Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2023

Όλος κόσμος

του βιβλίου γιορτάζει!

Τα πνευματικά δικαιώματα

«βρίσκονται»

στο επίκεντρο του εορτασμού!

Pagkosmia-imera-Vivliou-2023

Η εκδοτική βιομηχανία γιορτάζει σήμερα (Κυριακή 23 Απριλίου 2023) ανά την υφήλιο, αφού η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει οριστεί ως η πανηγυρική Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και των Πνευματικών Δικαιωμάτων!Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay 

Η εκδοτική βιομηχανία γιορτάζει σήμερα (Κυριακή 23 Απριλίου 2023) ανά την υφήλιο, αφού η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει οριστεί ως η πανηγυρική Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και των Πνευματικών Δικαιωμάτων!

Μια πρωτοβουλία

της UNESCO

Όλος ο κόσμος του βιβλίου γιορτάζει, για να προωθήσει την ανάγνωση, την αγάπη προς τα λογοτεχνικά ή τα πνευματικά συγγραφικά δημιουργήματα, τη πιστότητα ή τη ποιότητα στη δημοσίευση και τη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων των δημιουργών.

Αυτή η Παγκόσμια ημέρα θεσπίστηκε το 1995 από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Φορέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την UNESCO, ώστε στους ανθρώπους να υπενθυμίζει την αξία της ανάγνωσης και για να τους θυμίζει συνεχώς τη συμβολή των συγγραφέων, των εκδοτών και των βιβλιοπωλών στη διάσωση του πνευματικού «θησαυρού» της ανθρωπότητας.

Ο Σαίξπηρ

και ο Θερβάντες

Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου συμπίπτει με αυτή της επετείου της γέννησης του θεατρικού συγγραφέα, Ουίλιαμ Σαίξπηρ στις 23 Απριλίου 1564 και του θανάτου (το 1616) του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, που έγραψε το διάσημο μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης». Κατά ορισμένους ιστορικούς, ο Θερβάντες «έφυγε» από τη ζωή στις 22 Απριλίου 1616, αλλά το κύριο παραμένει το γεγονός ότι το όνομα του φημισμένου Ισπανού συγγραφέα συνδέθηκε τιμητικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Ο κύριος στόχος

του εορτασμού

Κύριος στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου είναι η προώθηση της ανάγνωσης και της αγάπης για το βιβλίο μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των νέων. Κατά τη διάρκεια των δρώμενων της συγκεκριμένης ημέρας ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να ανακαλύψουν την ευχαρίστηση της ανάγνωσης και να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία των βιβλίων στη κοινωνία.

Άλλοι στόχοι της παγκόσμιας γιορτής είναι:

✅Η προώθηση του αλφαβητισμού και της εκπαίδευσης.

✅Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των νόμων περί της  πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εκδηλώσεις

ανά το κόσμο

Αυτή την ημερομηνία διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για τη προώθηση της ανάγνωσης και των εκδόσεων. Μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται:

🔴Εκθέσεις βιβλίου.

🔴Αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων.

🔴Συνεδρίες αφήγησης.

🔴Δωρεές βιβλίων.

🔴Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί.

Στα σχολεία και στις βιβλιοθήκες (σ.σ. ανάλογα με την ημέρα ή την εβδομάδα, που συμπίπτει αυτή η παγκόσμια γιορτή) διεξάγονται δραστηριότητες και εκδηλώσεις για τους μαθητές και τους γονείς, όπως είναι:

🔴Τα κουίζ γνώσης.

🔴Οι συζητήσεις γύρω από την υπόθεση ενός λογοτεχνικού έργου.

🔴Οι υπογραφές στα εσώφυλλα των πονημάτων από τους τοπικούς συγγραφείς.

jpeg-optimizer_Pagkosmia-imera-Vivliou-2023-2

Κύριος στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου είναι η προώθηση της ανάγνωσης και της αγάπης για το βιβλίο μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των νέων.Φωτογραφία από Claudia από το Pixabay 

Στο επίκεντρο βρίσκεται

η σημασία

των πνευματικών δικαιωμάτων

Στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου «βρίσκεται» η σημασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η προστασία, των έργων της διανόησης, καθώς και  της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητα συστατικά και ζωτικά στοιχεία για τον εκδοτικό κλάδο, καθώς προστατεύουν τα δικαιώματα των δημιουργών και των εκδοτών.

Παράλληλα, τα πνευματικά δικαιώματα επιτρέπουν στους δημιουργούς και στους εκδότες να κερδίζουν «τα προς το ζην» από τις συγγραφικές δημιουργίες τους.

Με τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ενθαρρύνει η UNESCO τους ανθρώπους να σέβονται τους νόμους περί των πνευματικών δικαιωμάτων και να υποστηρίζουν τις βιομηχανίες του τομέα της δημιουργίας  αγοράζοντας βιβλία και άλλα έργα της διανόησης.

Δήλωση

του Προέδρου

του ΣΕΚΒΕ

«Συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι γραφίστες, τυπογράφοι, εκδότες, και βιβλιοπώλες, συμβάλλουμε τα μέγιστα στη προώθηση της βιβλιοφιλίας, της φιλαναγνωσίας και τη διάδοση του βιβλίου, αντέχοντας χρόνια τώρα με δύσκολες συγκυρίες και αντιξοότητες. Είμαστε υπερήφανοι που το ελληνικό βιβλίο «ανοίγει τα φτερά του» όλο και περισσότερο και ταξιδεύει σε όλες τις χώρες του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ), Μπάμπης Μπαρμπουνάκης

Σχετικά

με το ΣΕΚΒΕ

Ο ΣΕΚΒΕ εδώ και 41 έτη παραμένει ο μεγαλύτερος φορέας πολιτισμού, πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα με ποικίλες εκδηλώσεις.

Ως φορέας αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια να μεγαλώσει και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού για το βιβλίο με συνεχείς και αδιάλειπτες δράσεις.

Έτσι, σε αυτή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πάρτε ή «κατεβάστε» ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη ή από το διαδίκτυο, διαβάστε το και ανακαλύψτε τη χαρά της ανάγνωσης!

©Typologos.com 2023