Ο αθλητισμός αυξάνει τη γνωστική λειτουργία στα παιδιά!
Όπως κατέδειξαν
Ιάπωνες επιστήμονες

Ένα συνηθισμένο στερεότυπο σχολικής ηλικίας είναι ότι τα έξυπνα παιδιά δεν είναι αθλητικά, αλλά το αντίθετο απέδειξε τώρα η επιστήμη «καταδεικνύοντας» πως ο αθλητισμός αυξάνει τη γνωστική λειτουργία τους! Φωτογραφία από το Pixabay
Ένα συνηθισμένο στερεότυπο σχολικής ηλικίας είναι ότι τα έξυπνα παιδιά δεν είναι αθλητικά, αλλά το αντίθετο απέδειξε τώρα η επιστήμη «καταδεικνύοντας» πως ο αθλητισμός αυξάνει τη γνωστική λειτουργία τους!
Σωματική δραστηριότητα
και γνωστική ικανότητα
Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που διεξήχθη με υπεύθυνους τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Tsukuba της Ιαπωνίας, Keita Kamijo και τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Kobe, Toru Ishihara έδειξαν πως η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την καλύτερη γνωστική ικανότητα.Χαρακτηριστικό είναι ότι η καλύτερη γνωστική ικανότητα συσχετίζεται με την ακαδημαϊκή απόδοση στο σχολείο!Η κατανόηση των επιδράσεων της σωματικής δραστηριότητας στη γνώση ήταν δύσκολη για πολλούς λόγους.
Δήλωση του καθηγητή
«Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν το ζήτημα πολύ ευρέως», εξηγεί ο καθηγητής, κ.Kamijo, ο οποίος επισημαίνει ότι:«Όταν διασπάσαμε τα δεδομένα, καταφέραμε να δούμε ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά περισσότερο, αν ξεκινούν με κακή εκτελεστική λειτουργία».
Οι εκτελεστικές λειτουργίες
Οι εκτελεστικές λειτουργίες αναφέρονται στους εξής τρεις τύπους γνωστικών δεξιοτήτων:
Ο πρώτος είναι η ικανότητα της καταστολής των παλμών και αναστολής των συμπεριφορών ή των συνηθειών που μοιάζουν με τα αντανακλαστικά.
Για την «ανίχνευση» αυτής της ικανότητας ζήτησαν οι επιστήμονες από τα παιδιά να δηλώσουν το χρώμα, στο οποίο οι λέξεις «κόκκινο» και «μπλε» εμφανιζόταν σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.Αυτό είναι εύκολο να γίνει όταν οι λέξεις και τα χρώματα ταιριάζουν, δηλαδή είναι με κόκκινη γραμματοσειρά, αλλά αυτή η ενέργεια απαιτεί συχνά την αναστολή της αντανακλαστικής απόκρισης, όταν οι λέξεις με τα χρώματα εμφανίζονται διαφορετικά.
Ο δεύτερος τύπος γνωστικής δεξιότητας είναι η ικανότητα της συγκράτησης πληροφοριών στη μνήμη εργασίας και η επεξεργασία τους. Αυτό αξιολογήθηκε από τους επιστήμονες μέσω του ελέγχου του πόσο καλά μπορούσαν τα παιδιά να θυμούνται τις «χορδές» των γραμμάτων που ποικίλλουν σε μήκος.
Ο τρίτος τύπος γνωστικής δεξιότητας είναι η πνευματική ευελιξία.
Το πείραμα
Οι καθηγητές κ.κ. Kamijo και shihara ανέλυσαν τα δεδομένα από προηγούμενα πειράματα στα οποία εκτιμήθηκε η εκτελεστική λειτουργία στα παιδιά πριν και μετά από αρκετούς μήνες καθημερινής παρέμβασης με σωματική δραστηριότητα, όπως είναι οι αερόβιες δραστηριότητες, τα παιχνίδια μπάλας και διάφορα άλλα σπορ.
Κοίταξαν τον παράγοντα που έλειπε από τις προηγούμενες μετρήσεις κι ο οποίος έγκειται στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν με την άσκηση ότι βελτιώθηκαν περισσότερο οι γνωστικές δεξιότητες, στα παιδιά, που εμφάνιζαν αρχικά φτωχές δεξιότητες.
!Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο αυξημένος χρόνος για κανονική σωματική δραστηριότητα δεν επηρέασε αρνητικά τη γνωστική λειτουργία των παιδιών, που ξεκίνησαν με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες.
Το κύριο εύρημα
της μελέτης
Το κύριο εύρημα της μελέτης ήταν ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την εκτελεστική λειτουργία σε παιδιά που μπορεί να τη χρειάζονται περισσότερο!
«Επειδή οι γνωστικές λειτουργίες που αξιολογούνται στη μελέτη μας σχετίζονται με την ακαδημαϊκή απόδοση μπορούμε να πούμε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι κρίσιμη για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Τα ευρήματά μας, μπορούν να βοηθήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να σχεδιάσουν κατάλληλα συστήματα για τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης», λέει ο καθηγητής κ. Kamijo.
©Τypologos.com 2026




















