Αυτοπειθαρχία ή επιθυμία; Ποια ορίζει τη ζωή σας;

Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου

Ακαδημαϊκός

jpeg-optimizer-aftopeitharchia-i-peitharchia-poia-orizei-tin-zoi-sas

Αυτοπειθαρχία ή επιθυμία; Ποια ορίζει τη ζωή σας;Στο ερώτημα απαντά η ακαδημαϊκός, Δρ. Αναστασία Αρτεμίου. Φωτογραφία από Alexander Belyaev από το Pixabay 

Η αυτοπειθαρχία είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς,  όπου επιλέγετε να κάνετε ό, τι γνωρίζετε ότι πρέπει να κάνετε, κι όχι αυτό που θέλετε να κάνετε. Είναι η εσωτερική δύναμη, που σας ωθεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι, για να πάτε στη δουλειά σας παρά να γυρίσετε πλευρό και να κουκουλωθείτε με το πάπλωμα παρόλο που αυτό θέλετε. Είναι η διαπίστωση της θέλησης για περισσότερες βασικές επιθυμίες και είναι συνώνυμη με τον αυτοέλεγχο.

Σχετικά με την πειθαρχία

Περιλαμβάνει την προσωπική πρωτοβουλία να ξεκινήσετε και να διατηρήσετε την αντοχή σας.

Η πειθαρχία σας δίνει τη δύναμη να αντισταθείτε στις δυσκολίες, σωματικές, συναισθηματικές ή ψυχικές. Επιτρέπει την άμεση ικανοποίηση, προκειμένου να κερδίσετε κάτι καλύτερο, αλλά απαιτεί προσπάθεια και χρόνο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος

για μια επιτυχημένη

και χαρούμενη ζωή

Η πειθαρχία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για να ζήσουμε μια επιτυχημένη και χαρούμενη ζωή κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να το αποκτήσουμε.

Τα άτομα με υψηλότερο βαθμό αυτοελέγχου περνούν λιγότερο χρόνο συζητώντας, εάν θα επιδοθούν σε συμπεριφορές, που είναι επιζήμιες για την υγεία τους κι είναι σε θέση να κάνουν πιο θετικές αποφάσεις ευκολότερα. Δεν αφήνουν τις παρορμήσεις ή τα συναισθήματα να υπαγορεύουν τις επιλογές τους. Αντ’ αυτού, παίρνουν δραστικές αποφάσεις. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

jpeg-optimizer-aftopeitharchia-i-peitharchia-poia-orizei-tin-zoi-sas-dyo

Αυτοπειθαρχία ή επιθυμία; Ποια ορίζει τη ζωή σας;Το πρώτο βήμα για να γίνεις πειθαρχημένο άτομο είναι να δεσμευθείς απέναντι στον εαυτό σου, ότι από σήμερα θα κάνεις τα πράγματα που ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις, όταν πρέπει να τα κάνεις.Φωτογραφία από jcaldigital από το Pixabay 

Η συνέπεια φέρνει οφέλη

Όταν είστε συνεπείς στα πράγματα, που γνωρίζετε ότι πρέπει να κάνετε, όταν ξέρετε ότι πρέπει να τα κάνετε, θα απολαμβάνετε πολλά οφέλη.

✅Θα επιτύχετε τους στόχους σας. Όταν είστε συνεπείς οι πιθανότητες να επιτύχετε τους στόχους σας, θα αυξηθούν δραματικά.

✅Η αυτοεκτίμησή σας, θα αυξηθεί. Κάθε φορά που πιέζεις τον εαυτό σου, να κάνεις κάτι που πρέπει να κάνεις, χτίζεις την αυτοεκτίμησή σου.

✅Ο σεβασμός του περίγυρού σας, θα αυξηθεί. Αυτό περιλαμβάνει όλους από τον/την  σύζυγό σας, μέχρι  και τον εργοδότη σας.

✅Θα επηρεάσετε τις ζωές των άλλων. Κάθε καλό και σωστό πράγμα που κάνετε, επηρεάζει τις ζωές των γύρω σας, και μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές γενιές.

✅Θα δείτε μεγαλύτερη επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Ο Τζιμ Ρον (Jim Rohn) είπε: «Για κάθε πειθαρχημένη προσπάθεια υπάρχει μια πολλαπλή επιστροφή».

Η παράβλεψη φέρνει

αρνητικές καταστάσεις

Όταν, όμως, παραβλέπετε συνεχώς τα πράγματα,  που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε θα έρθετε αντιμέτωποι με μια πληθώρα αρνητικών καταστάσεων.

🔴Δε θα επιτύχετε τους στόχους σας. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν, που πέτυχε κάποιο αξιόλογο στόχο, ενώ δεν ήταν πειθαρχημένος.

🔴Δε θα νιώσετε καλά για τον εαυτό σας. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τις ενέργειές σας, ξέρετε τι είναι σωστό και λάθος. Το ψέμα για τον εαυτό σας, το κάνει χειρότερο.

🔴Θα χάσετε το σεβασμό εκείνων που εξαρτώνται από τις πράξεις σας.

Η απόφαση και το πρώτο βήμα

Η απόφαση να γίνουμε πειθαρχημένοι μπορεί να αποδειχθεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε εξαιτίας της ισχυρής επιρροής της πειθαρχίας σε κάθε μέρος της ζωής μας.

Το πρώτο βήμα για να γίνεις πειθαρχημένο άτομο είναι να δεσμευθείς απέναντι στον εαυτό σου, ότι από σήμερα θα κάνεις τα πράγματα που ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις, όταν πρέπει να τα κάνεις.

Ως μέρος αυτής της δέσμευσης, δε μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας, να προβάλει δικαιολογίες.

Αρχίστε σταδιακά

Εάν δυσκολεύεστε με την πειθαρχία, αρχίστε σταδιακά.

Ξεκινήστε βγάζοντας τα σκουπίδια,απαντώντας σ’ ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,αλλάζοντας τη λάμπα ή καθαρίζοντας το μπάνιο σας. Ξεκινήστε σήμερα κάνοντας όλα τα μικρά πράγματα, τα οποία ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε, αλλά δε θέλετε να κάνετε.

Όταν χρειάζεται να κάνετε πράγματα, που σας δυσκολεύουν, θυμηθείτε τα σοφά λόγια του ειδικού ηγεσίας, Δρ. Τζον Μάξγουελ (Dr. John Maxwell), ο οποίος είπε: «Από τη στιγμή που μεγαλώνουμε, θα είμαστε πάντα έξω από τη ζώνη άνεσής μας».

Κάντε αυτό που φοβάστε να κάνετε

Όταν φτάνουν τα πράγματα να είναι τρομακτικά, λάβετε υπόψη την εμπειρία του Ντέιλ Κάρνεγκι (Dale Carnegie) που είπε:

«Κάνετε αυτό που φοβάστε να κάνετε και συνεχίστε να το κάνετε … αυτός είναι ο γρηγορότερος και πιο σίγουρος τρόπος, που ανακαλύφθηκε ακόμα για να κατακτήσει το φόβο».

Αρχίστε με τα μικρά πράγματα

Θέλω να σας προτρέψω να αρχίσετε να κάνετε τα μικρά πράγματα, τα οποία ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε.

Σήμερα που όλοι το έχουμε ανάγκη.Σήμερα που οφείλουμε να σεβαστούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.Σήμερα είναι η ευκαιρία για μια πετυχημένη αρχή.Με συνεχή ενημέρωση και συνεχή προσπάθεια μπορείτε πραγματικά να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας, για να γίνει πειθαρχημένος. Και μην αμελείτε να τον επιβραβεύετε για κάθε καλή προσπάθειά του.Η πειθαρχία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης εκείνων, που ζουν με επιτυχία μια ολοκληρωμένη ζωή από εκείνους,που δεν το κάνουν.

Ένα πειθαρχημένο μυαλό οδηγεί στην ευτυχία, και ένα απείθαρχο μυαλό οδηγεί σε πόνο

Dαλάι Λάμα- Dalai Lama

©Typologos.com 2022