1η Ανάλυση 7ου ομίλου Μουντιάλ 2022

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος – Συγγραφέας 

jpeg-optimizer-1i-analysi-7ou-omilou-mundial-2022

Την 1η ανάλυση του 7ου ομίλου του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ επιχειρεί ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος.Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay 

Ο 7ος όμιλος του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ έχει θεωρητικά ένα μεγάλο φαβορί τη Βραζιλία και τρεις άλλες εθνικές ομάδες ανδρών ποδοσφαίρου (Σερβία, Ελβετία, Καμερούν), οι οποίες θα «κονταροχτυπηθούν» μεταξύ τους, για την πρόκριση για το επόμενο στάδιο των αγώνων «χωρίς αύριο» της τελικής φάσης.

Το μεγάλο ερώτημα

Όλοι  δίνουν τη Βραζιλία ως το  φαβορί για τη κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου, αλλά θα είναι η πρώτη φορά, που έχουμε την αίσθηση πως είναι υπερεκτιμημένη αυτή η πρόβλεψη.

Παρά το γεγονός ότι λατρεύουμε κυριολεκτικά το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο εκτιμούμε πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και δύσκολα για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του καφέ. Μακάρι, όμως, να διαψευστεί αυτή η εκτίμησή μας.

Και θα χαρούμε πραγματικά πάρα πολύ, αν καταφέρει τελικά να «στεφθεί» παγκόσμια πρωταθλήτρια η Σελεσάο.

Η ξεχασμένη μνήμη

της Βραζιλίας

Η Βραζιλία, λοιπόν, κατέρχεται με πολλά όνειρα στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και με στόχο για ακόμη μια φορά τη κατάκτηση  του τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.Ως ομάδα διαθέτει μια πλειάδα ποδοσφαιριστών με απίστευτο ταλέντο, αλλά φαίνεται πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων έχει ξεχάσει να «παίζει» αυτό, που ξέρει, δηλαδή με ντρίμπλες, μπρίο και φαντασία.

Κυρίως έχει προσανατολιστεί να παίζει με ένα ευρωπαϊκό στυλ ανάπτυξης δίνοντας βαρύτητα στην ασφυκτική πίεση των αντιπάλων ποδοσφαιριστών.

Είναι ένα αταίριαστο αγωνιστικό στυλ γι’ αυτήν, που δεν την έχει «οδηγήσει» πουθενά και το οποίο την «έφερε» ενίοτε σε μία πολύ δυσάρεστη θέση «εισπράττοντας» οδυνηρές ήττες στην τελική φάση των μουντιάλ μετά από το 2002.

Το πρόβλημα διαχείρισης

Χώρια το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται ξεκάθαρα πως υφίσταται ένα εμφανέστατο πρόβλημα διαχείρισης και διαπαιδαγώγησης των χαρακτήρων κάποιων παικτών.Πράγμα, το οποίο αποδεικνύει ότι χρειάζεται το σύστημα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στη Βραζιλία να επιστρέψει τις «ρίζες» του και να δώσει βαρύτητα στη διάπλαση της προσωπικότητας στις μικρότερες ηλικίες.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια γαλουχήθηκε ο Νεϊμάρ, ο οποίος όντως είναι γκολτζής και αμείβεται πολύ αδρά γι’ αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση δε φτάνει τον Πελέ κι ούτε κατά διάνοια πλησιάζει σε αγωνιστική κι ευρύτερη αξία τους Ζίκο, Σώκρατες, Ζαρζίνιο ή Φαλκάο. Μέχρι και τώρα δεν έχει αποδείξει ο ίδιος ότι είναι ο ηγέτης, ο οποίος θα κάνει τη διαφορά κι ας η Βραζιλία τερμάτισε πρώτη στο προκριματικό όμιλο της Νότιας Αμερικής. Ως ποδοσφαιριστής ο Νεϊμαρ έχει «πατήσει» ήδη τα 30 έτη χωρίς να έχει καταφέρει κάτι το ουσιαστικό με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Η δικαιολογία του Τίτε

Στον 7ο όμιλο θα αγωνιστεί η Βραζιλία  εναντίον  δύο άλλων εθνικών ομάδων, οι οποίες τη ξέρουν καλά από το προηγούμενο Μουντιάλ (σ.σ. Σερβία και Ελβετία). Η άλλη είναι το Καμερούν. Το ερώτημα για αυτήν, είναι: Άραγε, θα εμφανιστεί ως η πραγματική Βραζιλία στο γήπεδο και θ’ αρχίσει να «κεντάει στο χόρτο»; Αν δεν το κάνει, πολύ φοβάμαι, πως θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο γήπεδο.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Τίτε είπε πρόσφατα πως οι παίκτες του δεν έχουν αγωνιστικές παραστάσεις με αγώνες από Ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες κι άφησε να εννοηθεί πως αυτό ίσως αποτελέσει πρόβλημα. Αναρωτιόμαστε, μήπως από τώρα προβάλει ο ίδιος μια δικαιολογία για την τυχόν αποτυχία της Βραζιλίας;

Καλά, πότε η μη έλλειψη αγωνιστικών παραστάσεων των περισσότερων παικτών σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου «στάθηκε» πρόβλημα για τη Βραζιλία στο να κατακτήσει το Μουντιάλ; Η απάντηση είναι «Ποτέ», όταν η ίδια έπαιξε με βάση τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου της, δηλαδή, με φαντασία, ταχύτητα, τρίγωνα, ντρίπλες και ξαφνικές επινοήσεις. Κοινώς, παίζοντας θεαματικά κι όχι υποτάσσοντας τα πάντα στην ασφυκτική πίεση σε όλα τα μήκη-πλάτη του γηπέδου.

jpeg-optimizer-1i-analysi-7ou-omilou-mundial-2022 -dyo

1η ανάλυση του 7ου ομίλου του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Το πρόγραμμα αγώνων και μεταδόσεων. Πίνακας:©Τυπολόγος 2022-Νίκος Μοσχοβος

Το αίνιγμα της Σερβίας

Από την άλλη πλευρά, η Σερβία αποτελεί ένα πραγματικό «αίνιγμα» στον 7ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Είναι μια ομάδα του ύψους ή του βάθους. Ως ομάδα  μπορεί να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά να επιφέρει και το χειρότερο.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ντράγκαν Στοϊκόβιτς είναι το μεγάλο ατού της  Εθνικής Ομάδας της Σερβίας, αφού ως ποδοσφαιριστής ήταν κορυφαίος στον Ερυθρό Αστέρα κι όχι μόνο. Ο ίδιος ξέρει  καλά από τακτικές- στρατηγικές του ποδοσφαίρου και θα προετοιμάσει καλά την ομάδα του. Άραγε, θα της φθάσει αυτό για να προκριθεί;

Πολύ ταλέντο που μένει ανεκμετάλλευτο

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σερβίας διαθέτει παίκτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι αγωνίζονται σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, έχουν καλή τεχνική κατάρτιση και αγωνίζονται δυνατά κυρίως στο ψηλό παιχνίδι. Διαθέτουν πολύ ταλέντο, αλλά για κάποιο λόγο, δεν το εκμεταλλεύτηκαν πλέρια μέχρι και σήμερα. Το θέμα με τη Σερβία έγκειται κυρίως στο εξής: Δε ξέρεις ποτέ σε τι αγωνιστική κατάσταση θα βρεθεί τη δεδομένη ημέρα του κάθε αγώνα.

Στο Μουντιάλ του 2022 επιζητά η Σερβία μια διεθνή επιτυχία για πολλούς λόγους και θα παλέψει στον7ο όμιλο για την πρόκριση.Όποια ομάδα κάνει το λάθος να την υποτιμήσει,θα το πληρώσει ακριβά.

Η Ελβετία

Έμπειρη και Σταθερή

Στον 7ο όμιλο κατέρχεται η Ελβετία με μία παρέα εμιγκρέδων ποδοσφαιριστών εκ των οποίων οι περισσότεροι αγωνίζονται στο Γερμανικό Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Αγωνίζονται πολλά χρόνια μαζί και οι οποίοι ξέρουν με «κλειστά μάτια» ο ένας το παιχνίδι του άλλου, ενώ διαθέτουν μία πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Στο προηγούμενο Μουντιάλ είχε έρθει η Ελβετία ισόπαλη με τη Βραζιλία.Άρα,δε θα τη φοβίζει ο αντίπαλος στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Προπονητής είναι ο Μουράτ Γιακίν και μη ξεχνάμε πως η Ελβετία προκρίθηκε απευθείας στο Μουντιάλ 2022 αφήνοντας δεύτερη την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν τερματίσει πρώτη στον 7ο όμιλο. Η Ελβετία μπορεί να κάνει τη μεγάλη ζημιά σε οποιονδήποτε χωρίς να είναι η σούπερ- ομάδα, αλλά έχει ποιότητα και σταθερότητα.

Το Καμερούν

Τα λιοντάρια της Αφρικής

βρυχώνται ξανά

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Καμερούν είναι το αθλητικό σύνολο που έχει εκπροσωπήσει οκτώ φορές την Αφρική σε Μουντιάλ. Πριν από 20 ακριβώς χρόνια είχε κατακτήσει ως εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και το χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο.

Προπονητής είναι ο Ριγκομπέρτ Σονγκ,που έχει και αγωνιστική εμπειρία Μουντιάλ με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Καμερούν.Οι Καμερουνέζοι ποδοσφαιριστές θα τα «δώσουν όλα» και θα πολεμήσουν σε όλα τα ματς του ομίλου.Την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών του Καμερούν συγκροτούν σήμερα ποδοσφαιριστές με Ευρωπαϊκή θητεία. Μάλιστα, οι τρεις από αυτούς αγωνίζονται ή έλαβαν μέρος στο Ελληνικό πρωτάθλημα.Το Καμερούν προσβλέπει σε κάτι καλό στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και φιλοδοξεί να περάσει στους αγώνες «χωρίς αύριο» της τελικής φάσης. Η ομάδα της Αφρικής δε θα πέσει «αμαχητί» και αν οι ποδοσφαιριστές υπερβούν τον εαυτό τους, τότε μπορεί να τα καταφέρει.

Εν κατακλείδι

Στον 7ο όμιλο θα πρέπει η Βραζιλία να πιάσει τα υψηλότερα αγωνιστικά στάνταρντ της, για να προκριθεί. Μην εκπλαγείτε, αν η Ελβετία κάνει το μεγάλο «Μπαμ». Η Σερβία και το Καμερούν πάνε για την «έκπληξη».

Με άλλα λόγια,η Σελεσάο θα πρέπει να σταθεί αγωνιστικά στο ύψος της ιστορίας της, για να μη πέσει θύμα ενός ευρωπαϊκού κακέκτυπού της. Αρκεί,γι’ αυτήν να μας παρουσιάσει το μοναδικό αγωνιστικό στυλ,που την «οδήγησε» στις επιτυχίες…

©Typologos.com 2022