Ταιβάν – Η όμορφη της Ανατολής

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

jpeg-optimizer-Taiwan-i-omorfi-tis-anatolis

Οι τυμπανιστές της Ταιβάν, της όμορφης της Ανατολής, Φωτογραφία: ©Νίκος Μόσχοβος

Η Ταιβάν είναι μια μαγευτική νησιώτικη χώρα με πολλά αξιοθέατα, που μπορεί να δει κανείς και στην οποία κατοικούν πολλοί Κινέζοι, αλλά και αυτόχθονες φυλές.

Η άλλη ονομασία του νησιού

Η άλλη ονομασία του νησιού είναι «Φορμόζα» που σημαίνει όμορφη. Έτσι ακριβώς την αποκάλεσαν οι Πορτογάλοι  θαλασσοπόροι, όταν διέσχισαν την Ανατολική και τη Νότια Κινέζικη Θάλασσα.

Με δημοκρατικό  πολίτευμα

Είναι μια χώρα, που είναι μερικώς διεθνώς αναγνωρισμένη, η οποία έχει δημοκρατικό πολίτευμα και την «έχουμε στην καρδιά μας»,λόγω του 15ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ποιητών, το οποίο έλαβε χώρα στις 27-31 Αυγούστου 1994 στην Ταϊπέι, όπου είχαμε την ύψιστη τιμή να λάβουμε μέρος.

Την έχουμε στην ψυχή μας και για ένα ακόμη λόγο: Για τους δυο καλούς φίλους μιας ζωής, που απεκτήσαμε εκεί, ήτοι την Ivy Wang και τον Thomas Chang. Γιατί, όμως, θα πρέπει  κάποιος να ταξιδέψει στην Ταιβάν; Τι μπορεί να δει κανείς εκεί;

jpeg-optimizer-Taiwan-i-omorfi-tis-anatolis 2

Εσωτερικό σπιτιού στην Ταϊβάν, την όμορφη της Ανατολής. Φωτογραφία: ©Νίκος Μόσχοβος

Ένα ολόκληρο τροπικό δάσος

Πρώτον, η χώρα διαθέτει ένα ολόκληρο τροπικό δάσος- σε μικρογραφία σαν αυτό του Αμαζονίου- μέρη του οποίου μπορεί να επισκεφθεί κανείς, γιατί λειτουργεί ως εθνικό πάρκο,.

Αποτελεί,δε, έναν από τους μεγάλους «πράσινους πνεύμονες» της Γης.

Εκεί ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δει σπάνια είδη του ζωικού και φυσικού βασιλείου. Καλό είναι να είστε ελαφριά και σπορ ντυμένοι, γιατί μέσα σε ένα τροπικό δάσος επικρατεί υγρασία μαζί με τη ζέστη, που είναι ένας «θανατηφόρος συνδυασμός».

Όταν βρίσκεσαι μέσα σε αυτό, ιδρώνεις ασύστολα, ενώ περπατάς.

Το παράδοξο

Το παράδοξο  είναι ότι παρά τη μεγάλη ζέστη χάνεται το φως του ήλιου, αφού τα φύλλα των δέντρων δεν αφήνουν τίποτα να περάσει. Υπόψη ότι οι καταιγίδες ξεσπούν πάντοτε ξαφνικά εντός του τροπικού δάσους κι είναι πάντοτε πολύ δυνατές. Το να φορέσετε ή να έχετε φέρει μαζί σας κι ένα καπέλο μπορεί να σας βοηθήσει στη περίπτωση, που «ανοίξουν οι κρουνοί» του ουρανού, ενώ βρίσκεστε εντός αυτού του μοναδικού δασότοπου.

Ο σπουδαίος Βουδιστικός  Ναός

Συνάμα, η «όμορφη της Ανατολής» διαθέτει ένα σπουδαίο Βουδιστικό Ναό, που βρίσκεται επάνω στο λόφο του νησιού και τον οποίο αξίζει πραγματικά να τον επισκεφθείτε για τα αρχαία κομψοτεχνήματά του, καθώς και για τη λαμπρότητά του.

Το μεγάλο Εθνικό Μουσείο

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας, την Kao-hsiung λειτουργεί το μεγάλο εθνικό Μουσείο της Ταιβάν.

Στο μουσειακό χώρο παρουσιάζονται πολλά σπάνια κομψοτεχνήματα των αρχαίων Κινέζων ή των αυτόχθονων φυλών, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης.

Τα εκθέματα υψίστης αρχαιολογικής αξίας «φιλοξενούνται» στους χώρους ενός τεράστιου κτιρίου,στο οποίο εμείς μείναμε σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα, προκειμένου να δούμε όσα περισσότερα δείγματα πανάρχαιας τέχνης μπορούσαμε και να αποκομίσουμε μοναδικές γνώσεις.

Το σημαντικό

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η  Ταιβάν έχει επενδύσει πολλά στον πολιτισμό/

Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι λειτουργεί σε ετήσια βάση  και το πολύ σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της χώρας αγαπούν πολύ κάθε τι το ελληνικό, και ιδιαίτερα λατρεύουν το σινεμά της Ελλάδας.

Ο αείμνηστος Θεόδωρος Αγγελόπουλος θεωρείται εκεί ως ένας από τους αγαπημένους δημιουργούς των σινεφίλ της χώρας.

Το 1994, όταν είμασταν στην Ταϊπέι, προβαλλότανταινίες του αλησμόνητου Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπου και γίναμε μάρτυρες του γεγονότος πως πολλοί  σινεφίλ της χώρας σχημάτιζαν μια μεγάλη ουρά έξω από τον κινηματογράφο, που «έπαιζε» τα φιλμ του!

 Η προώθηση της Ελληνικής γλώσσας

Η αγάπη των κατοίκων της Ταιβάν για την Ελλάδα έχει και μια δεύτερη έμπρακτη κοινωνική έκφανση, αφού στο Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι λειτουργεί μια συγκροτημένη ομάδα, η οποία αναπτύσσει διάφορες δράσεις και προωθεί τη σύγχρονη Ελληνική  γλώσσα.

jpeg-optimizer-Taiwan-i-omorfi-tis-anatolis 3

Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Ταϊβάν, την όμορφη της Ανατολής. Φωτογραφία: ©Νίκος Μόσχοβος

Μια αναπτυγμένη οικονομία

Από επιχειρηματικής απόψεως διαθέτει  η Ταϊβάν και μια πολύ συγκροτημένη- αναπτυγμένη οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Πρόκειται για μια οικονομία, που έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς, πριν ακόμη συμβεί το «οικονομικό θαύμα» της Κίνας.

Ως προς τις αγορές προϊόντων θα μείνει ικανοποιημένος ο κάθε επισκέπτης της χώρας, αφού μπορεί να βρει πολλά από αυτά σε μια πολύ καλή τιμή λόγω του νέου δολαρίου της Ταϊβάν.

Κουζίνα κι άλλα τινά

Ακόμη, αν κανείς αποφύγει μερικά περίεργα πιάτα, τότε δύναται να απολαύσει τη πλούσια γευστική «γκάμα» της Κινέζικης κουζίνας και των αυτόχθονων φυλών. Η χώρα είναι σεισμογενής, όπως και η Ελλάδα. Την όμορφη της Ανατολής την επισκέπτονται και τυφώνες, αλλά η κρατική «μηχανή» είναι άριστα προετοιμασμένη ιδιαίτερα για τους δεύτερους.

Πως μπορείτε να ταξιδέψετε

Από την Ελλάδα μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικώς στην Ταιβάν μέσω Σιγκαπούρης, αλλά αξίζει ο κόπος, γιατί είναι μια χώρα, όπου μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα όσα μαγευτικά δύναται να σας επιφυλάσσουν τα ταξίδια στην Ασία. Το ηλιοβασίλεμα είναι υπέροχο και οι άνθρωποι, χαμογελαστοί, άνετοι και αν γίνουν καρδιακοί φίλοι σου, δε σε ξεχνάνε ποτέ, ….

Η όμορφη της Ανατολής σας περιμένει…

©Τypologos.com 202