Εθιμοτυπικές επισκέψεις των  γενικών  προξένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας στον υφυπουργό Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη

«Η Βόρεια Ελλάδα

διεκδικεί το ρόλο

 που της αναλογεί

στο διεθνές στερέωμα»

jpeg-optimizer_Synantisi_Konstantinidi_Elizabeth k. Lee (1)

Η γενική πρόξενος των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Κ. Λη στη συζήτηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Στάθη Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση της πολύ-επίπεδης συνεργασίας των δυο χωρών κι επικεντρώθηκε στους τρόπους προσέλκυσης των αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας ως εργαλείου ενίσχυσης των διακρατικών σχέσεων και της διαμόρφωσης της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ανέπτυξε ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης προς τις γενικές προξένους των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Κ. Λη και της Γερμανίας, Σίβυλλα Μπέντιγκ κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

Οι κύριοι άξονες

των συζητήσεων

Οι κύριοι άξονες των συζητήσεων, που είχε ο υφυπουργός με τις γενικές προξένους των ΗΠΑ και της Γερμανίας ήταν:

🔵Η κεφαλαιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας.

🔵Η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων.

🔵Η προσέλκυση των ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν περισσότερες νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη Μακεδονία και στη Θράκη.

jpeg-optimizer_Synantisi_Konstantinidi_Sibylla Bendig

Η  γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντιγκ, έδωσε έμφαση στην αμοιβαία επιθυμία για τη περαιτέρω εμβάθυνση των πολύ καλών διμερών σχέσεων, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Κωνσταντινίδη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και  για το ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου,  που υπάρχει στη Μακεδονία και στη Θράκη

Η οικονομική διπλωματία

στο προσκήνιο

Στις συναντήσεις με τη κ. Ελίζαμπεθ Κ. Λη  και με τη κ. Σίβυλλα Μπέντιγκ ανέπτυξε ο κ. Κωνσταντινίδης το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας ως εργαλείου ενίσχυσης των διακρατικών σχέσεων, καθώς και διαμόρφωσης της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Ο ουσιαστικός ρόλος

της Βόρειας Ελλάδας

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η νευραλγική θέση της Βόρειας Ελλάδας γεωπολιτικά που μας θέτει στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική  Ευρώπη.

«Θέλουμε και μπορούμε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις με έμφαση στην έρευνα, στη καινοτομία, στις τεχνολογικές εφαρμογές, στο τουρισμό, στο  διαμετακομιστικό εμπόριο, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανθρώπινο περιβάλλον για τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το κυβερνητικό σχέδιο μας κάνει αισιόδοξους και οι άριστες διακρατικές σχέσεις με χώρες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γερμανία, που πρωταγωνιστούν σε αυτούς τους τομείς, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις ευοίωνες προοπτικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η δήλωση

της Γενικής Προξένου

των ΗΠΑ

Από την πλευρά της,  η γενική πρόξενος των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Κ. Λη, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Μεσόγειο», ενώ αναφερόμενη στην οικονομική διάσταση της πολύ-επίπεδης συνεργασίας των δυο χωρών επικεντρώθηκε στους τρόπους προσέλκυσης των αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η δήλωση

της Γενικής Προξένου

της Γερμανίας

Η  γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντιγκ, έδωσε έμφαση στην αμοιβαία επιθυμία για τη περαιτέρω εμβάθυνση των πολύ καλών διμερών σχέσεων, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Κωνσταντινίδη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και  για το ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου,  που υπάρχει στη Μακεδονία και στη Θράκη.

«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, υψηλά καταρτισμένο, γεμάτο δεξιότητες και ικανότητες»,σημείωσε- μεταξύ άλλων -η κ. Μπέντιγκ.

©Typologos.com 2023