Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Στο πολυποίκιλο συνέδριο  

«Marché du Film»

μία από τις μεγαλύτερες

κινηματογραφικές αγορές

διεθνώς

Το Film Office tis PKM sto Festival Kinimatografou Cannnon

Στο πολυποίκιλο συνέδριο «Marché du Film» του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αγορές διεθνώς, συμμετείχε και το 2023 (16-23 Μαΐου) το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Film Offices EUFCN (Εuropean Film Commissions Network), ήτοι του οργανισμού δικτύωσης των ευρωπαϊκών γραφείων υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών

Στο πολυποίκιλο συνέδριο «Marché du Film» του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αγορές διεθνώς, συμμετείχε και το 2023 (16-23 Μαΐου) το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Film Offices EUFCN (Εuropean Film Commissions Network), ήτοι του οργανισμού δικτύωσης των ευρωπαϊκών γραφείων υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών.

Η ελληνική αποστολή

στις Κάννες

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί δεύτερη συνεχή χρονιά «ένωσε για τις δυνάμεις του» με την ελληνική αποστολή στις Κάννες, στο πλαίσιο της συνεργασίας, που έχει  με το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Το σύμφωνο συνεργασίας

ΠΚΜ- ΕΚΚ

Πρόκειται για μία συνεργασία, η οποία επισημοποιήθηκε πρόσφατα με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το σύμφωνο αυτό υπογράφηκε από το περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τη γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αθηνά Καρτάλου.

Μεταξύ άλλων, στο σύμφωνο προβλέπεται η ανάπτυξη κοινών δράσεων, προκειμένου αυτή η συνέργεια να αποτελέσει το πρότυπο και το κίνητρο για αντίστοιχες συμφωνίες με τα υπόλοιπα τοπικά film offices στην Ελλάδα.

«Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποίησε τη πλαισίωση και τη τεχνογνωσία του ΕΚΚ και του Hellenic Film Commission και με τη σειρά του ανέπτυξε πρακτικές και δράσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν καλές πρακτικές για τη χώρα μας γενικά, δίνοντάς του προβάδισμα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες δομές, οι οποίες άρχισαν να αναπτύσσονται αργότερα σε άλλα σημεία της επικράτειας», τονίζεται στο σύμφωνο συνεργασίας.

Δήλωση περιφερειάρχη

«Διανύουμε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στη Κεντρική Μακεδονία. Την ώρα που μεγάλες ταινίες και κορυφαία ονόματα του Χόλυγουντ επιλέγουν τη περιφέρειά μας για να πραγματοποιήσουν «γυρίσματα», το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει με σταθερό ρυθμό τα βήματα εξωστρέφειας στις αγορές του εξωτερικού, προχωρώντας στη δεύτερη συμμετοχή του στο ελληνικό περίπτερο, στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Από φέτος, μάλιστα,  το Film Office εγκαινιάζει και επίσημα τη συνεργασία μας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με το οποίο πρόσφατα υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση των συνεργειών και των κοινών δράσεων στο εξωτερικό για τη στοχευμένη προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας ως κινηματογραφικού προορισμού», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μέλος του EUFCN

Στο πλαίσιο της δικτύωσης και της εξωστρέφειας, το Film Office έγινε πρόσφατα μέλος του EUFCN- του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα γραφεία υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις καλές πρακτικές από το εξωτερικό, να βελτιώσουμε τα αναπτυξιακά μας εργαλεία και να ενισχύσουμε την αναγνωρισιμότητα της Κεντρικής Μακεδονίας στον οπτικοακουστικό κλάδο.

Όλα αυτά αποτελούν για μας αξιοσημείωτες κατακτήσεις της μεγάλης προσπάθειας, την οποία καταβάλλουμε τα τελευταία τρία χρόνια ως διοίκηση να «βάλουμε» τη Κεντρική Μακεδονία στο παγκόσμιο «χάρτη» των οπτικοακουστικών παραγωγών, να ενισχύσουμε τους τοπικούς επαγγελματίες και να αναδείξουμε τη περιοχή μας σε ιδανικό τόπο γυρισμάτων για 365 μέρες το χρόνο», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ευχαριστίες

του περιφερειάρχη

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την υποστήριξη της συμμετοχής του Film Office στις Κάννες και για τη πολύ καλή συνεργασία.

Παράλληλα, «στάθηκε» στη κοινή προσπάθεια του ΕΚΚ, του ΕΚΟΜΕ, της ΕΡΤ, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των περιφερειών, που στοχεύει στην ανάδειξη της κάθε γωνιάς της Ελλάδας ως το καλύτερο κινηματογραφικό σκηνικό».

230616-FOCannes5

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την Κεντρική Μακεδονία ως τον ιδανικό προορισμό για οπτικοακουστικές παραγωγές στο «Marché du Film» και να λάβει μέρος σε συναντήσεις δικτύωσης με Έλληνες και ξένους επαγγελματίες

Η δράση του Film Office

της ΠΚΜ στις Κάννες

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την Κεντρική Μακεδονία ως τον ιδανικό προορισμό για οπτικοακουστικές παραγωγές στο «Marché du Film» και να λάβει μέρος σε συναντήσεις δικτύωσης με Έλληνες και ξένους επαγγελματίες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων δικτύωσης ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες σε ότι αφορά στις υπηρεσίες και στα αναπτυξιακά εργαλεία του γραφείου, με στόχο τη προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στη περιοχή.

Οι επαγγελματικές επαφές

του Film Office

Στο πλαίσιο των επαγγελματικών επαφών συμμετείχε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  στην επίσημη ετήσια συνάντηση του ευρωπαϊκού δικτύου EUFCN, που είναι το συντονιστικός φορέας  για τα εθνικά και τα περιφερειακά film commissions και film offices στην Ευρώπη.  Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και η Διεθνής Ένωση Film Commissions (AFCI – Association of Film Commissioners International).

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους και διάφορους φορείς ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών φεστιβάλ. Έγιναν και στοχευμένες συναντήσεις με Έλληνες ή ξένους κινηματογραφιστές και παραγωγούς για την υποστήριξη νέων οπτικοακουστικών projects στη Κεντρική Μακεδονία.

230616-FOCannes3

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη κινηματογραφική αγορά «Marché du Film 2023» στις Κάννες ήταν εντυπωσιακή, αφού «έσπασε» κάθε ρεκόρ, καθώς το 2023 «έδωσαν το παρών» περισσότεροι από 14.000 διαπιστευμένοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου από 120 χώρες

Οι αριθμοί της

«Marché du Film»

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη κινηματογραφική αγορά «Marché du Film 2023» στις Κάννες ήταν εντυπωσιακή, αφού «έσπασε» κάθε ρεκόρ, καθώς το 2023 «έδωσαν το παρών» περισσότεροι από 14.000 διαπιστευμένοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου από 120 χώρες.

Ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε σημαντικά το προηγούμενο ρεκόρ -προ της πανδημίας- των 12.500 επαγγελματικών συμμετοχών (2019).

Οι ιθύνοντες

του Film Office

Από τη πλευρά τους, οι ιθύνοντες  του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησαν για τη σπουδαιότητα της συμμετοχής του γραφείου στις  μεγάλες κινηματογραφικές αγορές του εξωτερικού, όπως είναι το συνέδριο «Marché du Film». Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη πολύ καλή συνεργασία της περιφέρειας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επισημοποιούμε τη συνεργασία μας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τη προβολή και τη προώθηση του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό τη προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην περιφέρειά μας.

Θέλουμε να διευρύνουμε τις μεταξύ μας συνέργειες, προκειμένου να αναπτύξουμε τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στα οπτικοακουστικά, αλλά και να εξασφαλίσουμε μια συνεκτική προβολή του προορισμού μας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς εκθέσεις και αγορές.

Αποδεικνύουμε στη πράξη ότι διαθέτουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία, τις συνεργασίες, τις τοποθεσίες και τους ανθρώπους για να αναδείξουμε τις πολλαπλές δυνατότητες της περιφέρειάς μας και στο κινηματογραφικό τουρισμό», ανέφεραν σχετικά.

©Typologos.com 2023