Την αναβάθμιση της υφιστάμενης εφαρμογής timologio της ΑΑΔΕ ζητά το ΕΒΕΘ
Για την
υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων
μέσω πιστοποιημένων παρόχων
ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Την αναβάθμιση της υφιστάμενης εφαρμογής timologio της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ),έτσι ώστε αυτή να καταστεί πλήρως λειτουργική για όλο το φάσμα των παραστατικών και την άμεση διαβίβασή τους στην πλατφόρμα «myDATA» ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με σχετική επιστολή του από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.Φωτογραφία:By PLAKLE – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=105192204
Την αναβάθμιση της υφιστάμενης εφαρμογής timologio της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ),έτσι ώστε αυτή να καταστεί πλήρως λειτουργική για όλο το φάσμα των παραστατικών και την άμεση διαβίβασή τους στην πλατφόρμα «myDATA» ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με σχετική επιστολή του από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Η επιστολή υπογράφεται από τον Α΄ αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, Κωνσταντίνο Μωραϊτίδη και απευθύνεται προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,Γιώργο Κώτσηρα, καθώς και προς το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.
Τι αναφέρεται
στην επιστολή του ΕΒΕΘ
«Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία (κοινή υπουργική απόφαση Α 1128/2025) το ηλεκτρονικό τιμολόγιο εκδίδεται αποκλειστικά είτε μέσω χρήσης υπηρεσιών παρόχου για την ηλεκτρονική έκδοση στοιχείων είτε μέσω χρήσης της εφαρμογής έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών της ΑΑΔΕ (timologio).
Στην πράξη, ωστόσο, η εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ, δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πλειονότητας των επιχειρήσεων, καθώς δεν υποστηρίζει λειτουργίες, όπως λ.χ. συστήματα διαχείρισης αποθήκης (WMS) ή συστήματα ERP, αλλά ούτε και επαρκεί για επιχειρήσεις με σύνθετο κωδικολόγιο. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στους πιστοποιημένους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η αμοιβή των οποίων συνιστά μία πρόσθετη δαπάνη που επιβαρύνει τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων», αναφέρει- μεταξύ άλλων-το ΕΒΕΘ στην επιστολή του.
Αναγκαία η αναβάθμιση
της υφιστάμενης εφαρμογής
timologio της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου αυτές να αναβαθμιστούν τεχνολογικά και να εναρμονίσουν τις λειτουργίες τους με τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης. Σημαντικό μέρος αυτής της σύγχρονης φορολογικής διοίκησης είναι και η έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
«Η συμμόρφωση, ωστόσο, με τη φορολογική νομοθεσία δε θα πρέπει να συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις πρόσθετες δαπάνες. Ως εκ τούτου, θεωρούμε αναγκαία την αναβάθμιση της υφιστάμενης εφαρμογής timologio της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε αυτή να καταστεί πλήρως λειτουργική για όλο το φάσμα παραστατικών και την άμεση διαβίβασή τους στην πλατφόρμα myDATA», επισημαίνει το ΕΒΕΘ στην επιστολή του.
©Typologos.com 2025



















