Τι πραγματικά λένε οι ζωγραφιές των παιδιών σας

Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου

Ακαδημαϊκός

jpeg-optimizer-ti-pragmatika-lene-oi-zografies-ton-paidion-sas

Για το τι πραγματικά υποδηλώνουν οι ζωγραφιές των παιδιών γράφει η ακαδημαϊκός, Δρ. Αναστασία Αρτεμίου. Φωτογραφία από jacqueline macou από το Pixabay 

Ακριβώς όπως ο γραφικός χαρακτήρας δίνει μια πρώτη ψυχολογική εκτίμηση για ένα άτομο,  έτσι και τα σχέδια και οι μουντζούρες των παιδιών μπορούν να πουν πολλά πράγματα γι’ αυτά …

Τα παιδιά προβάλλονται πάντα μέσα από τα σχέδια τους. Θα μπορούσε να είναι το συναίσθημα της στιγμής, ένα επεισόδιο που τους έπληξε, μια βαθύτερη αίσθηση. Μη νομίζετε ότι είναι τυχαία. Σε κάθε ζωγραφιά υπάρχει μια έκφραση του εαυτού τους.

Για να μπορέσετε να διαβάσετε ένα βαθύτερο μήνυμα, θα πρέπει να εξετάσετε την εξέλιξη των σχεδίων με τη πάροδο του χρόνου και όχι το στοιχείο μιας ώρας.

Σχεδόν όλα τα παιδιά επιθυμούν να σχεδιάσουν, ακόμα κι αν αυτό το πάθος δεν εμφανίζεται αμέσως.

Η ζωγραφική

είναι μέρος

της εξερεύνησης του σώματος

Για τα μικρά παιδιά, η ζωγραφική είναι μέρος μιας εξερεύνησης του σώματος. Μαθαίνουν πώς να κρατούν τα εργαλεία γραφής στα χέρια τους και πώς να τα χρησιμοποιούν. Πειραματίζονται με όλα τα χρώματα και συχνά αγαπούν τις δακτυλομπογιές για την ανακάλυψη των διαφορετικών αισθήσεων αφής. Άλλα παιδιά, ωστόσο, μισούν να λερώσουν τα χέρια τους.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα περισσότερα μικρά παιδιά τραβούν χρωματισμένους κύκλους, ενώ μια αξιοσημείωτη χρήση ευθειών γραμμών εμφανίζει επιθετικότητα.

Δεν ήθελα να διερευνήσω, αν το ίδιο ισχύει ακόμη και όταν το παιδί σας χρησιμοποιεί το μολύβι σα  στιλέτο και καρφώνει το χαρτί με αυτό. Μερικές φορές είναι καλύτερα να μη το ξέρετε ..

Τα χρώματα

Τα μικρά παιδιά αρέσκονται στο να πειραματίζονται με όλα τα χρώματα.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τη συχνή, επαναλαμβανόμενη και εμμονική χρήση του κόκκινου και του μαύρου, καθώς και τα σχέδια του αίματος και της βίας.

Αυτά είναι μια προειδοποίηση, που δε πρέπει να αγνοήσετε.

Αν και υπάρχουν σίγουρα πιο κοινά χρώματα, επειδή βρίσκονται σε όλα τα κουτιά των μαρκαδόρων τους τα παιδιά συνήθως αναμιγνύουν χρώματα. Με αυτή την έννοια, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ανάμειξη των ανοιχτών χρωμάτων δείχνει ότι τα παιδιά είναι ήρεμα και συνδεδεμένα με τα συναισθήματά τους.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση πιο έντονων χρωμάτων συνήθως σημαίνει ενεργά κι ενεργητικά παιδιά με έντονα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας.

Μπλε

Αυτό το χρώμα συνδέεται με την ηρεμία, την ευεξία και τη χαλάρωση. Είναι συνήθως το αγαπημένο των ήρεμων ή δειλών παιδιών. Επιπλέον, ξυπνά την αίσθηση της δημιουργικότητας και της ευαισθησίας στα παιδιά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα αναπτύσσουν αυτοέλεγχο και σε νεότερες ηλικίες. Επιπλέον, ορισμένα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα συχνά έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται ενούρηση, μια διαταραχή, την οποία ονομάζουμε -επίσης- «διαβροχή του κρεβατιού».

Κόκκινο

Είναι ένα χρώμα που προσελκύει τη προσοχή των παιδιών λόγω της έντασής του. Μπορείτε να ερμηνεύσετε τη χρήση του, με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Αν το παιδί το χρησιμοποιεί συχνά, μπορεί να είναι ένα εχθρικό παιδί με συναισθήματα καταπιεσμένου θυμού.

Εάν το χρησιμοποιεί το παιδί μέτρια, μπορεί να περιγράψει τη ζωτικότητα και την ενέργεια.

Μαύρο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι ένα χρώμα που δε συνδέεται πάντοτε με αρνητικά ή καταθλιπτικά συναισθήματα. Περιγράφει πραγματικά ένα παιδί με καλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Καφέ

Αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει την ευθύνη. Με αυτή την έννοια, όταν τα παιδιά το επιλέξουν, δείχνουν ότι είναι επιμελή και συνετά. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του δείχνει ότι είναι παρασυρμένα από καθημερινές δραστηριότητες.

Κίτρινο

Το κίτρινο είναι συνώνυμο της ενέργειας, του δυναμισμού, της χαράς και της κοινωνικότητας. Είναι ένα χρώμα που δείχνει χαρούμενα παιδιά. Ωστόσο, η χρήση του συχνά στα σχέδια δείχνει προβλήματα με τα στοιχεία της αρχής.

Πράσινο

Χρησιμοποιώντας αυτό το χρώμα πάρα πολύ μπορεί να αποκαλύψει τεμπελιά και ένα ορισμένο επίπεδο συστολής και αναστολής. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και καθολικές έννοιες για το πράσινο, όπως είναι η ελπίδα, η ηρεμία και η αίσθηση αρμονίας.

Μωβ

Χρησιμοποιώντας αυτό το χρώμα δείχνει ότι το παιδί αισθάνεται μελαγχολικό, δυσαρεστημένο και ανήσυχο για κάποιο λόγο. Όταν χρησιμοποιείται με κίτρινο σε σχέδια, μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί δέχεται κάποιο είδος πίεσης.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτές οι αναλύσεις δεν είναι πάντα ακριβείς, όταν μιλάμε για ερμηνεία ή ανάμειξη χρωμάτων στα σχέδια των παιδιών, γιατί προκύπτουν και άλλες παράμετροι ως προς την αξιολόγηση της προσωπικότητας, καθώς και των συναισθημάτων.

Το σχέδιο

και το μέγεθος

Σε κάθε σχέδιο και ειδικά σε εκείνα που εκπροσωπείται το παιδί, η αρμονία και η ισορροπία είναι σημαντικές. Εάν το παιδί αναπαριστά τον εαυτό του, ως πολύ μικρό, για παράδειγμα, μπορεί να υποδηλώνει ένα αίσθημα κατωτερότητας ή ανασφάλειας.

Το ίδιο ισχύει και για το μέγεθος του χαρτιού, που καταλαμβάνει το σχέδιο. Κανονικά, τα παιδιά ζωγραφίζουν σε όλο το χώρο και αυτό δείχνει ένα άνοιγμα προς το περιβάλλον.

Όταν το παιδί χρησιμοποιεί μόνο το κέντρο ή μια γωνία του χαρτιού, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα ανασφάλειας ή δύσκολης σχέσης.

Η εκπροσώπηση

της οικογένειας

Ειδικά στην εκπροσώπηση της οικογένειας, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πού το παιδί τοποθετεί τον εαυτό του, σε σχέση με τους άλλους, και αν αφήνει ένα μέλος της οικογένειας έξω.

Συνήθως, το παιδί ζωγραφίζει πρώτα το πρόσωπο, που θαυμάζει περισσότερο. Και όταν ζωγραφίζει ένα άτομο ως πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, μπορεί να δει αυτό το πρόσωπο ως καταπιεστικό ή κυρίαρχο. Το εξαφανισμένο άτομο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ζήλιας ή σύγκρουσης.

jpeg-optimizer-ti-pragmatika-lene-oi-zografies-ton-paidion-sas-dyo

Προσέξτε  να μη ψάχνετε ανησυχητικές πινακίδες ακόμη και όταν δεν υπάρχουν!Φωτογραφία από Thorsten Frenzel από το Pixabay 

Προσέξτε

Προσέξτε βέβαια, να μη ψάχνετε ανησυχητικές πινακίδες ακόμη και όταν δεν υπάρχουν!

Είναι γνωστό πως τα παιδιά αρέσκονται να διαβάζουν τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές μας πιάνει ναυτία μόνο στην ιδέα του να ανοίξουμε ξανά το βιβλίο με τα τρία γουρουνάκια (το ξέρουμε απ’ έξω, άλλωστε!).

Λοιπόν, με τα σχέδια είναι κάπως το ίδιο πράγμα. Τα παιδιά αγαπούν να ζωγραφίζουν μόνο τα ίδια θέματα.

Όταν ζωγραφίζουν ανθρώπους μετά από την ηλικία των 5 ετών θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένοι. Η απουσία ή παραμόρφωση κάποιων μελών υποδεικνύει ..

Οι σιωπηρές έννοιες

Εδώ είναι μερικές από τις σιωπηρές έννοιες:

🟤Αυτιά: Η απουσία τους, δείχνει μικρή κλίση για να ακούσουν τους άλλους.

🟤Στόμα: Η απουσία του, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που το παιδί δε θέλει να πει …

🟤Χέρια: Όταν είναι μεγάλα, αντιπροσωπεύουν τη μετάβαση προς τους άλλους, τη σχέση με άλλους ανθρώπους.

🟤Όπλα ή πόδια: Η απουσία τους, υποδηλώνει ότι το παιδί εξακολουθεί να εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς ή δεν έχει αναπτύξει ακόμη μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Η ερμηνεία

Για να ερμηνεύσετε τα σχέδια της οικογένειας, παρατηρήστε τη θέση του παιδιού σε σύγκριση με τα άλλα.

Όταν τα παιδιά είναι στη μέση, μεταξύ των γονέων, είναι επειδή αισθάνονται προστατευμένα και ασφαλή.

Αν το παιδί είναι πολύ μικρότερο ή μόνο σε μια γωνιά, μπορεί να αισθάνεται περιθωριοποιημένο.

Το δέντρο

Το δέντρο είναι πολύ σημαντικό, γιατί αντιπροσωπεύει το δεσμό με το βαθύτερο εαυτό μας.

Όταν ο κορμός είναι καλά αναλογικός, με μεγάλα κλαδιά, αυτό μεταφράζεται σε εξωστρέφεια, ενώ μικρά κλαδιά κρύβουν μια φοβισμένη ψυχή.

Οι ρίζες δείχνουν μια σταθερή οικογενειακή βάση. Και το καλύτερο είναι η παρουσία φύλλων και καρπών των οποίων η κυριαρχία σε σχέση με το κορμό δείχνει φαντασία.

Αυτά τα δύο πρώτα θέματα, το δέντρο και η οικογένεια, είναι τόσο σημαντικά, ώστε εάν το παιδί αρνείται να τα ζωγραφήσει μπορεί να σημαίνει ότι φοβάται να δείξει ότι κάτι είναι λάθος.

Και είναι στη πραγματικότητα ένα από τα κλασικά τεστ, που χρησιμοποιούνται από τους ψυχολόγους.

Το σπίτι

Το καταφύγιό μας, ο μικρός μας κόσμος, σωστά; Ένα σύμβολο προστασίας για όλους!

Τα σημαντικά στοιχεία είναι:

✅Η παρουσία θυρών και παραθύρων.

✅Η καμινάδα, τα λουλούδια και άλλες λεπτομέρειες.

✅Ο δρόμος.

Οι πόρτες και τα παράθυρα δείχνουν το άνοιγμα στον εξωτερικό κόσμο. Το ίδιο ισχύει, όταν υπάρχει ένα μονοπάτι, που οδηγεί στο σπίτι.

Όσες περισσότερες λεπτομέρειες έχουν τα σχέδια, όπως είναι μια καμινάδα, τα λουλούδια κ.λπ., τόσο περισσότερο το αίσθημα της ευτυχίας και της γαλήνης.

Το νερό

και ο ήλιος

Ο Ήλιος αντιπροσωπεύει τη πατρική φιγούρα και το νερό είναι η μητέρα.

Εδώ μπορείτε, επίσης, να εφαρμόσετε όλα αυτά που είδαμε προηγουμένως – κοιτάξτε τις διαστάσεις, ισορροπημένες ή υπερβολικά καταπιεστικές ή απόντες και την αμοιβαία θέση.

Παιδιά

που δε τους αρέσει

να ζωγραφίζουν

Και αν κάποιος απλά δε ζωγραφίζει; Πρέπει να ανησυχούμε;

Η ζωγραφική δεν είναι παρά ένας τρόπος να εκφραστείς. Στα παιδιά συμβαίνει συνήθως με φυσικό και ενστικτώδη τρόπο, αλλά υπάρχουν και παιδιά που δε τους αρέσει! Θα βρουν άλλους τρόπους για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Και για τους ενήλικες;

Ξέρετε αυτά τα ασυνάρτητα σχέδια, που κάνουμε όλοι κατά τη διάρκεια των  συναντήσεων ή όταν βρισκόμαστε στο τηλέφωνο;

Πέρα από το γεγονός ότι βοηθούν τον εγκέφαλο να απομνημονεύσει αυτό που ακούμε, έχουν- επίσης- νόημα σωστό, γιατί τα κάνουμε με ημί-ασυνείδητο τρόπο.

Τα γεωμετρικά σχήματα δείχνουν ορθολογικότητα, μικρά σπίτια μια επιστροφή στη παιδική ηλικία, τα λουλούδια και το γρασίδι μια καλή ικανότητα παρατήρησης.

Και φυσικά, τα πάντα που είπαμε, για τα παιδιά μπορείτε να τα εφαρμόσετε και σε εσάς!

©Typologos.com 2022