Elysium – Το αύριο είναι εδώ

Toυ Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – συγγραφέα

19:56:37,01/06/2019
Διαστημικός κόσμος

O δημοσιογράφος Νίκος Μόσχοβος αναφέρεται στο μήνυμα της ταινίας «Elysium» του Neill Blomkamp

Μερικές φορές χρειάζεται  ένας δημιουργός δια της «τεθλασμένης» οδού  να μιλήσει ή να γράψει ή να αποτυπώσει στο κινηματογραφικό φακό τη σύγχρονη πραγματικότητα, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια, που θέτει η σύγχρονη βιομηχανία του θεάματος.

Την τακτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι  ακολούθησε ο  Καναδός σκηνοθέτης – παραγωγός –  δημιουργός κινουμένων σχεδίων  και σεναριογράφος  Neill Blomkamp στο φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Elysium» (2013). Τι έκανε; Πήρε τέσσερις «αστέρες», τους  Matt Damon, Jodie Foster, Alice Braga και Sharlto Copley για τους κεντρικούς ρόλους, ενώ έγραψε το σενάριο με τις δομές μιας παραγωγής του Hollywood για να ξεπεράσει τις τυχόν δυσκολίες  ως προς τη χρηματοδότηση. Δημιούργησε πάλι κι  ένα περιβάλλον της Γης στο μέλλον, όπως έκανε και στο φιλμ επιστημονικής φαντασίας  «District 9».

Άρχισε μετά να υφαίνει την ιστορία και να εισέρχεται στο αγαπημένο του θέμα, που είναι οι ταξικές και κοινωνικές διαφορές, ενώ  αποτύπωσε τον ήρωα Μαξ, που τον ενσαρκώνει ο Matt Damon ως άνθρωπο με αδυναμίες, ο οποίος αναγκάζεται ελέω καταστάσεων να θυσιαστεί για ένα μεγάλο ανθρώπινο σκοπό.

Ο Neill Blomkamp είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσει τον κόσμο των πλουσίων «Elysium» στην στρατόσφαιρα, όπου οι κατέχοντες ως πολίτες έχουν τα πάντα –  ακόμα και τις υπέρτατες λύσεις για την υγεία – «στα χέρια τους». Γι’ αυτούς, οι υπόλοιποι άνθρωποι ( η πλειοψηφία) είναι απλώς νούμερα, αριθμοί κι αναλώσιμοι μπροστά στην επίτευξη περισσότερου πλούτου.

Δεν τους νοιάζει τίποτα, αλλά απλώς να διατηρήσουν τα κεκτημένα της πλουσιοπάροχης ζωής τους. Όλα τα έχουν τακτοποιημένα, αλλά δεν έχουν υπολογίσει τον ανθρώπινο παράγοντα, στον οποίο επικρατούν δυο αντίθετα συναισθήματα: Η Απληστία και η Αγάπη για τον άνθρωπο.

Την απληστία ενσαρκώνουν με μαεστρία  οι Jodie Foster ως υπουργός άμυνας και ο Sharlto Copley ως λανθάνων μυστικός πράκτορας. Την ανθρωπιά ενσαρκώνουν οι Matt Damon και Alice Braga χωρίς να είναι οι τέλειοι, αλλά αγαπούν, νιώθουν, καθώς και συμπάσχουν.

Τι μήνυμα «μεταφέρει»  ο Neill Blomkamp; Το σύστημα είναι καταδικασμένο να χάσει τη μάχη (όχι παντελώς), γιατί ξέχασε για ακόμη μια φορά να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του. Θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο και η αλλαγή θα γίνει εκ των έσω, γιατί εκεί θα «οδηγήσει» τα πράγματα η απληστία των κατεχόντων.

Προηγουμένως, όμως, πάλι η ανθρωπότητα θα υποφέρει μέχρι να βρει την διέξοδο και την ελπίδα , που θα τη φέρουν άνθρωποι, οι οποίοι «δε θα έχουν τίποτα να χάσουν». Μάλιστα, δε θα είναι τέλειοι κι ούτε έμποροι της ελπίδας. (Άραγε, για ποιους «χτυπά» η καμπάνα; Έλα ντε…). Δεν θα είναι ιδεολόγοι, αλλά θα προέλθουν από ανθρώπους της ανάγκης.

Ο κύκλος της κοινωνικής εναλλαγής ακολουθεί πάντοτε τον ίδιο κανόνα. Καμία ιστορία δεν έχει τελειώσει. Πάντοτε αρχίζει η ιστορία ξανά, αλλά στο μεταξύ οι θυσίες για να έρθει το αύριο  θα γίνουν από λίγους.

Πραγματικά, αν έκανε αυτή την ταινία ο Neill Blomkamp με ένα σενάριο, που θα περίγραφε το σήμερα, ίσως να μην έβρισκε διέξοδο να τη γυρίσει. Εδώ, όμως, τοποθετώντας την, στο μέλλον μίλησε και έδωσε μια σαφή προειδοποίηση για το σήμερα: Χωρίς κοινωνικές παροχές, θα «αναγκαστεί» το σύστημα να πεθάνει και να γεννηθεί ξανά.  Μόνον, με τη δημιουργία κοινωνικών παροχών προς τους πολλούς  θα μπορέσει το σύστημα να νικήσει και πάλι.

Η ταινία «αστράφτει» σαν διαμάντι  με ένα σενάριο, που βασίζεται και ανακυκλώνεται στα λόγια της μοναχής, καθώς και στην εικόνα της γης στο μενταγιόν.

©Typologos. com 2019  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

δύο × τρία =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.