Περισσότερα από 13.000 λίτρα ελαίων (ηλιέλαιο και νοθευμένο ελαιόλαδο) κατασχέθηκαν στο Δήμο Δέλτα

Συνελήφθησαν πατέρας και γιος

για υπόθεση παρασκευής

και διάθεσης

νοθευμένου ελαιόλαδου

Perissotera-apo-13000-litra-elaion-iliekaio- kai -nofthemenou-elaioladou-kataschethikan-ston-dimo-delta

Πατέρας και γιος συνελήφθησαν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 από τους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διότι ενέχονται σε υπόθεση παρασκευής και διάθεσης χιλιάδων λίτρων νοθευμένου ελαιόλαδου, που «αποκαλύφθηκε» μετά από έρευνα σε αποθήκη εταιρείας στο δήμο Δέλτα. Φωτογραφία- Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Πατέρας και γιος συνελήφθησαν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 από τους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διότι ενέχονται σε υπόθεση παρασκευής και διάθεσης χιλιάδων λίτρων νοθευμένου ελαιόλαδου, που «αποκαλύφθηκε» μετά από έρευνα σε αποθήκη εταιρείας στο δήμο Δέλτα.

Σχηματισμός δικογραφίας

Πρόκειται για ένα 36χρονο και τον 80χρονο πατέρα του σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων 4235/2014 «Ποινικές κυρώσεις επί μη συμμόρφωσης στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας ζώων και της διαχείρισης ΖΥΠ και ΠΠ», καθώς  και 4177/2013 «Ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και τη παροχή υπηρεσιών».

Τι έδειξε

η αστυνομική έρευνα

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο άνδρες δημιούργησαν μια κατάλληλη και οργανωμένη υποδομή για τη παράνομη παρασκευή και συσκευασία του ελαιόλαδου,το οποίο παραγόταν από την επεξεργασία του ηλιέλαιου με τη πρόσμιξη κατάλληλων χρωστικών ουσιών.

Ύστερα,συσκεύαζαν το προϊόν και το πωλούσαν οι συλληφθέντες ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην αγορά.

Με εισαγόμενη

πρώτη ύλη

Σύμφωνα με την αστυνομία, η πρώτη ύλη ήταν το ηλιέλαιο, που εισαγόταν από τη Βουλγαρία. Κατόπιν, με τη χρήση των κατάλληλων χρωστικών ουσιών πωλούνταν το προϊόν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με διάφορες ετικέτες περιοχών της Ελλάδος. Επίσης, διοχετευόταν στην αγορά της Βουλγαρίας και της χώρας μας.

Η έρευνα

σε αποθήκη εταιρείας

Από τους αστυνομικούς και τα μέλη του ειδικού κλιμακίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας και του  Τμήματος Ελέγχου για τη Προστασία των Καταναλωτών ερευνήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου μια αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών διατροφής και η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Δέλτα.

Perissotera-apo-13000-litra-elaion-iliekaio- kai -nofthemenou-elaioladou-kataschethikan-ston-dimo-delta 2

Από τους αστυνομικούς και τα μέλη του ειδικού κλιμακίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας και του  Τμήματος Ελέγχου για τη Προστασία των Καταναλωτών ερευνήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου μια αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών διατροφής και η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Δέλτα. Φωτογραφία-Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Τα ευρήματα

της έρευνας

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν από τα αρμόδια όργανα στην αποθήκη της συγκεκριμένης εταιρείας και κατασχέθηκαν:

⚫Συνολικά 6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 3 και των 5 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών.

⚫Ποσότητα ηλιέλαιου βάρους 6500 λίτρων, που είχε αποθηκευτεί εντός 7 πλαστικών δεξαμενών.

⚫Πληθώρα ετικετών που ανέγραφαν: «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

⚫Μία πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων αποτελούμενη από σωληνώσεις και δεξαμενές, οι οποίες περιείχαν  υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας.

⚫Συνολικά 9.035 κενές μεταλλικές συσκευασίες αποθήκευσης ελαίου (δοχεία).

⚫Συνολικά 358 κενές πλαστικές συσκευασίες και αποθήκευσης ελαίου (δοχεία).

⚫Πέντε τιμολόγια παρελθόντων ετών.

⚫Ένα φορτηγό.

Έλεγχος στα δείγματα

του νοθευμένου ελαιόλαδου

Οι συλληφθέντες μαζί με τη σχηματισθείσα δικογραφία θα «οδηγηθούν» στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ελήφθησαν δείγματα από τα κατασχεθέντα συσκευασμένα προϊόντα νοθευμένου ελαιόλαδου και τα οποία θα αποσταλούν στο γενικό χημείο του κράτους.

©Typologos.com 2023