Στην Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος στη Θεσσαλονίκη
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026
στο Καθεδρικό Ιερό Ναό
της του Θεού Σοφίας

Στην Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστάτησε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος στο Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.Φωτογραφίες- Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Στην Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστάτησε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος στο Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.
Έψαλαν
1000 μαθητές και μαθήτριες
Στην ιερά Ακολουθία έψαλαν:
♦ Συνολικά 1000 μαθητές και μαθήτριες από 37 σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
♦ Ο βυζαντινός χορός των μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
♦ Η Παιδική Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης «Ειρμός».
Η ψαλμώδηση των ύμνων της Ακολουθίας ήταν αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο: «Ακάθιστος Ύμνος – Το Κοντάκιο και ο Κανόνας».
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρότασης από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και έγινε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
Την χοραρχία και την αρμονική καθοδήγηση είχε ο εκπαιδευτικός και ιεροψάλτης Σπυρίδων Ασπιώτης, ο οποίος είχε όλη την ευθύνη της εκμάθησης των ύμνων στους μαθητές, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του, εκπαιδευτικούς.
Το καλωσόρισμα στον Μακαριότατο
Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο καλωσόρισε με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, ο οποίος τον ευχαρίστησε εκ μέρους του ιερού κλήρου, των αρχόντων του τόπου μας, και του ευσεβούς λαού της Θεσσαλονίκης, για την παρουσία του στην πόλη μας, καθώς αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση για την τέλεση της Ακολουθίας της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών.
Ο κ.κ. Φιλόθεος επισήμανε ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην Ωραία Πύλη αγκαλιάζει νοητά όλη την πόλη, τον ιερό κλήρο και τους παριστάμενους εκπροσώπους της πολιτείας και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης.
Tα ευχαριστήρια
του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
O Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως:
♦ Τον παρόντα διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση.
♦ Τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς για την επιτυχημένη συνεργασία για την επίτευξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.
♦ Τους μαθητές για την όμορφη απαγγελία των ύμνων και την συμμετοχή τους.
♦ Τους γονείς τους, για την διαρκή φροντίδα προς τα παιδιά του.
♦ Τον διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, για την παρουσία των μαθητών της σχολής, στην ιερά Ακολουθία.

Φωτογραφίες- Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Ο πατρικός λόγος
του Μακαριότατου
Η πολυπληθής παρουσία των μαθητών, γέμισε χαρά τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος στον πατρικό λόγο που απηύθυνε στο εκκλησίασμα εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από τα δημοσιεύματα που αφορούν στη βιωσιμότητα και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης,,
Ακόμη, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας αμύθητος πνευματικός θησαυρός από την παράδοση και τους Πατέρες της Εκκλησίας, ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος και το ζητούμενο δεν είναι να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, αλλά να βρούμε τα «κλειδιά» για να «ανοίξουμε» το μυαλό μας και να «αντλήσουμε» από αυτή την κληρονομιά στοιχεία που θα γίνουν στάση ζωής.
Απευθυνόμενος, μάλιστα, με ιδιαίτερη πατρική στοργή στους μαθητές και τις μαθήτριες, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του ανάμεσά τους στην Ακολουθία των Χαιρετισμών.
Για τη Θεοτόκο
Ο κ. κ. Ιερώνυμος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «στην Ακολουθία αυτή, κατά την οποία οι φωνές των μαθητών και νέων παιδιών, υψώθηκαν προς την μητέρα όλων των χριστιανών, την Υπεραγία Θεοτόκο… η Παναγία μας, γίνεται η γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης, φέροντας στο κόσμο τον Ιησού Χριστό».
Ο Μακαριότατος
προς τα παιδιά
Απευθυνόμενος και στα ίδια τα παιδιά, είπε ο Μακαριότατος ότι:
«Εσείς που απόψε ψάλλετε τους Χαιρετισμούς, δεν μας προσφέρετε απλώς μία ωραία μουσική στιγμή. Εσείς τα ίδια γίνεστε φανέρωση της νέας κτίσης, που μας προσφέρει ο Χριστός. Όταν οι παιδικές και νεανικές φωνές σας υμνούν την Παναγία, όταν η καρδιά σας συμμετέχει στην προσευχή της Εκκλησίας, τότε ο κόσμος αναπνέει διαφορετικά. Η ελπίδα παίρνει σάρκα και οστά.
Γιατί αυτή η νέα κτίση δεν είναι θεωρία. Είναι τρόπος ζωής. Είναι η αγάπη που νικά την εγωκεντρικότητα. Είναι η συγχώρηση που θεραπεύει πληγές. Είναι η αλήθεια που «φωτίζει» τη σκέψη. Είναι η καθαρότητα που ελευθερώνει την ψυχή. Και εσείς, μέσα στα σχολεία σας, στις οικογένειές σας, στις φιλίες σας, μπορείτε να γίνετε φορείς αυτής της ανακαινίσεως. Με τη καλοσύνη σας. Με το σεβασμό σας. Με τη διάθεσή σας να δημιουργήσετε και όχι να καταστρέψετε», ενώ τα προσκάλεσε να αφήσουν «το «Χαίρε» να γίνει χαρά που μεταμορφώνει τον κόσμο. Γιατί ο Χριστός μάς κάνει αληθινά καινούργιους και εσείς έχετε την ευθύνη να γίνετε «οδηγοί» όλων μας, σε αυτή τη νέα ζωή».
Τα συγχαρητήρια του Μακαριότατου
Ο Μακαριότατος, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Φιλόθεο, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όλοι μαζί συνεργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του προγράμματος, που αποδεικνύει ότι «όταν Εκκλησία και Παιδεία συμπορεύονται, τότε ο καρπός είναι ευλογημένος». Ιδιαίτερα, συνεχάρη τον χοράρχη, Σπυρίδωνα Ασπιώτη.

Φωτογραφίες- Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Τα της Ακολουθίας
Στην Ακολουθία, συμπροσευχήθηκαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες:
♦Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ.κ.Γαβριήλ.
♦Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος.
♦Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος.
♦Βελεστίνου, κ.κ. Δαμασκηνός.
♦Ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερος, Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, ο οποίος συνοδεύει τον Μακαριότατο στη Θεσσαλονίκη.
Παριστάμενοι
και παριστάμενες
Στην Ακολουθία, παρέστησαν:
♦Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
♦Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης.
♦Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου.
♦Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.
♦Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου.
♦Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος.
♦Ο βουλευτής Φθιώτιδος, Γιάννης Οικονόμου.
♦Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας.
♦Η αντιπεριφερειάρχης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.
♦Ο αντιπεριφερειάρχης, Πάρης Μπίλλιας.
♦Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
♦Πολλά μέλη του περιφερειακού και του δημοτικού Συμβουλίου.
♦Εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών.
♦Εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.
♦Πλήθος Θεσσαλονικέων, οι οποίοι γέμισαν τον υπερμεγέθη Καθεδρικό Ιερό Ναό και τον προαύλιο χώρο του.
Την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.
©Typologos.com 2026




















