Tσίπρας- «Η αποποίηση και η διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης»

Γενιδούνιας:

«Υποτίμησαν τις καταγγελίες

και τις προειδοποιήσεις μας»

Tsipras-Sidirodromikoi1

«Η αποποίηση και διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 με τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους

«Η αποποίηση και η διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 με τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους.

Λεπτομερής συζήτηση

για τη κατάσταση

του σιδηροδρομικού δικτύου

Ο  κ. Τσίπρας συζήτησε μαζί τους για τις συνθήκες του δυστυχήματος στα Τέμπη, άκουσε τα προβλήματα και τις υφιστάμενες αδυναμίες, που «οδήγησαν» στη τραγωδία, αλλά και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα τρένα.

«Αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να γίνει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Τα τελευταία δύο χρόνια προειδοποιούσατε επίμονα, είτε με τις απεργιακές σας κινητοποιήσεις, είτε με τα εξώδικα που στείλατε στην πολιτική ηγεσία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας προς τους εκπροσώπους των σωματείων στους σιδηρόδρομους.

Αιχμές

για τη στάση

της κυβέρνησης

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης, επικαλούμενος τη φράση του κ. Καραμανλή στη Βουλή ότι «είναι ντροπή σε όσους μιλούν για θέματα ασφάλειας», όπως για το γεγονός ότι η απάντηση στις απεργίες των εργαζομένων ήταν δικαστικές προσφυγές για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες.

Η τραγωδία είναι ζήτημα

όλης της κοινωνίας

«Η τραγωδία δεν είναι ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης, όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους θα επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προσέθεσε ότι:

 «Η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης».

Αναφερόμενος στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας τόνισε ο κ. Τσίπρας ότι: «ζητάει την αλήθεια και ζητάει δικαιοσύνη», ενώ σχολίασε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς λέγοντας πως:«τη μία η ευθύνη είναι ατομική, του σταθμάρχη αποκλειστικά, την άλλη συλλογική, όλων μαζί, άρα κανενός συγκεκριμένα». Ακόμη, παρατήρησε πως:

«Είναι ένα εκκρεμές αποποίησης της ευθύνης, από την ατομική στη συλλογική. Αυτό που ακούσαμε χθες ότι “όλοι μαζί φταίμε”, εμένα μου θυμίζει το “όλοι μαζί τα φάγαμε”».

To παν για την αλήθεια

και τη δικαιοσύνη

«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η ελληνική κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διευκρινίζοντας  το εξής:

 «Όχι για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να μάθουμε τα πώς και τα γιατί. Όχι μονάχα για να δούμε τι έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ, αλλά να δούμε και τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής για να μη ξαναγίνει μια τέτοια τραγωδία, για να έχουμε ασφάλεια σε ένα μεταφορικό μέσο που θα έπρεπε να είναι – και στην Ευρώπη είναι – το πιο ασφαλές».

Tsipras-Sidirodromikoi2

«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η ελληνική κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

Γενιδούνιας:

«Υποτίμησαν τις καταγγελίες

και τις προειδοποιήσεις μας»

Στη συνάντηση μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δε θα δεχθούμε ως σωματείο μηχανοδηγών ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, με αυτή τη θέση έχει συνταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανοδηγών, η οποία προβαίνει ήδη στις απαραίτητες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «δε θα μετατεθεί η κύρια ευθύνη».

«Στέλναμε εξώδικα»

«Όλη αυτή τη περίοδο εμείς είχαμε εντείνει την προσπάθειά μας, καταγγείλαμε τις ελλείψεις, στέλναμε εξώδικα. Δυστυχώς, μάλλον υποτιμήθηκε το μέγεθος των καταγγελιών», τόνισε ο κ. Γενιδούνιας, ο οποίος υπογράμμισε εκ μέρους των σωματείων προς τον κ. Τσίπρα ότι «λοιδορηθήκαν», κατηγορήθηκαν πως λένε «ψέματα» ή εξυπηρετούν «σκοπιμότητες».

Οι προτάσεις των εργαζομένων

για την ασφάλεια

των σιδηροδρόμων

Σε  ότι αφορά στην επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων επισήμανε ο κ. Γενιδούνιας, πως σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, ενώ τόνισε πως θα ανέβουν μόλις έχουν «προτάσεις που θα διασφαλίζουν το απόλυτο της ασφάλειας» και  με «σαφές χρονοδιάγραμμα», κάτι που όπως αποκάλυψε πως δεν συνέβη στη συνάντηση, που έγινε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2022  με το υπουργείο.

Σ’ όλες τις διεκδικήσεις

των σιδηροδρομικών

υπήρχε η λέξη «ασφάλεια»

Από τη πλευρά του,  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ – ΜΣΤ), Ιωάννης Ντίτσας τόνισε πως «εμείς προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα είτε με εξώδικα, είτε με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, είτε με απεργιακές κινητοποιήσεις. Σ’ όλες τις διεκδικήσεις των σιδηροδρομικών υπήρχε η λέξη «ασφάλεια».

©Typologos.com 2023