Δράσεις του ΙΣΘ για το περιβάλλον τα παιδιά τους εφήβους και την αιμοδοσία
Στην 89η ΔΕΘ

Στις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία, της ενασχόλησης παιδιών-εφήβων στο διαδίκτυο ή στα κινητά τηλέφωνα και στη μεγάλη αξία της αιμοδοσίας είναι αφιερωμένες οι δράσεις, που πραγματοποιεί ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη 89η ΔΕΘ. (6-14 Σεπτεμβρίου 2025). Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας
Στις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία, της ενασχόλησης παιδιών-εφήβων στο διαδίκτυο ή στα κινητά τηλέφωνα και στη μεγάλη αξία της αιμοδοσίας είναι αφιερωμένες οι δράσεις, που πραγματοποιεί ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη 89η ΔΕΘ. (6-14 Σεπτεμβρίου 2025).
Οι τρεις κρίσιμες
θεματικές του ΙΣΘ
Μέσα από τις δράσεις του ΙΣΘ στη 89η ΔΕΘ παρουσιάζονται οι τρεις κρίσιμες θεματικές που επηρεάζουν καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της Υγείας και της κοινωνίας:
1.Περιβάλλον και Υγεία: Επιπτώσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία.
2.Επίδραση του Gaming Internet και των κινητών συσκευών στα παιδιά και στους εφήβους.
3.Εθελοντική αιμοδοσία: Επάρκεια αίματος στην Ελλάδα και τα ανεκτίμητα οφέλη στην υγεία των αιμοδοτών.
Μαθήματα ζωής
Παράλληλα, στο περίπτερο του ΙΣΘ «φιλοξενηθούνται» διαδραστικά μαθήματα πρώτων βοηθειών για τα παιδιά και τους γονείς, που γίνονται σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών,«Kids Save Lives», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα ζωτικής σημασίας.
«Εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις δίνουμε το λόγο σε επιστήμονες και σε ειδικούς για τα θέματα που αφορούν στην υγεία και στη κοινωνία, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με έγκυρη ενημέρωση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.
Το 1ο Εργαστήριο Πρώτων Βοηθειών με κύριο σύνθημα: «Μάθε ΚΑΡΠΑ μέσα από τεχνολογίες VR και διαγωνισμούς και σώσε μια ζωή» πραγματοποιήθηκε ήδη από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου 2025 στο περίπτερο του ΙΣΘ.
Στον ίδιο χώρο και με παρόμοια χρονική διάρκεια πραγματοποιείται σήμερα (Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025) και το 2ο 1ο Εργαστήριο Πρώτων Βοηθειών.
Οι επιστημονικές συζητήσεις
Ο ΙΣΘ θα πραγματοποιήσει και δύο επιστημονικά «τραπέζια» συζήτησης στην 89η ΔΕΘ και τα οποία θα μεταδοθούν απευθείας από την ιστοσελίδα του συλλόγου www.isth.gr. Αυτά είναι:
Το πρώτο επιστημονικό
«τραπέζι» συζήτησης
Το πρώτο επιστημονικό «τραπέζι» συζήτησης θα αφορά στο περιβάλλον και στις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία , ενώ θα γίνει από τις 5 έως και τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου 2025, οπότε ομιλητές θα είναι:
♦Ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Περιβάλλοντος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας.
♦Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Κατερίνα Μανίκα.
♦Η καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Θεοδώρα Παπαμήτσου.
♦Ο γιατρός πνευμονολόγος-φυματιολόγος-διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Δρόσος Τσαβλής
Το δεύτερο επιστημονικό
«τραπέζι» συζήτησης
Το δεύτερο επιστημονικό «τραπέζι» συζήτησης θα αφορά στην επίδραση του Gaming Internet και των κινητών συσκευών στα παιδιά και στους εφήβους, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 5 έως και τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου 2025, οπότε ομιλητές θα είναι:
♦Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας με την ιδιότητα του χειρουργού οφθαλμιάτρου-παιδοφθαλμιάτρου.
♦Η παιδίατρος-παιδονευρολόγος -επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής στο τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ταμίας της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας, Ευτέρπη Παυλίδου, MD, MSc, Ph.D.
♦Ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και στέλεχος της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Δρ. Γεώργιος Φλώρος.
Δωρεά του ΙΣΘ
Αμέσως ύστερα από τη συζήτηση για την υγεία των παιδιών και των εφήβων σε σχέση με το διαδίκτυο, τα κινητά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ήτοι στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου 2025, θα πραγματοποιηθεί και η δωρεά του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την παράδοση επιταγής στουςεκπροσώπους των φορέων:
Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος και KIDS SAVE LIVES.
Η δωρεά αυτή προέκυψε από τα έσοδα της συναυλίας με τον Μάριο Φραγκούλη, που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.
Η εκδήλωση
για την
εθελοντική αιμοδοσία
Στην εθελοντική αιμοδοσία, που είναι ένας κρίσιμος τομέας για τη δημόσια υγεία,θα «εστιάσει» η σχετική εκδήλωση του ΙΣΘ με θέμα «Επάρκεια αίματος στην Ελλάδα και τα ανεκτίμητα οφέλη στην υγεία των αιμοδοτών», που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου 2025 στην 89η ΔΕΘ. Ομιλητές θα είναι:
♦Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, οι Βασίλειος Δήμος.
♦Η αιματολόγος και διευθύντρια ΕΣΥ ΝΥ Αιμοδοσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», Δρ. Σταματία Θεοδωρίδου.
♦Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας και Θρομβοεμβολικών Παθήσεων του ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», Δρ. Γεωργία Καϊάφα.
Το πρόγραμμα των επιστημονικών συζητήσεων είναι αναρτημένο εδώ.
©Typologos.com 2025



















