Τους Πυλώνες  της Δημιουργίας φωτογράφισε το τηλεσκόπιο Γουέμπ!

Σοκ και δέος από

τη νέα υπέρυθρη εικόνα

του διαστημικού τηλεσκοπίου

Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

jpeg-optimizer-Webb_s_portrait_of_the_Pillars_of_Creation_MIRI

Τα ημί-αδιαφανή στρώματα μπλε και γκρι αερίου και σκόνης ξεκινούν από τα κάτω αριστερά και ανεβαίνουν προς τα επάνω δεξιά. Υπάρχουν τρεις εξέχοντες πυλώνες. Ο αριστερός πυλώνας είναι ο μεγαλύτερος και ο ευρύτερος. Οι κορυφές του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα τοποθετούνται σε πιο σκούρες αποχρώσεις του μπλε περιγράμματος. Λίγα κόκκινα αστέρια εμφανίζονται μέσα στους πυλώνες. Μερικά γαλανόλευκα αστέρια διακοσμούν τη συνολική σκηνή. Φωτογραφία: ©NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Έναν ανατριχιαστικό τόνο σχετικά με τους πυλώνες της δημιουργίας δίνει η μεσαία υπέρυθρη φωτογράφιση του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Γουέμπ» (James Webb) των NASA/ESA/CSΑ!Χιλιάδες αστέρια που βρίσκονται  σε αυτήν την περιοχή εξαφανίζονται από την οπτική γωνία, ενώ φαινομενικά ατελείωτα στρώματα αερίου και σκόνης εμφανίζονται στο επίκεντρο!

Η ανίχνευση της σκόνης

Η ανίχνευση της σκόνης από το όργανο μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIRI) του τηλεσκοπίου «Γουέμπ» είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για το σχηματισμό  των άστρων. Πολλά αστέρια σχηματίζονται ενεργά σε αυτούς τους πυκνούς μπλε-γκρι πυλώνες.

Όταν σχηματίζονται κόμβοι αερίου και σκόνης με επαρκή μάζα σε αυτές τις περιοχές,  τότε αρχίζουν να καταρρέουν υπό τη δική τους βαρυτική έλξη.  Σιγά-σιγά θερμαίνονται και τελικά σχηματίζουν νέα αστέρια.

Τι γίνεται με τα αστέρια

Αν και τα αστέρια φαίνεται να  απουσιάζουν, αλλά δε  λείπουν. Τα αστέρια συνήθως δεν εκπέμπουν πολύ μεσαίο υπέρυθρο φως. Αντίθετα, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν στο υπεριώδες, ορατό και κοντινό υπέρυθρο φως.

Σε αυτήν την υπέρυθρη προβολή  μπορούν να αναγνωριστούν δύο τύποι αστεριών. Τα αστέρια στο τέλος των παχύρρευστων- σκονισμένων πυλώνων έχουν πρόσφατα διαβρώσει το μεγαλύτερο μέρος του πιο απομακρυσμένου υλικού που τα περιβάλλει, αλλά μπορούν να φανούν στο μεσαίο υπέρυθρο φως, επειδή εξακολουθούν να περιβάλλονται από τους μανδύες της σκόνης.

Αντίθετα, οι μπλε χρωματικοί τόνοι υποδεικνύουν αστέρια, τα οποία είναι μεγαλύτερα και έχουν αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου και της σκόνης τους.

Η κόκκινη περιοχή

Το μεσαίο υπέρυθρο φως απεικονίζει τις πυκνές περιοχές του αερίου και της σκόνης.Η κόκκινη περιοχή προς την κορυφή σχηματίζει ένα λεπτό σχήμα V.

Εκεί, η σκόνη είναι τόσο διάχυτη , όσο και πιο δροσερή. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι η σκηνή «καθαρίζει» προς το κάτω αριστερό μέρος αυτής της όψης, εντοπίζονται οι πιο σκοτεινές γκρίζες περιοχές εκεί, όπου βρίσκονται οι πιο πυκνές και ψυχρές περιοχές της  σκόνης. Στο σημείο αυτό βρίσκονται πολύ λιγότερα αστέρια και δεν εμφανίζονται γαλαξίες φόντου.

jpeg-optimizer-weic2216d

Δύο εικόνες των Πυλώνων της Δημιουργίας, μια περιοχή σχηματισμού άστρων στο διάστημα. Στα αριστερά, η προβολή ορατού φωτός του τηλεσκοπίου «Χαμπλ» δείχνει πιο σκούρες κολόνες που ανεβαίνουν από το κάτω μέρος προς το επάνω μέρος της οθόνης, καταλήγοντας σε τρία σημεία. Η εικόνα κοντά στο υπέρυθρο του τηλεσκοπίου «Γουέμπ» στα δεξιά δείχνει τις ίδιες κολόνες, αλλά είναι ημι-αδιαφανείς και σκουριασμένα κόκκινου χρώματος. Φωτογραφία: ©NASA, ESA, CSA, STScI; J. DePasquale, A. Koekemoer, A. Pagan (STScI).

Στο δρόμο για την ανίχνευση

των Πυλώνων της Δημιουργίας

Τα δεδομένα  από τη φωτογράφιση  μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας του διαστημικού τηλεσκοπίου «Γουέμπ»  θα βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν ακριβώς πόση σκόνη βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή και από τι αποτελείται. Αυτές οι λεπτομέρειες θα κάνουν τα μοντέλα των Πυλώνων της Δημιουργίας πολύ πιο ακριβή.

Με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσουν  να καταλαβαίνουν οι επιστήμονες με μεγαλύτερη σαφήνεια το πώς σχηματίζονται και «ξεπροβάλουν» τα αστέρια μέσα από αυτά τα σκονισμένα σύννεφα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας, που διαρκεί εκατομμύρια χρόνια.

Οι κατασκευαστές του MIRI

Στη δημιουργία του οργάνου φωτογράφισης  μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIRI) συνεισέφεραν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Το συγκεκριμένο όργανο σχεδίασε και κατασκεύασε μια κοινοπραξία εθνικά χρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων (The MIRI European Consortium) σε συνεργασία με την JPL και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

©Typologos.com 2022