Συμμετοχικές δράσεις της 21ης ΔΕΒΘ στη Θεσσαλονίκη
8-11 Μαΐου 2025
τιμώμενη χώρα η Ιταλία

Μια σειρά από συμμετοχικές δράσεις- πρωτοβουλίες (κυρίως διαδικτυακές) σχεδίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) με αφορμή την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ, 8-11 Μαΐου 2025, τιμώμενη χώρα η Ιταλία), επειδή ο εκθεσιακός θεσμός έχει άρρηκτη σύνδεση μαζί της και είναι η ίδια η πόλη, οι κάτοικοί της, το κοινό της, καθώς και οι επισκέπτες- επισκέπτριες της
Μια σειρά από συμμετοχικές δράσεις- πρωτοβουλίες (κυρίως διαδικτυακές) σχεδίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) με αφορμή την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ, 8-11 Μαΐου 2025, τιμώμενη χώρα η Ιταλία), επειδή ο εκθεσιακός θεσμός έχει άρρηκτη σύνδεση μαζί της και είναι η ίδια η πόλη, οι κάτοικοί της, το κοινό της, καθώς και οι επισκέπτες- επισκέπτριες της. Καλεί, δε, το κοινό να λάβει μέρος σε αυτές.
Υπό την αιγίδα
του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η 21η ΔΕΒΘ τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα και το ΕΛΙΒΙΠ σχεδίασε αυτές τις δράσεις για το 2025 και οι οποίες «σκοπεύουν» να αναδείξουν τη σχέση αυτή δημιουργικά και ευρηματικά «ανοίγοντας» έτσι τον άμεσο διάλογο με το κόσμο, καθώς και με την πόλη.
Έρευνα κοινού
για τη
Διεθνή Έκθεση
Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η πρώτη συμμετοχική δράση αφορά σε μια έρευνα του κοινού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και τιτλοφορείται: «Η ιστορία της Έκθεσης γράφεται και από σένα!».
Είτε είσαι πιστός επισκέπτης ή πιστή επισκέπτρια, είτε δε μας έχεις επισκεφθεί ακόμη, θέλουμε να σε «ακούσουμε»! Συμπλήρωσε το σύντομο ερωτηματολόγιο της έρευνας που γίνεται για πρώτη φορά και διενεργείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την έκθεση, τόσο online, όσο και επί τόπου στους χώρους της έκθεσης!
♦Πάμε Έκθεση Βιβλίου;
♦Πες μας τη γνώμη σου! https://forms.gle/gxAW6vvjL51BAfHL8
♦Συμπλήρωσε την έρευνα!
♦Θέλουμε να σε «ακούσουμε»!
Η Θεσσαλονίκη των βιβλίων
Η δεύτερη συμμετοχική δράση φέρει το τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη των βιβλίων» και θα εξελιχθεί ως εξής:
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πηγή έμπνευσης και το σκηνικό πολλών λογοτεχνικών έργων! Η ΔΕΒΘ, λοιπόν, σας καλεί να επιλέξετε ένα λογοτεχνικό απόσπασμα που «μιλά για τη Θεσσαλονίκη και για ένα τοπόσημό της, αναδεικνύοντας τη σύνδεση του βιβλίου με την ίδια την πόλη.
♦Ποιες σελίδες ποιου βιβλίου σε «οδηγούν» σε μια γωνιά της Θεσσαλονίκης;
♦Διάλεξε ένα λογοτεχνικό απόσπασμα που «ζωντανεύει» ένα σημείο της πόλης.
♦Πήγαινε εκεί.
♦Βγάλε μια φωτογραφία.
Μη ξεχάσεις να αναφέρεις:
- Το απόσπασμα.
- Το τίτλο του βιβλίου.
- Το ή τη συγγραφέα.
- «Ανέβασέ το» στα social με το tag @thessalonikibookfair και το hashtag #ΗΘεσσαλονίκητωνΒιβλίων.
Κάνε την πόλη ένα «ανοιχτό» βιβλίο!
Διαβάζοντας στην πόλη
Η τρίτη συμμετοχική δράση φέρει το τίτλο: «Διαβάζοντας στην πόλη» και θα διαδραματιστεί ως εξής:
Η πόλη ως σημείο ανάγνωσης και η φιλαναγνωσία ως καθημερινότητα στην πόλη!
Η ΔΕΒΘ σας καλεί να επιλέξετε ένα βιβλίο που αγαπάτε και ένα σημείο στην πόλη που σας εμπνέει να διαβάσετε.
♦Βάλε το βιβλίο σου «στο κάδρο» της πόλης.
♦Πάρε ένα βιβλίο που αγαπάς.
♦Βρες ένα σημείο στην πόλη ή απλά το αγαπημένο σου μέρος για διάβασμα.
♦Βγάλε μια φωτογραφία.
♦Μοιράσου τη στα social με το tag @thessalonikibookfair και το hashtag #Διαβάζονταςστηνπόλη.
Ρωτώντας πας στην έκθεση
Η τέταρτη συμμετοχική δράση είναι το διαδραστικό κουίζ, που τιτλοφορείται: «Ρωτώντας πας στην έκθεση»:
♦Πόσο καλά γνωρίζεις τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης;
♦Ξέρεις ποιο βιβλίο ενέπνευσε αυτό το τραγούδι;
Μέσα από ένα ευφάνταστα κουίζ, η ΔΕΒΘ σας καλεί να θυμηθείτε, να αναρωτηθείτε και να εξερευνήσετε το κόσμο του βιβλίου, την Έκθεση και τη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε τους επίσημους λογαριασμούς στο Instagram και στο Facebook, ήτοι:
@thessalonikibookfair και βρείτε τις απαντήσεις στα stories!
Στην τοποθεσία
«Έκθεση Βιβλίου»
Η πέμπτη συμμετοχική δράση αφορά στην ίδια τη τοποθεσία της έκθεσης βιβλίου για την οποία το ΕΛΙΒΙΠ απευθύνει το εξής κάλεσμα:
♦Είσαι εκδότρια, συγγραφέας, μεταφραστής, ομιλήτρια ή ανήκεις στο κοινό της;
♦Είσαι μέρος της διοργάνωσης ή απλώς φανατικός επισκέπτης σε αυτήν;
♦Μοιράσου ένα story ή ένα post από τη δική σου εμπειρία ή απλώς… την αγάπη σου για το ίδιο το βιβλίο!
♦Ένα στιγμιότυπο από το περίπτερο, το βιβλίο που παρουσιάζεις, ένα στιγμιότυπο με αναγνώστες, το πιο «τρελό» εύρημα ή κάτι που σου «έφτιαξε την ημέρα»!
Χρησιμοποίησε το hashtag #ΣτηνΤοποθεσίαΈκθεσηΒιβλίου και κάνε tag το λογαριασμό @thessalonikibookfair της Έκθεσης στα social media για να κάνουμε share, repost και να «μεταφέρουμε τον παλμό» της έκθεσης έξω και πέρα από αυτήν!
Τo βιβλίο μου, βιβλίο σου!
Η πέμπτη συμμετοχική δράση αναπτύσσεται γύρω από το θέμα: «Τo βιβλίο μου, βιβλίο σου!» με το εξής περιεχόμενο:
♦Φαντάσου κάποιος να διαβάζει το αγαπημένο σου βιβλίο για πρώτη φορά!
Η ΔΕΒΘ υποδέχεται τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες μαζί με τα βιβλία τους και τους ή τις παροτρύνει να τα χαρίσουν και να συμμετέχουν με αυτό το τρόπο στη δημιουργία μιας «Ανοιχτής Βιβλιοθήκης», προσβάσιμης και διαθέσιμης στο κοινό της πόλης.
Φέρε στην είσοδο του περιπτέρου 15 της ΔΕΒΘ το βιβλίο που θέλεις να μοιραστείς με την πόλη και γίνε περήφανος δωρητής και δωρήτρια βιβλίου!
Γιατί το βιβλίο είναι ένα πολιτιστικό αγαθό που πρέπει να μοιράζεται!
Η δράση αυτή αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ.
Η ΔΕΒΘ
αποκτά τη δική της μουσική!
Η ΔΕΒΘ, όμως, αποκτά τη δική της μουσική! Η μουσική εμπνέεται από το βιβλίο και το βιβλίο από τη μουσική. Καθώς προγραμματίζεις την επίσκεψή σου, στο δρόμο για την Helexpo, ή πως περιδιαβαίνεις τα περίπτερα, άκου τη μουσική που επιλέξαμε για σένα! Δες και άκου τη λίστα τραγουδιών που ετοιμάσαμε στο Spotify – θα βρεις και επιλογές που θυμίζουν την τιμώμενη χώρα της Ιταλίας!
Το ωράριο λειτουργίας
της 21ης ΔΕΒΘ
Η 21η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει από την Πέμπτη 8 έως την Κυριακή 11 Μαΐου 2025, οπότε η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της για το κοινό είναι:
♦Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, 15.00-21.00.
♦Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, 10.00-22.00.
♦Σάββατο 10 Μαΐου 2025, 10.00-22.00.
♦Κυριακή 10 Μαΐου 2025, 10.00-21.00
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της έκθεσης:
https://www.thessalonikibookfair.gr/.
Σχετικά
με τη ΔΕΒΘ
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ).
Γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΕΘ–HELEXPO, τους Έλληνες εκδότες και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η ΔΕΒΘ υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
Ο «Τυπολόγος»
χορηγός επικοινωνίας
Το διαδικτυακό περιοδικό «Τυπολόγος» είναι χορηγός επικοινωνίας της 21ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
©Typologos.com 2025