Η μαγεία του κινηματογράφου-Γιατί συνεχίζει να καθηλώνει το κοινό

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

jpeg-optimizer_i-mageia-tou-kinimatografou

Ο κινηματογράφος  αποτελεί μια δημοφιλή μορφή ψυχαγωγίας ανά την υδρόγειο για περισσότερο από έναν αιώνα. Από τις βωβές ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν και του Μπάστερ Κίτον μέχρι και τις σύγχρονες ψηφιακές επικές υπερπαραγωγές  έχουν τη δύναμη οι ταινίες να μας «μεταφέρουν»  σε διαφορετικούς κόσμους και να μας εμπνεύσουν με αμέτρητους τρόπους.Φωτογραφία από sampane από το Pixabay 

Ο κινηματογράφος  αποτελεί μια δημοφιλή μορφή ψυχαγωγίας ανά την υδρόγειο για περισσότερο από έναν αιώνα. Από τις βωβές ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν και του Μπάστερ Κίτον μέχρι και τις σύγχρονες ψηφιακές επικές υπερπαραγωγές  έχουν τη δύναμη οι ταινίες να μας «μεταφέρουν» σε διαφορετικούς κόσμους και να μας εμπνεύσουν με αμέτρητους τρόπους.

Η πολλαπλή δυνατότητα

των έργων της 7ης Τέχνης

Οι  ταινίες δύναται να μας «οδηγήσουν» σε μέρη μυθικά ή ανείπωτα, να «ζωντανέψουν μπροστά τα μάτια μας» τους θρύλους και ήρωες μιας αλλοτινής εποχής, να μας «βυθίσουν» στους «σκοτεινούς διαδρομές» των θρίλερ, να μας «φωτίσουν» αναβιώνοντας τη ζωή σπουδαίων ανθρώπων, που «χάραξαν» τη πορεία της ανθρωπότητας.

Ο μοναδικός τρόπος

της «ματιάς» του σκηνοθέτη

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο κινηματογράφος συνεχίζει να «αιχμαλωτίζει» το κοινό είναι ότι διαθέτει την ικανότητα μέσω των σκηνοθετών και των τεχνικών μέσων να  διηγηθεί ιστορίες με έναν απαράμιλλο τρόπο, που μπορεί να το συναρπάζει οπτικά και συναισθηματικά.

Είναι εκείνος ο μοναδικός τρόπος της «ματιάς» του σκηνοθέτη που αποδίδει με ένα «ανεξίτηλο αποτύπωμα» την ιστορία, την οποία θέλει να διηγηθεί (Αγγελόπουλος, Κακογιάννης, Ταρκόσφκι, Φελίνι, Τζεφιρέλι, Κουροσάβα, Σπίλμπεργκ, Σκορσέζε, Κιούμπρικ, Χιούστον κ.ά.). Είναι ένα «ανεξίτηλο αποτύπωμα» που κάνει το κοινό να «βυθίζεται» στο καινούργιο σύμπαν.

Η συνεργασία  των τεχνών

για το τελικό αποτέλεσμα

Μέσω των δημιουργών της φωτογραφίας, του μοντάζ, των εφέ και της μουσικής, μπορούν οι κινηματογραφιστές να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερο «ατμοσφαιρικό χώρο», ο οποίος προσελκύει τους θεατές και τους «κρατά» αφοσιωμένους σε αυτόν από την αρχή μέχρι και το τέλος της διηγούμενης ιστορίας.

jpeg-optimizer_i-mageia-tou-kinimatografou-2

Από το κοινωνικό σχολιασμό μέχρι και την πολιτική σάτιρα έχουν πολλές ταινίες τη δύναμη να μας κάνουν να σκεφτούμε βαθιά για το κόσμο και για τα ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay 

Η μοναδική ικανότητα

της διήγησης

Επιπλέον, ο κινηματογράφος διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να αντιμετωπίζει και να διηγείται πολύπλοκα ζητήματα ή ιδέες με ένα τρόπο, που είναι ταυτόχρονα προσιτός και προκλητικός. Από το κοινωνικό σχολιασμό μέχρι και την πολιτική σάτιρα έχουν πολλές ταινίες τη δύναμη να μας κάνουν να σκεφτούμε βαθιά για το κόσμο και για τα ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

Η εμπειρία

Πέρα από την ικανότητα της αφήγησης που διαθέτει το σινεμά, έχει κι ένα άλλο «ατού», το οποίο είναι η εμπειρία της παρακολούθησης. Αυτή μπορεί να συνιστάται στη κοινή εμπειρία της παρακολούθησης μιας ταινίας  μαζί με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να είναι η στιγμή της παρακολούθησης ενός φιλμ μαζί με την αγαπημένη σου ή του αγαπημένου σου, στα πλαίσια ενός ραντεβού.

Δύναται να είναι οι στιγμές των γέλιων ή των «ξαφνιασμάτων» που μοιράζεσαι με τα παιδιά σου ή με τα μέλη της οικογένειάς σου, βλέποντας τη ροή της ιστορίας μέσα στη σκοτεινή αίθουσα στη μεγάλη οθόνη ή στη μικρή οθόνη στο σπίτι σου.

Μπορεί να είναι και η εμπειρία των συναισθημάτων, που σε «πλημμυρίζουν», όταν «στέκεσαι» μόνος ή μόνη μπροστά στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη, η οποία σε «καθηλώνει» με το κάθε βλέμμα ή το βλέμμα ή την ατάκα των ηθοποιών.

Οι νέες προκλήσεις

Η βιομηχανία του κινηματογράφου αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια μια σειρά νέων προκλήσεων, που αφορούσαν στην άνοδο των υπηρεσιών απευθείας διαδικτυακής μετάδοσης (τύπου streaming) έως και στη πανδημία με το κλείσιμο των αιθουσών προβολής, Ωστόσο, επέζησε η «μαγεία» της μεγάλης οθόνης, η οποία συνεχίζει να κατέχει μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές των ανθρώπων.

Είναι μοναδική η εμπειρία το να βλέπεις μια ταινία σε μια κινηματογραφική αίθουσα, όπου βρίσκεσαι  περιτριγυρισμένος από άλλους ανθρώπου, οι οποίοι ήρθαν κι εκείνοι εκεί για να δραπετεύσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο από μιάμισι ώρα έως και τρεις ώρες.

Από την άλλη, αποτελεί μια  εξίσου «γοητευτική» εμπειρία το να βλέπεις μια ταινία μέσω μιας απευθείας διαδικτυακής μετάδοσης μαζί με τα αγαπημένα πρόσωπα σου ή κατά μόνος ή μόνη έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να μη χάσεις ούτε λεπτό από τη δράση, καθώς και να εμβαθύνεις επαναληπτικά στις «πτυχές» της ιστορίας.

Εν ολίγοις

Εν ολίγοις, ο κινηματογράφος παραμένει μια ισχυρή μορφή ψυχαγωγίας που μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας προκαλέσει και να μας διασκεδάσει με πολλούς τρόπους. Το κοινό σε όλο το κόσμο «αιχμαλωτίζεται» πάντοτε από τη «μαγεία» των καρέ μιας ασπρόμαυρης ταινίας ή τις δυνατές εικόνες των υπερσύγχρονων κινηματογραφικών παραγωγών. Κι όλα πάντοτε αρχίζουν από μια απλή κίνηση στο γύρισμα της κάθε ιστορίας με τον άνθρωπο να «κρατά» τη κλακέτα και το σκηνοθέτη να λέει: «1, 2, 3, πάμε»!

©Typologos.com 2023