Εθελοντική αιμοδοσία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
στα κεντρικά γραφεία του

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) σε συνεργασία με την αιμοδοσία του τοπικού γενικού νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» από τις 9.30 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου 2025 στα κεντρικά γραφεία του, στην Πλατεία Αριστοτέλους 4, στη «καρδιά» της πόλης
Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) σε συνεργασία με την αιμοδοσία του τοπικού γενικού νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» από τις 9.30 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου 2025 στα κεντρικά γραφεία του, στην Πλατεία Αριστοτέλους 4, στη «καρδιά» της πόλης.
Πραγματοποίηση και bazaar
«Παράλληλα, αυτές τις ώρες, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου, στο κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί bazaar με τη συμμετοχή ιδρυμάτων ενόψει των γιορτών αλληλεγγύης και αγάπης, δηλαδή των Χριστουγέννων, καθώς και της Πρωτοχρονιάς» τονίζει η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ και βιοπαθολόγος, Μαρία Χατζηδημητρίου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΙΣΘ είναι εγγεγραμμένος φορέας στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών με πολλά ευεργετήματα, τόσο για τα μέλη του συλλόγου, όσο και για την ίδια την αιμοδοσία (διαρκής μέριμνα για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος, διαχείριση των φιαλών του συγκεκριμένου συλλόγου κ.ά.)
Οφέλη
για τη σωματική
και για την ψυχική υγεία
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας υπενθυμίζει τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την αιμοδοσία που πραγματοποίησε ο σύλλογος κατά το Σεπτέμβριο του 2025 στο πλαίσιο των δρώμενων της 89ης ΔΕΘ, όπου ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν ότι:
«Οι αιμοδότες όχι μόνον εξασφαλίζουν τη «σταθερή» προμήθεια αίματος για χειρουργεία, τραύματα και χρόνιες παθήσεις, αλλά επωφελούνται και οι ίδιοι από αυτή την πράξη, μειώνοντας τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα τους και ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, βιώνοντας μια βαθιά ψυχολογική ικανοποίηση, η οποία συχνά μειώνει το άγχος».
Στοιχεία
για την
παγκόσμια συλλογή αίματος
Τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «δείχνουν» ότι η παγκόσμια συλλογή του αίματος «φτάνει» στις 118,5 εκατομμύρια μονάδες ετησίως. Τα ίδια στοιχεία «καταδεικνύουν» ότι σε χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, λιγότερο από το 50% των δωρεών προέρχεται από εθελοντές ή εθελόντριες, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί με ανάλογες δράσεις.Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπάτζιος επισημαίνει ότι: «Η εθελοντική αιμοδοσία μειώνει τα επίπεδα σιδήρου και καρδιαγγειακού κινδύνου για τους δότες ή για τις δότριες πέρα από τα προφανή οφέλη στους λήπτες ή στις λήπτριες».
Σημειώστε
την ημερομηνία
της 20ης Δεκεμβρίου 2025
Η δράση προσφοράς του ΙΣΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου 2025 στα κεντρικά γραφεία του, στην Πλατεία Αριστοτέλους 4 στη «νύμφη του Θερμαϊκού».
Οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ. Πριν από την αιμοδοσία καλό θα είναι να έχουν καταναλώσει ένα ελαφρύ πρωινό, να έχουν πιεί άφθονο νερό, να αποφύγουν το αλκοόλ και να έχουν κοιμηθεί καλά.
«Η διαδικασία είναι ασφαλής, ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, ώστε να έχουν οι συμπολίτες μας, ενδεχομένως και εμείς ή τα αγαπημένα πρόσωπά μας, πολύ χρόνο μπροστά τους», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΙΣΘ.
©Typologos.com 2025



















