Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

Ως τουριστικού προορισμού

Ζητά η οικεία  Ένωση Ξενοδόχων

jpeg-optimizer-stratigiko-schedio-anaptyksis-tis-thessalonikis

Την εκπόνηση και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού ζητά η οικεία Ένωση Ξενοδόχων (ΕΞΘ) με ανακοίνωσή της , ενώ προτείνει  να προχωρήσει η όλη προσπάθεια  και να τεθεί υπό την αιγίδα του ομώνυμου δήμου. Φωτογραφία: “Thessaloniki / Θεσσαλονίκη” by liakada-web is licensed under CC BY 2.0

Την εκπόνηση και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού ζητά η οικεία Ένωση Ξενοδόχων (ΕΞΘ) με ανακοίνωσή της , ενώ προτείνει  να προχωρήσει η όλη προσπάθεια  και να τεθεί υπό την αιγίδα του ομώνυμου δήμου.

Η ΕΞΘ έχει ζητήσει

και τη στήριξη του πρωθυπουργού

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που είχε γίνει ενόψει της ΔΕΘ, είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της ΕΞΘ τη στήριξη του πρωθυπουργού σχετικά τη υλοποίηση αυτής της πρότασης. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΘ είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό σε προγενέστερο χρόνο για όλα τα δεδομένα.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

του 9μηνου 2022

για τη τουριστική κίνηση

της Θεσσαλονίκης

Εν τω μεταξύ,  μια «διττή» όψη για τη τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης  «αναδύεται» μέσα από τα αποτελέσματα του 9μηνου του  2022, τα οποία εμπεριέχονται στην έρευνα που διενεργεί σε μηνιαίως η εταιρεία τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΘ.

Από τη μια πλευρά, φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων  της συγκεκριμένης πως οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης είχαν ένα πολύ καλό καλοκαίρι.

Εκ της άλλης όψης, όμως, προκύπτουν και οικονομικά στοιχεία, τα οποία τους προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Πτώση κατά 13,9% στην πληρότητα

των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της ίδιας έρευνας για το 9μηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 δείχνουν ότι:

🔵Κατά 13,9% σημειώθηκε πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων  της Θεσσαλονίκης, όπου στο  61% ήταν η μέση πληρότητα.

🔵Κατά 3,4% έπεσαν τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (δείκτης RevPar) και τα οποία «άγγιξαν» μόλις τα 52,61 ευρώ.

Αύξηση της μέσης τιμής δωματίου

Χωρίς κάλυψη

του λειτουργικού κόστους

Σύμφωνα με την ΕΞΘ, παρατηρήθηκε αύξηση της  12,2% στη μέση τιμή δωματίου (ARR), αλλά η οποία δε καλύπτει σε καμία περίπτωση τη σημαντικότατη αύξηση του λειτουργικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού  διάστημα.  Το λειτουργικό κόστος των  ξενοδοχείων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όσο «προχωρά» η σαιζόν προς τον χειμώνα.Στα νούμερα αυτά περιλαμβάνονται  και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2022,  που είναι ο μήνας  κατά τον οποίο παραδοσιακά καταγράφεται η μεγαλύτερη τουριστική  κίνηση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

jpeg-optimizer-stratigiko-schedio-anaptyksis-tis-thessalonikis-dyo

Στηριζόμενη η ΕΞΘ στα συγκεκριμένα δεδομένα- στοιχεία θεωρεί ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού και  να εφαρμοστεί με μια στοχευμένη προβολή βασισμένη σε μια σύγχρονη τεχνοκρατική μελέτη προώθησης για την προσέλκυση νέων αγορών. Φωτογραφία: “Thessaloniki / Θεσσαλονίκη” by liakada-web is licensed under CC BY 2.0

Τι δείχνουν τα στοιχεία

για τις κρουαζιέρες

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει η ΕΞΘ πως το 2022  μετά από τις προσπάθειες και του υπουργού Τουρισμού για την κρουαζιέρα …«ανέβηκε» η Θεσσαλονίκη στη …14η θέση των λιμανιών της Ελλάδας στις αφίξεις!

Μάλιστα, αφήνει η ΕΞΘ  να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς πως  η Θεσσαλονίκη δεν αξιοποιεί το μοναδικό πλεονέκτημα, που έχει στη Μεσόγειο και το οποίο είναι  ότι διαθέτει ένα λιμένα από το οποίο σε 5 λεπτά με τα πόδια βρίσκεσαι από το κρουαζιερόπλοιο στο κέντρο της πόλης, δηλαδή σε ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό προορισμό.

Μείωση αφίξεων 14%

και στο αεροδρόμιο

της Θεσσαλονίκης

Η ΕΞΘ αναφέρεται και το ανακαινισμένο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει διπλάσια πλέον δυνατότητα κάλυψης πτήσεων και παραθέτει τα στοιχεία της Fraport, τα οποία δείχνουν ότι σημειώθηκε μείωση αφίξεων 14% σε σχέση με το 2019.

Έλλειψη ζήτησης

 λόγω μη αναγνωρισιμότητας του προορισμού

«Ο διάδρομος για υπερατλαντικές πτήσεις είναι έτοιμος μετά από πολλά χρόνια αναμονής. Η πόλη δεν έχει, όμως, υποδεχτεί ούτε μία υπερατλαντική πτήση και το ζητούμενο δεν είναι να φέρουν μια πτήση ο υπουργός και ο περιφερειάρχης με τη δυναμική τους, αλλά να μπορέσει η πόλη να «κρατήσει» αυτή την πτήση με την αύξηση της ζήτησης του προορισμού. Αυτό είναι και το πρόβλημα για όλα τα παραπάνω: Η έλλειψη ζήτησης λόγω μη αναγνωρισιμότητας του προορισμού»,συμπεραίνει η ΕΞΘ στην ανακοίνωσή της.

Η πρόταση της ΕΞΘ

 Στηριζόμενη η ΕΞΘ στα συγκεκριμένα δεδομένα- στοιχεία θεωρεί ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού και  να εφαρμοστεί με μια στοχευμένη προβολή βασισμένη σε μια σύγχρονη τεχνοκρατική μελέτη προώθησης για την προσέλκυση νέων αγορών.

«Ένα σχέδιο, που το αναζητά η πόλη χρόνια και που θεωρούμε ότι όλοι – δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια, υπουργείο Τουρισμού και φορείς – μπορούν και πρέπει να σταθούν αρωγοί σε αυτό για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να προσελκύει ταξιδιώτες, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους 365 ημέρες το χρόνο», τονίζει η ΕΞΘ στην ανακοίνωσή της.

©Typologos.com 2022