σιωπηρά και της Ελληνικής Κοινότητας της Πράχοβα, μαζί με τις άλλες ελληνικές εδαφικές κοινότητες.

Το  κανάλι TVR1,ως συνεργάτης των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (UER), όπως και στη περίπτωση του TVR2, μεταδίδει την εκπομπή με τίτλο «Conviețuiri/Συνύπαρξη» για τη δραστηριότητα όλων των εθνικών μειονοτήτων. Η εκπομπή πάντα υποστήριζε τα έργα, τα οποία έχει πραγματοποιήσει η UER όλα αυτά τα χρόνια,τόσο σε εθνικό,όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Το portfolio

Το portfolio που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος  περιλαμβάνει χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας, κυρίως από τη κεντρική  και τη νησιώτικη χώρα.

jpeg-optimizer-choreftiko -sigkrotima-kymata- logo

Από το 2011 κατέχει το χορευτικό συγκρότημα «Κύματα» και το «Πιστοποιητικό Καταχώρισης Εμπορικού Σήματος» που εκδίδεται από το Ρουμανικό Κρατικό Γραφείο Εφευρέσεων και Σημάτων

Επιστημονική μελέτη

των ελληνικών χορών

«Δεν χορεύουμε μόνον, αλλά και μελετάμε επιστημονικά τους ελληνικούς χορούς και γράφουμε με θέμα την ιστορία των αρχαίων ελληνικών χορών. Είμαστε, λοιπόν, μαθητές των δασκάλων του Θεάτρου «Δόρα Στράτου»,οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο για να μας διδάσκουν επάνω στους χορούς, στη φορεσιά και στα έθιμα.

Αυτό γίνεται στη κατασκήνωση χορού που οργανώνουμε στη Ρουμανία. Επιπλέον,εμείς πάμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα,πάλι σαν μαθητές του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», εξηγούν τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Κύματα» και της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα,τα οποία διευκρινίζουν ότι συμμετέχουν ενεργά στις διαδικτυακές κπαιδευτικές συναντήσεις,τις οποίες οργανώνει πολύ συχνά το Διεθνές Συμβούλιο Χορού-CID-UNESCO.

«Είμαστε συνεχώς υπό την επίβλεψη του κ. Άλκη Ράφτη.Ουσιαστικά, είμαστε «τα παιδιά του», γιατί μεγαλώσαμε μαζί του,και γίναμε επαγγελματίες χορευτές»,σημειώνουν με νόημα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα

«Teachers for SwanZ»

«Από το 2021 λαμβάνουμε μέρος στο Πρόγραμμα Erasmus+ «Teachers for SwanZ».Στο πρόγραμμα αυτό προσπαθούμε να μεταδώσουμε  την εμπειρία μας σε χορευτές και δασκάλους της χορευτικής τέχνης,μέσω των βιβλίων, τα οποία γράψαμε μαζί με άλλους καθηγητές άλλων μορφών χορού, αλλά και δημιουργώντας μια ανοιχτή πλατφόρμα εκπαίδευσης του χορού. Η πλατφόρμα βρίσκεται υπό κατασκευή»,τονίζουν τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Κύματα» και της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα.

Άριστη συνεργασία

με ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα

Χαρακτήρισαν, δε, άριστη τη συνεργασία, που είχαν ή έχουν όλα αυτά χρόνια με διάφορα ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα ανά τον κόσμο.

«Είμαστε περήφανοι και θυμόμαστε ακόμη με συγκίνηση τη συμμετοχή μας το 2016 στο φεστιβάλ, που οργάνωσε το Τμήμα Αθηνών του CID-UNESCO.

Στο φεστιβάλ αυτό είμασταν προσκεκλημένοι μαζί με χορευτές απ’ όλο το κόσμο.

Την ίδια χρονιά συνεργαστήκαμε και με τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου «Χώρα» Μεσσηνίας (μαζί με το Θωμά Καλογερόπουλο) και του Χορευτικού Συγκροτήματος του ΠΑΚΠΠΑ του Δήμου Ελευσίνας, στη παράσταση που διοργανώσαμε στη πλατεία Μοναστηράκι, όταν εμείς υποστηρίξαμε τη πόλη της Ελευσίνας ως υποψήφια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2021», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Ευχάριστες αναμνήσεις

«Δε ξεχνάμε την άριστη συνεργασία,που είχαμε με τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου και του Συλλόγου «Οι Ακρίτες του Πόντου» του Δήμου Ασπροπύργου,με τον οποίο η πόλη της Πράχοβα είναι αδελφοποιημένη.

Δε ξεχνάμε κι ούτε το γεγονός ότι μας δέχτηκαν πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη και στην Εύβοια, όπου ελπίζουμε να ξαναπάμε,γιατί για εμάς ο χορός είναι όραμα κι είναι πόνημα. Γιατί, όλοι εμείς υπηρετούμε με αγάπη τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση»,υπογραμμίζουν τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Κύματα» και της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα.

©Typologos.com 2022