Tο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

Αναφέρεται

στη δημιουργία

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και στη διαδρομή της

Parousiasi-tou-vivliiou-tou-dimitri-tsiodra-sti-thessaloniki 2

Στους εθνικούς ανταγωνισμούς, στις κρίσιμες φάσεις και στο σημείο που βρίσκεται η Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή «εστιάζει» το βιβλίο με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση- Οι περιπέτειες ενός οράματος» του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού-δημοσιογράφου και συγγραφέα, Δημήτρη Τσιόδρα, που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2024 στη κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία-Πηγή: Facebook

Στους εθνικούς ανταγωνισμούς, στις κρίσιμες φάσεις και στο σημείο που βρίσκεται η Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή «εστιάζει» το βιβλίο με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση- Οι περιπέτειες ενός οράματος» του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού-δημοσιογράφου και συγγραφέα, Δημήτρη Τσιόδρα, που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2024 στη κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.

Οι χαιρετισμοί

στην εκδήλωση

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στην εκδήλωση απηυθύναν χαιρετισμούς ή προέβησαν σε δηλώσεις:

🔵Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

🔵Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

🔵Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

🔵Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης.

🔵Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ),  Ιωάννης Μασούτης,

Τι ανέφερε ο συγγραφέας

«Το βιβλίο αναφέρεται στους εθνικούς ανταγωνισμούς, στις κρίσιμες φάσεις, στο παρασκήνιο που υπήρχε και βεβαίως στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε τώρα. Μια Ευρώπη, η οποία έζησε μισό αιώνα ειρήνης και ευημερίας, αλλά σήμερα βαδίζει σε έναν αβέβαιο κόσμο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Χρειάζεται το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης να βρει έκφραση και στις πολιτικές ηγεσίες και στους πολίτες της Ευρώπης. Γι’ αυτό, χρειάζεται ένα σχέδιο,  το οποίο θα εμπνεύσει. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Και πιστεύω, είναι και ένα από τα στοιχεία, τα οποία θα κρίνουν και τις προσεχείς ευρωεκλογές», σημείωσε με νόημα.

Η ιστορική διαδρομή

Μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα εξιστορείταιι όλη η περίοδος της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της τότε ΕΟΚ, καθώς και οι διαδραματιζόμενες περιπέτειες αυτής.

«Να μη ξεχνάμε, ότι τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΝΔ ήταν υπέρ της ένταξης, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ήταν απέναντι, μιλούσαν για δημοψηφίσματα. Τελικά,  ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα ήρθε στην ΕΟΚ για να μείνει. Μπήκαμε στην ΕΟΚ, μπήκαμε στο ευρώ, περάσαμε τη περιπέτεια του 2015. Νομίζω ότι σήμερα βαδίζουμε ξανά σε στέρεο έδαφος», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο χαιρετισμός

του υφυπουργού Εσωτερικών

«Είναι ένα βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση – ένα σχηματισμό-  ο οποίος «κινείται» ανάμεσα στη συνομοσπονδία και στην ομοσπονδία, αλλά αποτελεί το σημαντικότερο και το σπουδαιότερο υπερεθνικό εγχείρημα σε πολιτικό επίπεδο», παρατήρησε ο υφυπουργός Εσωτερικών , αρμόδιος για τα  θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Η δήλωση

του γενικού γραμματέα

Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

«Πάντοτε με ενδιαφέρον και πάντοτε με «γωνίες» είναι ο λόγος του Δημήτρη Τσιόδρα. Ήρθα, λοιπόν, κι εγώ να παρακολουθήσω από κοντά τη συζήτηση για το νέο του βιβλίο και να στηρίξω και να υποστηρίξω το νέο του εγχείρημα, όπου θα μεταλαμπαδεύσει όλη αυτή την πείρα που έχει αποκτήσει από τη δημοσιογραφία και από τη «πρώτη γραμμή» της πολιτικής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα

του Περιφερειάρχη

Κεντρικής Μακεδονίας

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για να γίνει πιο ισχυρό, πιο στέρεο, ακόμη πιο δίκαιο και ανθρώπινο, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες στο να επιμείνουμε στα πολλά που μας ενώνουν και όχι στα λίγα που μας χωρίζουν. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται άνθρωποι που να μοιράζονται κοινές αξίες, έχουν την παιδεία, τη γνώση και όρεξη να τις υπηρετήσουν.

Είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια και εκτιμώ στο καλό μου φίλο, Δημήτρη Τσιόδρα», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, που προβλήθηκε στη παρουσίαση του βιβλίου.

Το καλωσόρισμα

του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης

Το καλωσόρισμα προς το συγγραφέα απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, ο οποίος επισήμανε πως το «το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, είναι σημαντικό για τη γνώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή πολλοί αγαπούν την Ευρώπη, αλλά λιγότεροι γνωρίζουν γι’  αυτήν».

Parousiasi-tou-vivliiou-tou-dimitri-tsiodra-sti-thessaloniki

Χαιρετισμό στη παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Ιωάννης Μασούτης

Ο χαιρετισμός

του προέδρου

της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ

Χαιρετισμό στη παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Ιωάννης Μασούτης, ο οποίος επισήμανε :

«Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει «ζυμωθεί» μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις για να «φτάσει» στη σημερινή της μορφή, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες.

Σήμερα είμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Βλέπουμε ακόμη και τη Γερμανική οικονομία να δοκιμάζεται.

Συνεπώς η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το επιβεβλημένο βήμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής, της τεχνολογικής και της πολιτικής εξέλιξης.

Αυτό το επιβάλλει ο ισχυρότερος διεθνής ανταγωνισμός. Προσωπικά,  είμαι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η λογική για μια ακόμη φορά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «βγει» πιο ισχυρή από τις κρίσεις που τη δοκιμάζουν.

Σ’ όλους αυτούς τους προβληματισμούς οι απόψεις των ειδικών είναι πολύτιμες. Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας έχει την ειδική γνώση και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι ο αναγνώστης του βιβλίου θα «βγει» σοφότερος.

Θα γνωρίσει πλευρές του ζητήματος, τις οποίες ο συγγραφέας αναδεικνύει και αναλύει»».

Η συζήτηση

Στη παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα πραγματοποιήθηκε και μια συζήτηση με ομιλητές:

🟦Τον πρώην πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και καθηγητή, Νίκο Παπαϊωάννου.

🟦Την ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιαννούλα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου.

🟦Τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη.

🟦Την αναπληρώτρια καθηγήτρια των Διεθνών και των Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καλλιόπη Χαΐνογλου.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος, Βαγγέλης Πλάκας.

Σχετικά

με το βιβλίο

Το βιβλίο με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα σε εκδήλωση στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος  Μητσοτάκης.

Σχετικά με το συγγραφέα

Ο Δημήτρης Τσιόδρας δουλεύει από το 1989 ως δημοσιογράφος.

Γεννήθηκε το 1959 στο Μάναρη της Αρκαδίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της  Αθήνας και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα  (ΜΑ) στις διεθνείς σχέσεις του Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University των ΗΠΑ.

Παρακολούθησε και το  μεταπτυχιακό course με θέμα:  «Sociology of Mass Media and Popular Culture» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Ασχολείται με τα ζητήματα της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Ως έμπειρος δημοσιογράφος έχει θητεύσει στο τομέα του πολιτικού ρεπορτάζ στις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, πρόεδροι διάφορων φορέων και πολιτικοί.

©Τypologos.com 2024