Τι είδαμε στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ρεπορτάζ
και Φωτορεπορτάζ
Νίκος Μόσχοβος

Την εμπιστοσύνη του εγχώριου κοινού έχει «κερδίσει για τα καλά» η 89η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης(ΔΕΘ, 6-14 Σεπτεμβρίου), όπως διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025, οπότε επισκεφτήκαμε τα σταντ, τα περίπτερα και τους υπαίθριους χώρους της. Στιγμιότυπο από τον εκθεσιακό χώρο για τα 100 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΘ. Φωτορεπορτάζ: ©Typologos.com- Νίκος Μόσχοβος
Την εμπιστοσύνη του εγχώριου κοινού έχει «κερδίσει για τα καλά» η 89η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης(ΔΕΘ, 6-14 Σεπτεμβρίου), όπως διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025, οπότε επισκεφτήκαμε τα σταντ, τα περίπτερα και τους υπαίθριους χώρους της.
Η ατμόσφαιρα της έκθεσης
Είδαμε ανθρώπους κάθε ηλικίας περιηγούνται σε όλους τους χώρους. Επιπλέον, είδαμε πολλές νεαρές μητέρες ή οικογένειες ή πατέρες μαζί με τα παιδιά τους να επισκέπτονται την έκθεση. Αντιληφθηκαμε ότι στο χώρο «κυκλοφορούσαν διάφορες νεανικές παρέες, οι οποίες διασκέδαζαν μέσα από τις παρουσιαζόμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές ή στις συναυλίες.Παρατηρήσαμε ότι μικροί και οι μεγάλοι επιχειρηματίες προσπαθούσαν με επιχειρήματα να πουλήσουν την «πραμάτειά τους» ή να «κλείσουν» μια καλή συμφωνία με κάποιο από τους εκθέτες ή κάποια εκ των εκθετριών.
Αυτή τη φορά, μας θύμισε όντως η 89η ΔΕΘ εκείνη την αίσθηση της «γιορτινής» ατμόσφαιρας, που απορρέει από τις πρότερες παιδικές-εφηβικές αναμνήσεις και την «αύρα» του παρελθόντος. Ήταν εκείνα τα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων «ξεδιπλώνονταν» η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου αποτελώντας συνάμα μια «γιορτή», τουριστική ατραξιόν και τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συνάντηση για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και «σχεδόν» για όλη τη χώρα, αλλά και όχι μόνο.
Η επιστροφή
της αίσθησης
Την επιστροφή αυτής της «χαμένης» μέχρι και πρότινος αίσθησης την αισθανθήκαμε αμέσως και αυτή «πιστώνεται» στη τωρινή διοίκηση του εκθεσιακού φορέα, η οποία – όμως- έχει να κερδίσει ένα ακόμη πιο μεγαλύτερο «στοίχημα», που δεν είναι άλλο από αυτό της πραγματικής διεθνοποίησης, γιατί οι διεθνείς συμμετοχές εκ 19 χωρών στη διοργάνωση του 2025 «δείχνουν» ότι ακόμα πρέπει να «τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι».Γιατί άλλο πράγμα είναι να κάνεις μια έκθεση με διεθνείς όρους και άλλο εστί ένα πραγματικά διεθνοποιημένο δρώμενο, το οποίο σημαίνει ότι θα καταφέρει να «φιλοξενήσει» τουλάχιστον 50-100 επίσημες κρατικές και επιχειρηματικές συμμετοχές από κράτη της υφηλίου. Παρόλα αυτά, από τη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας της, μας «αποτυπώθηκαν» τρεις εικόνες:
Εικόνα πρώτη

Φωτορεπορτάζ: ©Typologos.com- Νίκος Μόσχοβος
Πολύ όμορφο, μινιμαλιστικό και μοντέρνο ήταν το σταντ με την ιστορία της ΔΕΘ, το οποίο επισκεφθήκαμε. Μέσα από τις φωτογραφίες, τις προβολές και τα εκθεσιακά ντοκουμέντα προβάλλονταν όχι μόνον η ιστορία των 100 χρόνων λειτουργίας του εκθεσιακού φορέα, αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας.
Εικόνα δεύτερη

Φωτορεπορτάζ: ©Typologos.com- Νίκος Μόσχοβος
Λιτό σημείο αναφοράς κατέστη και ο εκθεσιακός χώρος για τα 100 χρόνια γέννησης του αείμνηστου μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν ένα εκθεσιακό σημείο, το οποίο παρέπεμπε στο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και τοπόσημων, που «κινδυνεύουν» σήμερα να χαθούν οριστικά ή να αλλοιωθούν.
Πέρα, όμως, από την όντως- διαφωτιστική- προβολή σε οθόνη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικού εκ του σημείου έλειπαν φωτογραφίες και ηχογραφήσεις από τις συναυλίες του ή ακόμα και παρτιτούρες εκ των τραγουδιών και των έργων του. Έλειπαν και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις συναντήσεις του ίδιου του συνθέτη με ποιητές και προσωπικότητες διεθνούς διάστασης.
Εικόνα τρίτη

Φωτορεπορτάζ: ©Typologos.com- Νίκος Μόσχοβος
Εντυπωσιακό, όντως, ήταν το περίπτερο του αφιερώματος «AutoThessaloniki», το οποίο δεν είχε να «ζηλέψει» τίποτα από αυτά των μεγάλων διεθνών εκθέσεων αυτοκινήτων του εξωτερικού, αφού εκεί είδαμε πολλά νέα κι εντυπωσιακά μοντέλα οχημάτων κάθε χρήσης.Εντούτοις, η αίσθηση του παρελθόντος μας «οδήγησε» να αποθανατίσουμε μερικά από τα ιστορικά μοντέλα οχημάτων, που παρουσίασε η Λέσχη Κλασικού Αυτοκίνητου Μακεδονίας (ΛΕΚΚΑΜ) στη 89η ΔΕΘ και αποτελούν τεκμήρια μιας εποχής, της οποίας «έχει περάσει η κλεψύδρα».
Εκ της αίσθησης…
Όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα η «επιστροφή» της «χαμένης» μέχρι και πρότινος αίσθησης μας «άφησε την εντύπωση» ότι στην ανάπτυξη της ΔΕΘ και της πόλης μπορεί να βοηθήσει καίρια η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης στο κεντρικό σημείο, όπου βρίσκεται και σήμερα.Πρόκειται για το ιδανικό χωρικό σημείο-τοπόσημο ιστορικής αναφοράς της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρέχει έμπρακτα και ταυτόχρονα τη καλύτερη μετάβαση στο κοινό ή στους επιχειρηματίες να την επισκεφθούν, καθώς και τη δέουσα επιφάνεια των τετραγωνικών μέτρων, που επιτρέπει τη κερδοφορία- ανάπτυξη στον εκθεσιακό φορέα.
Και μια υπόμνηση
Μέσα στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είδαμε με πολύ χαρά ότι λειτουργούσαν και πολλά εσωτερικά ή υπαίθρια σταντ διάφορων τηλεοπτικών- ραδιοφωνικών -διαδικτυακών μέσων μαζικής ενημέρωσης,κάτι που «σημαίνει» ότι η δημοσιογραφία έστω και δύσκολα «βρίσκει» ήδη το «δρόμο προς τη νέα εποχή».
Θα θέλαμε, πολύ, και εμείς να βρισκόμασταν ανάμεσα σε αυτά, και είναι κάτι, που αποτελεί ένα στόχο μας. Μέχρι και τότε θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι από το 2008, που ιδρύθηκε ο «Τυπολόγος» υποστηρίζουμε πάντοτε όλες τις δράσεις της ΔΕΘ, αλλά ουδέποτε δόθηκαν διαφημίσεις από τη ΔΕΘ-Helexpo προς το διαδικτυακό- ψηφιακό περιοδικό μας. Κατά καιρούς έχουμε υποβάλλει και σχετικά αιτήματα προς τη ΔΕΘ-Helexpo, ενώ θέλουμε να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι οι τρέχουσες τιμές μας είναι πάρα πολύ προσιτές και λογικές…
©Typologos.com 2025



















