Σώστε το Παλατάκι

Συνάντηση με τους εν ζωή πρώην

υπουργούς Μακεδονίας Θράκης

και τον νυν υφυπουργό

διοργανώνει η

ομώνυμη πρωτοβουλία πολιτών

jpeg-optimizer-soste-to-palataki

Ενημερωτική συνάντηση των πρώην  υπουργών Μακεδονίας Θράκης ή Βόρειας Ελλάδας, και του νυν υφυπουργού του ομώνυμου τομέα του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα το «Παλατάκι» ή «Κυβερνείο» διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι»  στις 11.30 το πρωί της Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στο καφέ «Serata» στην οδό Ν. Πλαστήρα 9 στη Καλαμαριά

Ενημερωτική συνάντηση των πρώην  υπουργών Μακεδονίας Θράκης ή Βόρειας Ελλάδας, και του νυν υφυπουργού του ομώνυμου τομέα του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα το «Παλατάκι» ή «Κυβερνείο» διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι»  στις 11.30 το πρωί της Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στο καφέ «Serata» στην οδό Ν. Πλαστήρα 9 στη Καλαμαριά.

Θετική ανταπόκριση

για συμμετοχή

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών τους απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση. Πολλοί εξ αυτών απάντησαν ήδη θετικά στη πρόσκληση,  ενώ δεν έκρυψαν  την ικανοποίησή τους,  για την ανάληψη της πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη διάσωση και στην  αξιοποίηση αυτού του ιστορικού -εμβληματικού κτιρίου, που δεσπόζει στη θέση «Μικρό Έμβολο». Σε μια θέση, που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια σημεία όχι μόνο της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Ποια πρόσωπα

αφορούσε η πρόσκληση

Η  Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι» απηύθυνε πρόσκληση στους (με αντίστροφή σειρά θητείας): Σταύρο Καλαφάτη, Θεόδωρο Καράογλου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιώργο Ορφανό, Σωκράτη Ξυνίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μαργαρίτη Τζίμα, Γιώργο Καλαντζή, Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, Χάρη Καστανίδη, Γιώργο Πασχαλίδη, Γιάννη Μαγκριώτη και Στέλιο Παπαθεμελή.

Η επικείμενη συνάντηση

με τους πρώην Υπουργούς

Η  συγκεκριμένη πρωτοβουλία δραστηριοποιείται έξω από κομματικές παρατάξεις ή αντίστοιχες της τοπικής αυτοδιοίκησης,  καθώς και σκοπιμότητες. Ήδη έχει προκαλέσει δράσεις και αντιδράσεις για το θέμα. Μάλιστα, αισιοδοξεί  ότι σύντομα θα σημειωθούν θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η επικείμενη συνάντηση για το «Παλατάκι» με τους πρώην υπουργούς (ενοίκους ή διαχειριστές του κτιρίου) αποτελεί μια προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη συστράτευση δυνάμεων υπέρ της διάσωσης και της  αξιοποίησής του.

jpeg-optimizer-sygkentrosi-gia-na-sothei-to-palatak

Η επικείμενη συνάντηση για το «Παλατάκι» με τους πρώην υπουργούς (ενοίκους ή διαχειριστές του κτιρίου) αποτελεί μια προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη συστράτευση δυνάμεων υπέρ της διάσωσης και της αξιοποίησής του

Οι βασικοί στόχοι

 της Πρωτοβουλίας  

Βασικοί στόχοι της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι» είναι:

🟣Η αποδέσμευση του κτιρίου από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ.

🟣Η συντήρηση του οικοδομήματος μετά από την 16χρονη εγκατάλειψή του.

🟣Η αξιοποίηση του μεγάρου υπέρ του τόπου και των πολιτών μέσω της διατήρησης του δημόσιου και υπερτοπικού χαρακτήρα του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη έχουν «κατατεθεί» πολλές ιδέες και προτάσεις για την εξεύρεση εθνικών ή κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και ως προς τις χρήσεις του κτιρίου.

Μια μικρή ιστορία

Το «Παλατάκι» κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 προοριζόμενο για να γίνει Κυβερνείο. Χτίστηκε σε έκταση περίπου 15 στρεμμάτων.

Το διώροφο κτίσμα έχει εμβαδόν 1.200 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει και υπόγειο, όπου βρίσκονται αποθήκες, μαγειρεία και πλυσταριό. Στην μπροστινή αυλή  βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στην πίσω πλευρά  υφίσταται ελικοδρόμιο.Εγκαινιάστηκε το 1960, ενώ το 1963 δόθηκε για χρήση στη βασιλική οικογένεια για να διαμένει , όταν θα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη Η βασιλική οικογένεια,όμως, έμεινε στους χώρους μόλις μία βραδιά! Το 1968 επέστρεψε η χρήση στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας και από το 2001, επί της υπουργίας του Γιώργου Πασχαλίδη, κηρύχθηκε «διατηρητέο» το «Παλατάκι».

©Typologos.com 2022