Σκέφτομαι θετικά. Ζω καλύτερα!

Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου

Ακαδημαϊκός

jpeg-optimizer-skeftomai-thetika-zo-kalytera

«Σκέφτομαι θετικά. Ζω καλύτερα!», επισημαίνει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου προς όλους κι όλες. Φωτογραφία από Alexa από το Pixabay 

Μπορούμε να παραπονιόμαστε, επειδή τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια,

ή μπορούμε να χαρούμε ,επειδή τα αγκάθια έχουν τριαντάφυλλα

Alphonse Karr

Είναι το ποτήρι σας μισό-άδειο ή μισό-γεμάτο; Το πώς απαντάτε σε αυτό το παλαιό ερώτημα σχετικά με τη θετική σκέψη μπορεί να αντικατοπτρίζει τις προοπτικές σας, για τη ζωή, τη στάση σας, απέναντι στον εαυτό σας και αν είστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι- και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει την υγεία σας.

Πράγματι, ορισμένες μελέτες  καταδεικνύουν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως είναι η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία, μπορούν να επηρεάσουν πολλούς τομείς της υγείας και της ευημερίας σας.  

Η θετική σκέψη που συνήθως συνοδεύεται από αισιοδοξία αποτελεί βασικό μέρος της αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους. Και η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους συσχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Εάν τείνετε να είστε απαισιόδοξοι, μην απελπιστείτε-μπορείτε να μάθετε θετικές δεξιότητες σκέψης.

Κατανόηση της θετικής σκέψης

Η θετική σκέψη δε σημαίνει ότι κρύβετε το κεφάλι σας στην άμμο και αγνοείτε τις λιγότερο ευχάριστες καταστάσεις της ζωής. Η θετική σκέψη σημαίνει απλώς ότι πλησιάζετε τη δυσφορία με πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο. Πιστεύετε ότι το καλύτερο πρόκειται να συμβεί, όχι το χειρότερο.

Η θετική σκέψη ξεκινά συχνά με εσωτερικό διάλογο.Ο εσωτερικός διάλογος είναι η ατελείωτη ροή των ανεπιθύμητων σκέψεων που περνούν από τη σκέψη μας. Αυτές οι αυτόματες σκέψεις μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Μερικές από τις προσωπικές σκέψεις σας, προέρχονται από τη λογική. Άλλοι εσωτερικοί διάλογοι μπορεί να προκύψουν από εσφαλμένες αντιλήψεις που δημιουργείτε λόγω της  έλλειψης πληροφοριών.

Εάν οι σκέψεις σας είναι ως επί το πλείστον αρνητικές, η προοπτική σας για τη ζωή είναι πιο πιθανό να είναι απαισιόδοξη. Εάν οι σκέψεις σας είναι ως επί το πλείστον θετικές, πιθανότατα είστε αισιόδοξοι.

 Τα οφέλη της θετικής σκέψης

για την υγεία

Τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει η θετική σκέψη περιλαμβάνουν:

✅Αυξημένη διάρκεια ζωής.

✅Χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

✅Μεγαλύτερη αντοχή στο κοινό κρυολόγημα.

✅Καλύτερη ψυχολογική και σωματική ευεξία.

✅Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένος κίνδυνος θανάτου από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

✅Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια των δυσκολιών και των περιόδων άγχους

Η θετική προοπτική σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις αγχωτικές καταστάσεις, γεγονός που μειώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στρες στο σώμα σας, στην υγεία.

Προσδιορισμός μερικών περπτώσεων 

αρνητικής σκέψης

Δεν είστε σίγουροι, εάν ο εσωτερικός διάλογος είναι θετικός ή αρνητικός;

Μερικές κοινές μορφές αρνητικού εσωτερικού διαλόγου περιλαμβάνουν:

🟤Φιλτράρισμα.Μεγεθύνετε τις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης και φιλτράρετε όλες τις θετικές. Για παράδειγμα, είχατε μια υπέροχη ημέρα στη δουλειά. Ολοκληρώσατε τις εργασίες σας, έγκαιρα και εισπράξατε θετικά σχόλια για τη γρήγορη, καθώς και διεξοδική δουλειά σας. Εκείνο το βράδυ, εστιάζετε μόνο στο σχέδιό σας, για να κάνετε ακόμη περισσότερες εργασίες και να ξεχνάτε τις φιλοφρονήσεις, που λάβατε.

🟤Εξατομίκευση. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, κατηγορείτε αυτόματα τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, ακούτε ότι μια βραδινή έξοδος με φίλους ακυρώνεται και υποθέτετε ότι η αλλαγή στα σχέδια οφείλεται στο ότι κανείς δεν ήθελε να είναι μαζί σας.

🟤Καταστροφική. Προβλέπετε αυτόματα το χειρότερο. Σας σερβίρουν λάθος καφέ ή δε βρίσκετε να παρκάρετε και νομίζετε αυτόματα ότι το υπόλοιπο της ημέρας σας, θα είναι καταστροφή.

🟤Πόλωση. Βλέπετε τα πράγματα μόνον ως καλά ή κακά. Δεν υπάρχει μεσαίο έδαφος. Νιώθετε ότι πρέπει να είστε τέλειοι διαφορετικά βιώνετε την απόλυτη αποτυχία.

Εστίαση στη θετική σκέψη

Μπορείτε να μάθετε να μετατρέπετε την αρνητική σκέψη σε θετική σκέψη. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά χρειάζεται χρόνος κι εξάσκηση, που τελικά δημιουργεί μια νέα συνήθεια.Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς με πιο θετικό και αισιόδοξο τρόπο.

1.

Εάν θέλετε να γίνετε πιο αισιόδοξοι και να συμμετάσχετε σε μια πιο θετική σκέψη, εντοπίστε πρώτα τομείς της ζωής σας για τους οποίους συνήθως σκέφτεστε αρνητικά, είτε πρόκειται για δουλειά, για τις καθημερινές μετακινήσεις σας ή για μια σχέση. Μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά εστιάζοντας σε έναν τομέα για να τον προσεγγίσετε με πιο θετικό τρόπο.

2.

Περιοδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σταματήστε και αξιολογήστε τι σκέφτεστε. Εάν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας,είναι κυρίως αρνητικές, προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να τις αντιστρέψετε.

3.

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να χαμογελάσει ή να γελάσει, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Αναζητήστε το χιούμορ σε καθημερινά συμβάντα.Όταν μπορείς να γελάς με τη ζωή, νιώθεις λιγότερο άγχος.

4.

Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση και να μειώσει το άγχος. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για να τροφοδοτήσετε το μυαλό και το σώμα σας.

5.

Φροντίστε να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους. Βεβαιωθείτε ότι όσοι βρίσκονται στη ζωή σας, είναι θετικοί-υποστηρικτικοί άνθρωποι, στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για να δώσετε και να πάρετε χρήσιμες συμβουλές, καθώς  και σχόλια. Οι αρνητικοί άνθρωποι μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο άγχους σας και να σας κάνουν να αμφισβητήσετε την ικανότητά σας, να διαχειριστείτε το άγχος με υγιείς τρόπους.

6.

Ξεκινήστε ακολουθώντας έναν απλό κανόνα. Μην πείτε τίποτα στον εαυτό σας που δε θα λέγατε σε κανέναν άλλο. Να είστε ευγενικοί και ενθαρρυντικοί με τον εαυτό σας. Εάν μια αρνητική σκέψη εισέλθει στο μυαλό σας, αξιολογήστε τη λογικά και απαντήστε με επιβεβαιώσεις για το τι είναι καλό για εσάς. Σκεφτείτε πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα αρνητικών εσωτερικών διαλόγων και πώς μπορείτε να εφαρμόσετε μια θετική σκέψη σκέψης σε αυτούς.

jpeg-optimizer-skeftomai-thetika-zo-kalytera-dyo

Πίνακας:©Τυπολόγος 2022-Δρ. Αναστασία Αρτεμίου

Εξάσκηση θετικής σκέψης κάθε μέρα

Εάν έχετε την τάση να έχετε αρνητικές σκέψεις, μην περιμένετε να γίνετε αισιόδοξος εν μία νυκτί. Αλλά, με την εξάσκηση, τελικά ο εσωτερικός διάλογος θα περιέχει λιγότερη αυτοκριτική και περισσότερη αυτό-αποδοχή. Μπορεί, επίσης,  να γίνετε λιγότερο επικριτικοί για τον κόσμο γύρω σας.

Κάθε πρωί που ξυπνάτε το πρώτο που πρέπει να σας απασχολεί είναι το τι θέλετε: Δυστυχία ή Ευτυχία; Πάντα να διαλέγετε το δεύτερο, αυτή να είναι η επιλογή σας, για να είναι κι αυτή η ζωή σας.

Δε θα βρεις ποτέ ένα ουράνιο τόξο αν κοιτάς κάτω

Charlie Chaplin

©Τypologos.com 2022