Εορτή Αγίου Λουκιανού του ιερομάρτυρα

Γράφει η Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφος

jpeg-optimizer-eorti-agiou-loukianou-tou-ieromartyra

Η Εορτή του Αγίου Λουκιανού του ιερομάρτυρα είναι στις 15 Οκτωβρίου.Φωτογραφία από Albrecht Fietz από το Pixabay 

Η Εορτή του Αγίου Λουκιανού του ιερομάρτυρα είναι στις 15 Οκτωβρίου.

Με καταγωγή εκ Συρίας

Ο Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας είχε καταγωγή εκ των Σαμόσατων της Συρίας και η οικογένειά  του πίστευε στον Κύριο.  Δέχθηκε την αναγκαία μόρφωση. Μόλις σε ηλικία 12 ετών  βίωσε την απώλεια της μητέρας και του πατέρα του. Ύστερα, διένειμε την πατρική περιουσία σε απόρους.

Μεταφραστικό έργο

Ερεύνησε σχολαστικά την Αγία Γραφή, ενώ γνώριζε πολύ καλά τα Εβραϊκά. Αποκατέστησε και αποπεράτωσε τις μεταφράσεις των Ο΄, του Ακύλα, του Συμμάχου και του Διοκλητιανού βασιζόμενος στο πρωτότυπο κείμενο.  Δώρισε, δε, τις μεταφράσεις στην εκκλησία της Νικομήδειας.

Έλαβε τη χειροτόνηση του πρεσβυτέρου στην Αντιόχεια, όπου κήρυξε με πάθος το θείο λόγο, ενώ  παρότρυνε τους πιστούς στο μαρτύριο.

jpeg-optimizer-eorti-agiou-loukianou-tou-ieromartyra-dyo

Ο Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας έλαβε τη χειροτόνηση του πρεσβυτέρου στην Αντιόχεια, όπου κήρυξε με πάθος το θείο λόγο. Φωτογραφία από Tom από το Pixabay 

Το μαρτύριο της ασιτίας

Εκείνη την περίοδο έμαθε ο Άγιος Λουκιανός πως ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός είχε διατάξει την καταδίωξη των Χριστιανών στη Νικομήδεια. Απομακρύνθηκε εκ της Αντιόχειας και μετέβη στη Νικομήδεια προς συμπαράσταση των Χριστιανών.

Οι στρατιώτες του αυτοκράτορα Διοκλητιανού τον φυλάκισαν και τον έριξαν στη φυλακή. Εκεί παρέδωσε  το πνεύμα στον Κύριο λόγω της ασιτίας.

©Typologos.com 2022