Mείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ποσοστού θνητότητας

Παρατηρείται

τα τελευταία χρόνια

στους ασθενείς

ηλικίας άνω των 50 ετών

meiosi-tis-sichnotitas-tou-karkinou-tou-pacheos-enterou

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ποσοστού θνητότητας σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στους ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών.Φωτογραφία από Tung Nguyen από το Pixabay

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ποσοστού θνητότητας σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στους ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, τόσο του προληπτικού ελέγχου, όσο και των αλλαγών στις συνήθειες, όπως είναι η διακοπή του  καπνίσματος.

Αύξηση

στις μικρότερες ηλικίες

και στα 2 φύλα

Την ίδια στιγμή, όμως, καταγράφηκε μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου στις ηλικίες μικρότερες των 50 ετών και η οποία  αφορά και στα δύο φύλα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νεότερους σε ηλικία  ανθρώπους φαίνεται πως εμφανίζεται πιο συχνά σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.

Ανακοινώσεις επιστήμονα

Στις ανακοινώσεις αυτές προέβη την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 ο γαστρεντερολόγος και διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής του «Θεαγενείου» νοσοκομείου, Δημήτριος Τζιλβές,ο οποίος είναι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 43ου πανελλήνιου γαστρεντερολογικού συνεδρίου, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι ενοχοποιητικοί παράγοντες

«Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος και η έλλειψη της άσκησης», εξήγησε ο κ. Τζιλβές.

Παχυσαρκία και καρκίνος

Σύμφωνα με τον ίδιο, μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) κατά 5 μονάδες συνεπάγεται την αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στις νέες ηλικίες. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 69%, όταν ο χρόνος μπροστά στη τηλεόραση ξεπερνά τις 14 ώρες την εβδομάδα. Η αυξημένη χρήση των αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του μικροβιώματος στο παχύ έντερο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Το οικογενειακό ιστορικό

«Ωστόσο, ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος έντερου έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συγγενών με καρκίνο και ειδικότερα, όταν αυτός εμφανίστηκε σε ηλικία κάτω των 50 ετών, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης», τόνισε ο κ. Τζιλβές.

Προληπτικός έλεγχος

από την ηλικία

των 45 ετών

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προτείνει ότι  η έναρξη του προληπτικού ελέγχου θα πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 45 ετών. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού, τότε συστήνει  να γίνεται η έναρξη του προληπτικού ελέγχου από την ηλικία των 40 ετών.

meiosi-tis-sichnotitas-tou-karkinou-tou-pacheos-enterou 2

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος και η έλλειψη της άσκησης. Φωτογραφία από Ray Shrewsberry • από το Pixabay

Τι έδειξαν

τα στοιχεία μελέτης

του «Θεαγενείου» νοσοκομείου

της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Τζιλβές παρουσίασε και τα στοιχεία της μελέτης, η οποία διεξήχθη από το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του «Θεαγενείου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Κατά της συγκεκριμένης μελέτης εξετάστηκαν τα ευρήματα από 492 κολονοσκοπήσεις ασυμπτωματικών ατόμων και οι οποίες έγιναν το 2020-2023 στο συγκεκριμένο γαστρεντερολογικό τμήμα και οι 70 εξ αυτών αφορούσαν στα άτομα ηλικίας 45-49 ετών.

Η ανίχνευση των πολυπόδων

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν στο 11,8% το ποσοστό ανίχνευσης των πολυπόδων. Αντίθετα, στην ηλικιακή ομάδα των  60-64 ετών ήταν στο 37,3% το ποσοστό ανίχνευσης των πολυπόδων.. Το ποσοστό των προχωρημένων αδενωμάτων (σ.σ. οι πολύποδες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου), όμως, «άγγιζε» το 2,6% στην ομάδα των νεότερων ατόμων και «έφτανε» στο 11,1% στο  γκρουπ των ανθρώπων  μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα νεότερα

θεραπευτικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον κ. Τζιλβέ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη στην πρόληψη και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η χειρουργική με την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου ή ακόμα και των πιθανών μεταστάσεων στο ήπαρ ή στους πνεύμονες, όταν ο αριθμός αυτών είναι περιορισμένος.

Τα νεότερα φάρμακα

«Τα τελευταία χρόνια «κυκλοφορούν» νεότερα φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου. Οι συνδυασμοί των φαρμακευτικών θεραπειών έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο  του παχέος εντέρου», δημοσιοποίησε ο κ. Τζιλβές.

Η ανοσοθεραπεία

Παράλληλα, ο κ. Τζιλβές αναφέρθηκε στην ανοσοθεραπεία που κινητοποιεί το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς για τη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία χορηγείται μετά από τον προσδιορισμό συγκεκριμένων δεικτών, δηλαδή του μοριακού προφίλ του όγκου, δίνοντας την ευκαιρία της εφαρμογής μιας εξατομικευμένης θεραπείας.

Αναφερόμενος  στις  μελέτες , που έγιναν σε  ασθενείς με καρκίνο του ορθού και στους οποίους χορηγήθηκε ανοσοθεραπεία ανακοίνωσε ο κ. Τζιλβές ότι κατέδειξαν πως θεραπεύτηκαν οι όγκοι χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση!

«Νεότερη εξέλιξη στη θεραπεία του προχωρημένου τοπικά καρκίνου αποτελεί η χορήγηση της  χημειοθεραπείας πριν από τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν το 2023, η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβίωση του ασθενούς ελεύθερου νόσου», είπε ο κ. Τζιλβές.

©Typologos.com 2023