Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση FOOD AND DRINKS BY DETROP 2025
Με στόχο
την προβολή και προώθηση
των τοπικών τροφίμων και ποτών

Στην προβολή και προώθηση των τοπικών τροφίμων και ποτών «στόχευσε» η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) στη διεθνή έκθεση «Fοοd and Drinks by Detrop 2025», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως και τις 16 Νοεμβρίου του 2025 στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης
Στην προβολή και προώθηση των τοπικών τροφίμων και ποτών «στόχευσε» η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) στη διεθνή έκθεση «Fοοd and Drinks by Detrop 2025», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως και τις 16 Νοεμβρίου του 2025 στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
H «Fοοd and Drinks by Detrop 2025» αποτελεί είναι η διάδοχος των εκθέσεων «Detrop» και «Oenos», ενώ προς τους επισκέπτες ή τις επισκέπτριες πρότεινε νέο σχεδιασμό και μια καινούρια φιλοσοφία, που ήταν προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις του χώρου των εκθέσεων.
Μέσα από τη διοργάνωση πλήθους παράλληλων εκδηλώσεων κατάφερε η συγκεκριμένη έκθεση να αναδείξει τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής προϊόντων που επικρατούν στον αγροδιατροφικό κλάδο, αλλά και στην πλούσια μεσογειακή διατροφή.
Ταυτόχρονη διεξαγωγή
δύο εκθέσεων
Για πρώτη φορά η ΔΕΘ-HELEXPO συνδύασε δύο κλαδικές εκθέσεις, της αγροτικής διατροφής, τη«Fοοd and Drinks by Detrop» και του τουρισμού «Philoxenia – Hotelia» υπό από την ίδια διοργάνωση σε ένα κοινό εκθεσιακό χώρο, πετυχαίνοντας έτσι τη διασύνδεση των δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας: τον τουρισμό με τη γαστρονομία και την αγροδιατροφή. Το νέο εκθεσιακό δίδυμο της ΔΕΘ-HELEXPO δημιούργησε ένα «κόμβο καινοτομίας», εξωστρέφειας και εμπορικών συνεργασιών και προσέλκυσε περισσότερους από 20.000 επισκέπτες από 47 χώρες.
Προγραμματισμένες συναντήσεις
τύπου Β2Β
Παράλληλα με την έκθεση, υλοποιήθηκαν προγραμματισμένες συναντήσεις τύπου Β2Β , οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στους εκθέτες ή στις εκθέτριες να αναπτύξουν την εξωστρέφεια, να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις και να διευρύνουν τη δικτύωση της επιχείρησής τους.
Η συμμετοχή της ΠΚΜ
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στη «Fοοd and Drinks by Detrop» με περισσότερες από 50 επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, στη δικτύωση, καθώς και στην εδραίωση των τοπικών επιχειρήσεων στην αγορά.
Οι γαστρονομικές εκδηλώσεις
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πλαισιώθηκε από γαστρονομικές εκδηλώσεις, που έγιναν σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.
Στις γαστρονομικές εκδηλώσεις «πρωταγωνίστησαν» καταξιωμένοι σεφ, οι οποίοι μαγείρεψαν συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας με προϊόντα από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση, αναδεικνύοντας με το καλύτερο τρόπο τη παράδοση και το γευστικό πλούτο της ΠΚΜ.Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου λειτούργησε το ειδικά διαμορφωμένο food stage , όπου οι σεφ «χάρισαν» μοναδικά αρώματα και «γευστικά ταξίδια» προς τους επισκέπτες ή προς τις επισκέπτριες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. Ήταν εκλεκτά «γευστικά ταξίδια», που αφορούσαν στην ιδιαίτερη παράδοση και στη γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Παριστάμενοι
Στο περίπτερο της ΠΚΜ προσήλθαν:
♦Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γεώργιος Κεφαλάς.
♦Ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Μπράνισλαβ (Μπάνε) Πρέλεβιτς.
♦Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΠΚΜ,.
♦Περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες άλλων περιφερειών.
♦Διακεκριμένοι σεφ.
♦Πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες και επισκέπτες.
Δήλωση
του Αντιπεριφερειάρχη Εξωστρέφειας
«Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της οικονομίας μας και αποτελεί το κύτταρο ανάπτυξης της υπαίθρου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε φέτος με περισσότερες από 50 επιχειρήσεις στην έκθεση Food and Drinks by Detrop 2025, μοιρασμένες σε όλα τα θεματικά μέρη και έδειξε έμπρακτα τη στήριξη στις επιχειρήσεις της αγροδιατροφής μας.
Ευχαριστούμε όλες τις επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν μαζί μας «δίνοντας το παρών» στην έκθεση και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σεφ, οι οποίοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και «μάγεψαν» τους επισκέπτες με παραδοσιακές και σύγχρονες νόστιμες συνταγές, αναδεικνύοντας μέσω της Μακεδονικής Κουζίνας τα προϊόντα των επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι με τη συμμετοχή μας σε εκθεσιακά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο εξωτερικό, να «μεταφέρουμε» το μήνυμα της εξωστρέφειας και να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα της Περιφέρειας μας ανά το κόσμο», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Μπράνισλαβ (Μπάνε) Πρέλεβιτς.
©Typologos.com 2025




















