Tατουάζ: Ποιες είναι οι συνηθέστερες μέθοδοι αφαίρεσης και τι πρέπει να προσέξετε;
Τα τατουάζ είναι μέσα στη μόδα τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλοί επιλέγουν διάφορα σχέδια για να αποτυπώσουν πάνω στο δέρμα τους κάποιο γεγονός, για να εκφράσουν τα πιστεύω τους και τις πεποιθήσεις τους. Γενικότερα, το τατουάζ είναι ένας τρόπος έκφρασης και προέρχεται από τους αρχαίους λαούς, εκεί που πρωτοεμφανίστηκε πριν γίνει αποδεκτό ως μορφή τέχνης στη δύση. Με την ανακάλυψη της Αμερικής και τα πρώτα σκλαβοπάζαρα, η τεχνική αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στο δυτικό πολιτισμό, προερχομένη από τους Ιθαγενείς και τους Ινδιάνους της Αμερικής, όπως οι Ίνκας και άλλοι λαοί, που συνήθιζαν να μαρκάρουν το δέρμα τους με μελάνι, για να υποδηλώσουν ένα σημαντικό γεγονός. Επίσης, οι Αιγύπτιοι, οι Νούβιοι, οι Πολυνήσιοι είχαν όλοι μοναδικές παραδόσεις τατουάζ. Ο ρόλος ενός τατουάζ ήταν κοινωνικός, θρησκευτικός, διακοσμητικός, ακόμη και τιμωρητικός σε ορισμένες κοινωνίες. Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, το τατουάζ χρησιμοποιούνταν συχνά για να σημαδέψουν τους σκλάβους και τους εγκληματίες.
Στη Νοτιοανατολική Ασία, τα περίτεχνα τατουάζ συνδέονταν με το κυνήγι κεφαλών και τη γενναιότητα των πολεμιστών. Οι Ιάπωνες ανέπτυξαν μια πλούσια παράδοση τέχνης γύρω από το τατουάζ που ονομάζεται «irezumi», που συχνά απεικονίζει μυθολογικά πλάσματα σε λαογραφίες. Οι Πολυνήσιοι τελειοποίησαν τη τέχνη του «ta moko», χρησιμοποιώντας φυτικό μελάνι, για να δημιουργήσουν περίπλοκα, γεωμετρικά σχέδια. Το παλαιότερο δέρμα με τατουάζ που έχει βρεθεί ποτέ είναι του Ötzi the Iceman, που βρέθηκε στις Άλπεις, ηλικίας 3250 π.Χ.
Κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές συνάντησαν πολιτισμούς με τατουάζ και έφεραν την πρακτική αυτή μαζί τους , πυροδοτώντας μία νέα μόδα στη Δύση. Τον 20ο αιώνα, το τατουάζ κέρδισε δημοτικότητα κυρίως στους νέους, που δηλώνουν την αντίθεσή τους στη κουλτούρα της εποχής. Σήμερα, τα τατουάζ είναι μια ευρέως αποδεκτή μορφή τέχνης και έκφρασης.
Τι γίνεται, όμως, με τη διαγραφή ενός τατουάζ, όταν αυτό έχει χαραχτεί πάνω στο δέρμα; Το πρόβλημα αυτό το είχαν όλοι όσοι μετάνιωναν στη πορεία για κάποιο σχέδιο ή επιγραφή που είχαν κάνει σε σημεία του σώματος τους. Σήμερα, όμως, η επιστήμη και η τεχνολογία έχει βοηθήσει, ώστε να μπορεί κάποιος να απαλλαγεί εύκολα από ένα παλιό τατουάζ που πλέον δεν είναι της αρεσκείας του. Παρακάτω, θα δούμε ποιες μέθοδοι υπάρχουν για να γίνει μια ανώδυνη σχετικά επέμβαση στο δέρμα, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιδερμίδα. Σίγουρα, αυτή η διαδικασία γίνεται από εξειδικευμένα ινστιτούτα αισθητικής και δερματολόγους χειρουργούς, που έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα και ειδικεύονται στην αφαίρεση τατουάζ.
Μέθοδοι αφαίρεσης τατουάζ
1.Laser
Είναι η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική μέθοδος. Χρησιμοποιεί δέσμες φωτός, υψηλής ακτινοβολίας laser, για να θρυμματίσει τα σωματίδια μελανιού που έχουν εισχωρήσει κάτω από την επιδερμίδα. Απαιτούνται συνήθως 4-10 ραντεβού, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και το βάθος του τατουάζ. Έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ακρίβεια και η επούλωση της πληγείσας περιοχής γίνεται σχετικά γρήγορα. Η επέμβαση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και να αφήσει ουλές στο δέρμα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί υπερμελάχρωση ή υπομελάχρωση στην επιδερμίδα.
2.Χειρουργική Αφαίρεση
Είναι πιο φθηνή διαδικασία από το laser και είναι κατάλληλη για μικρά τατουάζ. Ο δερματολόγος αφαιρεί το δέρμα με το τατουάζ και στη συνέχεια ράβει τη πληγή. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε γρήγορη και μόνιμη αφαίρεση του τατουάζ. Το μόνο μειονέκτημα που έχει είναι ότι μπορεί να αφήσει ουλές και αν δεν προσεχθεί η πληγή να προκληθεί μόλυνση.
3.Απόξεση
Μηχανική αφαίρεση του δέρματος με λειαντικό. Χρησιμοποιείται συνήθως για μικρά, ερασιτεχνικά τατουάζ. Είναι σχετικά φθηνή μέθοδος, αλλά λιγότερο αποτελεσματική σε σκούρα ή πολύχρωμα τατουάζ.
4.Κρυοθεραπεία
Σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιείται υγρό άζωτο για να ψύξει και να καταστρέψει την περιοχή του δέρματος με το τατουάζ. Προκαλεί λιγότερο πόνο από άλλες μεθόδους, αλλά μπορεί να αφήσει λευκές κηλίδες στην επιδερμίδα. Δε συνίσταται για πολύ σκούρα και πολύχρωμα σχέδια. Επίσης, απαιτούνται αρκετές συνεδρίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Πριν επιλέξετε ποια διαδικασία θα ακολουθήσετε για την αφαίρεση τατουάζ, συμβουλευτείτε πρώτα έναν έμπειρο δερματολόγο. Ο δερματολόγος θα αξιολογήσει το τατουάζ σας και θα σας προτείνει τη καταλληλότερη μέθοδο. Εσείς έπειτα, θα πρέπει να εξετάσετε το κόστος, το χρόνο αποθεραπείας, το κίνδυνο παρενεργειών και τα επιθυμητά αποτελέσματα που θέλετε να έχετε.
©Typologos.com 2024