Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου

Για όσους- όσες

δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα

Pos-ameivetai-i-25i-martiou

Το πως θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες  του ιδιωτικού τομέα  για την αργία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, η οποία φέτος (2024) συμπίπτει με την ημέρα της Δευτέρας, δημοσιοποίησαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) με ανακοίνωσή τους.Φωτογραφία από 12019 από το Pixabay

Το πως θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες  του ιδιωτικού τομέα  για την αργία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, η οποία φέτος (2024) συμπίπτει με την ημέρα της Δευτέρας, δημοσιοποίησαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) με ανακοίνωσή τους.

Η 25η Μαρτίου

είναι υποχρεωτική αργία

Σημειωτέον ότι εκ του νόμου έχει καθοριστεί η 25η Μαρτίου ως υποχρεωτική αργία. Εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των ημερών υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών (γυναικών ή ανδρών) και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές ή κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Τι ισχύει

Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024 ισχύουν τα εξής:

Για τις επιχειρήσεις

που δε λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δε λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους- όσες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους- όσες αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις

που νόμιμα λειτουργούν  

Οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες, που θα απασχοληθούν, δικαιούνται:

1.

Εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση της τάξης 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2.

Στη περίπτωση κατά την οποία αμείβονται οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες με μηνιαίο μισθό:

α) Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, τότε τους οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση της τάξης του 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες,  τότε οφείλεται μόνον προσαύξηση της τάξης του 75%, η οποία υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τι άλλο

θα πρέπει να γνωρίζουν

οι εργαζόμενες- εργαζόμενοι

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

🔴Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός της ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

🔴Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί (γυναίκες ή άνδρες), που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί -όμως- η ημέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

🔴Σε περίπτωση κατά την οποία ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από συλλογική σύμβαση εργασίας ( ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, τότε αυτοί υπερισχύουν.

©Typologos.com 2024