Σε τρεις ηπείρους (Αμερική Αφρική και Ευρώπη) θα εορταστεί το Μουντιάλ του 2030 που συμπίπτει με τα 100 χρόνια του θεσμού

Το Συμβούλιο της FIFA

αποφάσισε

τις βασικές συνιστώσες

των μουντιάλ του 2030

και του 2034

Se-treis-ipeirous-Ameriki-Evropi-Afriki-tha-diexathei-to-Mundial-tou-2030

Με μία μοναδική παγκόσμια γιορτή θα εορταστούν τα 100 χρόνια του Μουντιάλ Ποδοσφαίρου, αφού η διοργάνωση του 2030  θα περιλαμβάνει  τρεις  εορταστικούς αγώνες στη Νότια Αμερική, ενώ τα υπόλοιπα ματς  θα διεξαχθούν στη Βόρεια Αφρική και στη Ιβηρική Χερσόνησο (Ευρώπη), αφού «αμφιτρύωνες» θα είναι το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ισπανία.Φωτογραφία από Roark από το Pixabay

Με μία μοναδική παγκόσμια γιορτή θα εορταστούν τα 100 χρόνια του Μουντιάλ Ποδοσφαίρου, αφού η διοργάνωση του 2030  θα περιλαμβάνει  τρεις  εορταστικούς αγώνες στη Νότια Αμερική, ενώ τα υπόλοιπα ματς θα διεξαχθούν στη Βόρεια Αφρική και στη Ιβηρική Χερσόνησο (Ευρώπη), αφού «αμφιτρύωνες» θα είναι το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας και  οι τρεις εορταστικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα  στην Ουρουγουάη, στην Αργεντινή και στη Παραγουάη.

Η συνεδρίαση

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε το συμβούλιο της FIFA στην υπ’ αριθμό 25 συνεδρίασή του, που έγινε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 μέσω τηλεδιάσκεψης από την έδρα της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με κύριο θέμα με την υποβολή των προσφορών και τη διοργάνωση της Εκατονταετηρίδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA το 2030.

Η συνεδρίαση έγινε μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλες τις συνομοσπονδίες και δεδομένης της σημασίας του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του θεσμού.

Η απόφαση

Έτσι, το συμβούλιο της FIFA αποφάσισε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2030 θα «ενώσει» τρεις ηπείρους και έξι χώρες. Με αυτή την απόφαση προσκαλεί το συμβούλιο όλη την ανθρωπότητα να συμμετάσχει στον εορτασμό του πιο  όμορφου παιχνιδιού, της εκατονταετηρίδας του θεσμού και του ίδιου του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Ομοφωνία

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ομόφωνα ότι η μοναδική υποψηφιότητα, που γίνεται δεκτή για τη διοργάνωση του 2030 είναι αυτή, την οποία υπέβαλαν από κοινού το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αμφότερες θα «φιλοξενήσουν» το Μουντιάλ του 2030 και οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου των συγκεκριμένων χωρών θα προκριθούν  αυτόματα από την υπάρχουσα κατανομή θέσεων.

Ωστόσο, η απόφαση περί της αυτόματης πρόκρισης των τριών χωρών ελήφθη με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης μιας επιτυχημένης διαδικασίας της υποβολής των προσφορών που θα διεξαχθεί από τη FIFA και με την οριστική απόφαση, η οποία θα «προέλθει» από το συνέδριο της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (2024).

Σχετικά με τον εορτασμό

της εκατονταετηρίδας

του θεσμού

Επιπλέον, το συμβούλιο της FIFA έλαβε υπόψη για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και το ιστορικό πλαίσιο της διεξαγωγής του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό  το λόγο συμφώνησε περαιτέρω ομόφωνα να φιλοξενήσει μια μοναδική τελετή εορτασμού της εκατονταετηρίδας του θεσμού  στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο. Εκεί, όπου το 1930 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Μουντιάλ.

Δήλωση

του προέδρου της FIFA

«Σε ένα διχασμένο κόσμο, η FIFA και το ποδόσφαιρο «ενώνονται». Το συμβούλιο της FIFA, που εκπροσωπεί ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, συμφώνησε ομόφωνα να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου , του οποίου η πρώτη  διοργάνωση έγινε το 1930 στην Ουρουγουάη, με το πιο κατάλληλο τρόπο.

Μια γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αμερική και σε τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής – Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη- οι οποίες θα διοργανώσουν από έναν αγώνα η καθεμία για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2030.

Ο πρώτος από αυτούς τους τρεις αγώνες θα διεξαχθεί φυσικά στο στάδιο εκεί, όπου ξεκίνησαν όλα, στο μυθικό «Estádio Centenário» του Μοντεβιδέο, ακριβώς για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA», δήλωσε- μεταξύ  άλλων – ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Se-treis-ipeirous-Ameriki-Evropi-Afriki-tha-diexathei-to-Mundial-tou-2030 2

Tο συμβούλιο της FIFA αποφάσισε ομόφωνα ότι η μόνη προσφορά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα είναι η κοινή προσφορά του Μαρόκου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Δύο ήπειροι- η  Αφρική και η Ευρώπη – ενώθηκαν όχι μόνο σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου αλλά και στη παροχή μίας μοναδικής κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής.Φωτογραφία από kalhh από το Pixabay

Η διοργάνωση του 2030

«Επίσης, το συμβούλιο της FIFA αποφάσισε ομόφωνα ότι η μόνη προσφορά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα είναι η κοινή προσφορά του Μαρόκου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Δύο ήπειροι- η  Αφρική και η Ευρώπη – ενώθηκαν όχι μόνο σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου αλλά και στη παροχή μίας μοναδικής κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής.

Τι πιο σπουδαίο μήνυμα ειρήνης, ανεκτικότητας και ένταξης», σημείωσε ο πρόεδρος της FIFA.

Ένα μοναδικό

παγκόσμιο αποτύπωμα

«Το 2030, θα έχουμε ένα μοναδικό παγκόσμιο αποτύπωμα, τρεις ήπειροι (Αφρική, Ευρώπη και Νότια Αμερική), έξι χώρες (Αργεντινή, Μαρόκο, Παραγουάη, Πορτογαλία, Ισπανία και Ουρουγουάη) θα καλωσορίσουν και θα ενώσουν το κόσμο, ενώ θα γιορτάσουν μαζί το πιο όμορφο παιχνίδι, την  εκατονταετηρίδα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου», δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της FIFA.

Για το Μουντιάλ του 2034

Για το Μουντιάλ του 2034 ελήφθη απόφαση κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν η αρχή της εναλλαγής των συνομοσπονδιών και οι όροι εξασφάλισης των καλύτερων δυνατών συνθηκών φιλοξενίας για τα τουρνουά.

Με βάση αυτή την αρχή καλούνται  οι ομοσπονδίες- μέλη της FIFA από τις περιοχές της Ασίας και της Αυστραλίας-Ωκεανίας να υποβάλουν προσφορές για τη «φιλοξενία» του Μουντιάλ του 2034 λαμβάνοντας υπόψη τις ελάχιστες απαιτήσεις φιλοξενίας, όπως αυτές έχουν εγκριθεί ήδη από το Συμβούλιο της FIFA στις 23 Ιουνίου 2023  και οι οποίες αφορούν στο Μουντιάλ του 2030.

Οι συγκεκριμένες ελάχιστες απαιτήσεις φιλοξενίας θα αποτελέσουν ακόμη τη βάση αυτής της διαδικασίας υποβολής των προσφορών περί της διοργάνωσης με τους οικοδεσπότες του Μουντιάλ 2034 να ορίζονται σε ένα ξεχωριστό συνέδριο της FIFA.

Πρόσθετες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της FIFA και στην ενότητα «Επισκόπηση του εγγράφου Διαδικασιών Προσφορών».

©Typologos.com 2023