Αστυνομικοί-φωτογράφοι για την έκδοση ταυτοτήτων

Ανακοίνωση της

Ένωσης Αστυνομικών

Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

astinomikoi-fotografoi-gia-tin-ekdosi-taftotiton

Το ρόλο των φωτογράφων θα αναλάβουν οι αστυνομικοί σε ότι αφορά στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων.Φωτογραφία από Emilio David Torres Vergara από το Pixabay

Το ρόλο των φωτογράφων θα αναλάβουν οι αστυνομικοί σε ότι αφορά στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Αυτό δημοσιοποίησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (EAYΘ) την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 με ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος, Θεόδωρος Τσαϊρίδης και ο γενικός γραμματέας, Γεώργιος Χατζόπουλος.

Λήψη φωτογραφιών

από τους αστυνομικούς

στα γραφεία ταυτοτήτων

« Ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν και αποφασίζονται για εμάς χωρίς εμάς και τα οποία θα έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του πολίτη, έρχεται να προστεθεί η λήψη φωτογραφιών από τους αστυνομικούς στα γραφεία ταυτοτήτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Και το καθήκον

του φωτογράφου

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε ήδη από αστυνομικούς, που υπηρετούν στα γραφεία ταυτοτήτων και οι οποίοι πέρασαν από εκπαίδευση σχετικά με το τρόπο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ότι ανάμεσα στα λοιπά καθήκοντά τους προστίθεται κι αυτό του φωτογράφου.

Μάλιστα, εντός των γραφείων ταυτοτήτων έχουν ήδη τοποθετηθεί φωτογραφικές κάμερες, άσπρα πανιά και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός,  ώστε οι επιθυμούντες της έκδοσης νέου είδους ταυτότητας να μπορούν να βγαίνουν φωτογραφίες με τη βοήθεια της Αστυνομίας.

Απαιτούνται χώροι

με συγκεκριμένες διαστάσεις

«Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρθηκαν από τους εκπαιδευόμενους συναδέλφους μας, απαιτούνται χώροι με συγκεκριμένες διαστάσεις, τις οποίες δε πληρούν πολλά από τα υπάρχοντα γραφεία ταυτοτήτων, αν και αυτό είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σε όλα όσα θα ακολουθήσουν», περιγράφεται στην ίδια ανακοίνωση.

astinomikoi-fotografoi-gia-tin-ekdosi-taftotiton 2

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε ήδη από αστυνομικούς, που υπηρετούν στα γραφεία ταυτοτήτων και οι οποίοι πέρασαν από εκπαίδευση σχετικά με το τρόπο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ότι ανάμεσα στα λοιπά καθήκοντά τους προστίθεται κι αυτό του φωτογράφου. Φωτογραφία από Hands off my tags! Michael Gaida από το Pixabay

Πολύ χρονοβόρα

η όλη διαδικασία

Σχετικά με τη διαδικασία της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων επισημαίνεται στη συγκεκριμένη  ανακοίνωση πως αυτή γίνεται πολύ χρονοβόρα, πράγμα που σημαίνει  τη μείωση του αριθμού των πολιτών που θα εξυπηρετούνται, ενώ απαιτείται περαιτέρω στελέχωση με αστυνομικό προσωπικό των γραφείων ταυτοτήτων.

Ο λόγος είναι ότι καθίσταται αδύνατο ένας μόνος αστυνομικός, όπως είθισται να συμβαίνει στα περισσότερα εκ των γραφείων ταυτοτήτων να εκτελεί τα εξής καθήκοντα:

🔵Να κλείνει ραντεβού.

🔵 Να καταχωρεί στοιχεία.

🔵Να βγάζει φωτογραφίες.

🔵Να αποστέλλει στοιχεία.

🔵Να ενημερώνει για τη παραλαβή των νέων ταυτοτήτων.

🔵Να χορηγεί τις νέες ταυτότητες.

Το βασικό ερώτημα

«Πέραν,όμως, όλων των δυσλειτουργιών που προκαλούνται με την απόφαση αυτή και για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία απολύτως πρόβλεψη,  το βασικό ερώτημα που γεννάται και απασχολεί το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού είναι : Τι άλλο θα σκεφτούν να «φορτώσουν στις πλάτες» της ΕΛΑΣ;», ρωτά  η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με την ανακοίνωσή της και σημειώνει ότι:

«Ταυτόχρονα,  αυτοαναιρούνται με όλα όσα αποφασίζουν, αφού από τη  μια δεσμεύονται για τη ψηφιοποίηση της αστυνομίας και την αποδέσμευση αστυνομικών από γραφειοκρατικές εργασίες και από την άλλη δημιουργούν νέες γραφειοκρατικές ανάγκες».

Σχετικά με τη μείωση

του κόστους

έκδοσης της ταυτότητας

Σε ότι αφορά στα περί μείωσης του κόστους έκδοσης ταυτότητας αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτουργεί ουσιαστικά και εις βάρος του επαγγέλματος των φωτογράφων, ενώ τονίζεται πως ο Έλληνας πολίτης δε θα σωθεί αν γλιτώσει τα 10 ευρώ κάθε 10 χρόνια, τα οποία απαιτούνται για την έκδοση της ταυτότητας, ώστε να βγάλει φωτογραφίες.

«Αντιθέτως, θα ήταν ωφέλιμο να  ζει σε ένα κράτος στο οποίο λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καταπολέμησης  της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας», καταλήγει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή της.

©Typologos.com 2023