Θεμιστοκλής Κατσαούνης

Συγγραφέας και Αρθρογράφος

Δημιουργοί του Γραπτού Λόγου

jpeg-optimizer-Themistokles Katsaounis

Ο συγγραφέας και αρθρογράφος Θεμιστοκλής Κατσαούνης

Ο συγγραφέας κι αρθρογράφος Θεμιστοκλής Κατσαούνης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και ζει στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, όπου ασχολείται συστηματικά με τη γραφή περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια.

Σπουδές

Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών 2011 – 2017 σπούδασε και αποφοίτησε από το πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Από το 2018 παρακολουθεί το διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, που γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το οποίο αφορά στη Δημιουργική Γραφή.

Κατέχει πτυχίο του ECDL σχετικά με το λογισμικό πρόγραμμα Office, το internet και τo λειτουργικό  πρόγραμμα Windows, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά  για να δημιουργήσει πονήματα στο γραπτό λόγο.

Συγγραφική

Εκδοτική Δραστηριότητα

Ανήσυχη δημιουργική φύση ο ίδιος έχει εκδώσει μέχρι και στιγμής συνολικά 8 βιβλία.

1.«Προς Όλες τις Κατευθύνσεις», Καβάλα (2004).

2.«Γράμμα σ’ έναν άγνωστο φίλο», Εκδόσεις «Διογένης», Αθήνα (2007).

3.«Το  Κτήνος», Εκδόσεις «Ηριδανός», Αθήνα (2009).

4.«Τα απέραντα τοπία της Θλίψης», Εκδόσεις «Ηριδανός, Αθήνα (2012).

5.«Paesaggi immensi dell΄ afflizione», Εκδόσεις Aletti Editore», Ρώμη (2013)  σε μετάφραση της Γεωργίας Χαϊδεμενοπούλου.

6.«Vise Te Pafund Trishtimi», Εκδόσεις «Botimet Ymeraj   Fier»  (2013)  σε μετάφραση του Andrea Petromilo.

7.«Unendliche Landschaften der Betrübnis», public book media, Verlag (2017), σε μετάφραση του Αναστάσιου Παπαδόπουλου, από εκδοτικό οίκο της Φρανκφούρτης επί του Main. Ειδικότερα, στα ράφια των βιβλιοπωλείων κυκλοφορούν 16.000 αντίτυπα σε 8.000 σημεία σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, καθώς και κάποια αντίτυπα σε γερμανόγλωσσα βιβλιοπωλεία της Νέας Υόρκης, καθώς και του Λονδίνου. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην γερμανική τηλεόραση. Παράλληλα, έχει παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης σε κοινό και κριτές.

8.«La bestia» (Ιταλική Έκδοση) Εκδόσεις Aletti Editore», (Ρώμη,2022) σε μετάφραση της Ευρώπης Ρίζου.

Εγκωμιαστικές Κριτικές

Τα μεταφρασμένα βιβλία του Θεμιστοκλή Κατσαούνη απέσπασαν πολύ εγκωμιαστικά σχόλια από τους κριτικούς στις χώρες, όπου μεταφράστηκαν.

Ως δημιουργός έχει δημοσιεύσει ποιήματα ή μικρά πεζά λογοτεχνήματα σε περιοδικά του λογοτεχνικού χώρου στην Αθήνα κι ανά την Ελλάδα, καθώς και σε λογοτεχνικές εφημερίδες.

Βραβεία- Διακρίσεις

Για τη συγγραφική δράση του βραβεύτηκε από τον κεντρικό Ροταριανό όμιλο Καβάλας.Απέσπασε, δε, βραβεία σε πανελλαδικό επίπεδο για ανέκδοτες συλλογές ποιημάτων του.

Επίσης, βραβεύτηκαν διηγήματά του. Μερικά εξ αυτών συμπεριλήφθηκαν αργότερα στα βιβλία του Θεμιστοκλή Κατσαούνη και τα οποία απέσπασαν βραβεία.

Είναι κάτοχος του διεθνούς Ιταλικού βραβείου «Antonio Filoteo Omodei» από την Κατάνια της Σικελίας για την ιταλική έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Τα απέραντα τοπία της Θλίψης».

Παρουσιάσεις

Το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα- αρθρογράφου παρουσιάστηκε στον «Ιανό» της Θεσσαλονίκης και σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα.

Τα έργα του Θεμιστοκλή Κατσαούνη «κοσμούν» πολλές ελληνικές βιβλιοθήκες, που λειτουργούν στο εξωτερικό.

Αρθρογραφία

Άρθρα του ιδίου έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και σε περιοδικά, στον έντυπο, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Συνάμα δραστηριοποιείται ενεργά ως blogger:

🟤Στην huffingtonpost.gr.

🟤Στο economia.gr.

🟤Στο site της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Σε δύο φωτογραφικά λευκώματα συμπεριλήφθηκε απ’ ένα ποίημά του.

Οι παρουσιάσεις των βιβλίων του Θεμιστοκλή Κατσαούνη βρίσκουν πάντοτε «φιλόξενο χώρο»  στις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας ή της Βορείου Ελλάδος.

Ακόμη, έχουν παρουσιαστεί εκτενώς σε τοπικές εφημερίδες της Καβάλας και της Κύπρου.

«Ιχνηλάτης» ιστοριών

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αποδοχής, που τυγχάνει το συγγραφικό έργο του Θεμιστοκλή Κατσαούνη αποτελεί και το γεγονός ότι απέσπασε διθυραμβικά σχόλια- εμπεριστατωμένες κριτικές από τους κριτικούς λογοτεχνικών έργων, καθώς και εκ πλήθους αναγνωστών.

Δε ξεχνά, όμως,ο ίδιος να γράφει και να δημοσιεύει κριτικές για ομότεχνούς του.

Σήμερα, συνεχίζει ο Θεμιστοκλής Κατσαούνης να γράφει με πάθος και να δημιουργεί ακατάπαυστα, «ιχνηλατώντας» τις ιστορίες  του….

©Typologos.com 2022