Καλύτερος ύπνος με ένα ή μια σύντροφο

Τα ζευγάρια

που περνούν τη νύχτα

στο ίδιο κρεβάτι

έχουν «ζωντανά όνειρα»  

και καλύτερο συγχρονισμό

jpeg-optimizer_Kaliteros-ipnos-me-ena-i-mia-sintrofo

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ζευγάρια που περνούν τη νύχτα στο ίδιο κρεβάτι έχουν «ζωντανά όνειρα»  και καλύτερο συγχρονισμό. Φωτογραφία από Victoria_Regen από το Pixabay

Σε πολλές χώρες, η «συνεργατική» χρήση του κρεβατιού μαζί με ένα ή μια σύντροφο είναι κοινή πρακτική συνήθεια. Ωστόσο, είναι σπάνια και αντιφατική η έρευνα, που διερευνά τη σχέση μεταξύ της ανταλλαγής των κρεβατιών και της ποιότητας του ύπνου.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν συγκρίνει τον «συνεταιριστικό» ύπνο με τον ατομικό ύπνο σε ζευγάρια μετρώντας μόνο τις κινήσεις του σώματος.

Αξιολογώντας

την «αρχιτεκτονική»

του ύπνου

 στα ζευγάρια

Ωστόσο, ο  Δρ. Χένινγκ Γιοχάνες Ντρους του Κέντρου Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής (ZIP) στη Γερμανία και οι συνεργάτες του κατάφεραν  να  ξεπεράσουν αυτούς τους περιορισμούς.

Επίσης, πέτυχαν να αξιολογήσουν την «αρχιτεκτονική» του ύπνου στα ζευγάρια που μοιράζονται ένα κρεβάτι.

Η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο του «Frontiers», που είναι μια βραβευμένη πλατφόρμα τύπου ανοικτής επιστήμης (Open Science) και ως ιστοσελίδα αποτελεί σήμερα ένα κορυφαίο επιστημονικό εκδοτικό χώρο της ανοικτής πρόσβασης ( Open Access).

Το πείραμα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε 12 νεαρά υγιή και ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία πέρασαν τέσσερις νύχτες στο εργαστήριο ύπνου.

Οι επιστήμονες μέτρησαν πολύ σχολαστικά τις παραμέτρους του ύπνου, τόσο εν τη παρουσία ή την απουσία του/της συντρόφου, χρησιμοποιώντας τη διπλή ταυτόχρονη πολύ- σωματογραφία.

«Είναι μια πολύ ακριβής, λεπτομερής και περιεκτική μέθοδος, που μπορεί να «συλλάβει» τον ύπνο σε πολλά επίπεδα από τα εγκεφαλικά κύματα έως  και τις κινήσεις, την αναπνοή, την ένταση των μυών, τις κινήσεις, καθώς και τη  καρδιακή δραστηριότητα», λέει ο Δρ. Ντρους.

Η συμπλήρωση

των ερωτηματολογίων

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες- συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια.

Τα ερωτηματολόγια ήταν κατάλληλα σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, με τον οποίο μπορούσε να γίνει μέτρηση των χαρακτηριστικών της σχέσης (π.χ. τη διάρκεια σχέσης, το βαθμό της  παθιασμένης αγάπης, το βάθος σχέσης κ.λπ.)

Τι έδειξαν

τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο ύπνος τύπου της ταχείας κίνησης των ματιών είναι αυξημένος και λιγότερο διαταραγμένος στα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί σε σύγκριση με αυτά, που κοιμούνται  ξεχωριστά. Αυτό το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερα από τους επιστήμονες, επειδή ο ύπνος τύπου REM, που συσχετίζεται με τα «ζωντανά» όνειρα, έχει συνδεθεί με:

🔴Τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

🔴Την ενοποίηση της μνήμης.

🔴Τις διάφορες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

🔴Τη δημιουργική επίλυση των προβλημάτων.

Kaliteros-ipnos-me-ena-i-mia-sintrofo 2

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συγχρονισμός του ζευγαριού στον ύπνο συνδέεται θετικά με το βάθος της σχέσης!Φωτογραφία από Kat από το Pixabay

Οι διαπιστώσεις

της ερευνητικής ομάδας

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια συγχρονίζουν τα πρότυπα ύπνου τους, όταν κοιμούνται μαζί.

Αυτός ο συγχρονισμός  φαίνεται πως δε συσχετίζεται με το γεγονός ότι όσοι- όσες κοιμούνται μαζί μπορεί να ενοχλούνται αμφότεροι-αμφότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συγχρονισμός του ζευγαριού στον ύπνο συνδέεται θετικά με το βάθος της σχέσης! Με λίγα λόγια, όσο υψηλότερα αξιολόγησαν οι συμμετέχοντες ή και οι συμμετέχουσες τη σημασία της σχέσης τους με τη ζωή τους, τόσο ισχυρότερος βρέθηκε πως είναι και ο συγχρονισμός με το/τη σύντροφό τους!

Ο βρόχος

θετικής ανάδρασης

Οι ερευνητές περιγράφουν ένα βρόχο θετικής ανάδρασης στον οποίο ο κοινός ύπνος ενός ζευγαριού ενισχύει και σταθεροποιεί τον ύπνο τύπου REM.

Πρόκειται για ένα τύπο ύπνου, που βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και μειώνει το συναισθηματικό στρες!

Επίσης, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ερευνητές βρήκαν μία αυξημένη κίνηση των άκρων στα ζευγάρια που μοιράζονται το κρεβάτι! Ωστόσο, φαίνεται πως αυτές οι κινήσεις δε διαταράσσουν την «αρχιτεκτονική» του ύπνου, η οποία παραμένει αναλλοίωτη. Ο Δρ. Ντρους δηλώνει πως:

«Μπορεί κανείς να πει ότι, ενώ το σώμα σας είναι λίγο πιο ασυνήθιστο, όταν κοιμάστε μαζί με κάποιον ή κάποια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστος ο εγκέφαλός σας».

Πολλά υποσχόμενα

αποτελέσματα

Τα συγκεκριμένα ερευνητικά αποτελέσματα αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι απομένουν πολλές επιστημονικές ερωτήσεις ακόμα για να απαντηθούν.

«Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να αξιολογηθεί στο μέλλον είναι το εξής ερώτημα:  Άραγε, οι «συνέπειες» που βρήκαμε ( δηλαδή, ο προωθημένος ύπνος τύπου REM κατά τη διάρκεια του ύπνου) μπορεί να υφίσταται και σε ένα πιο διαφορετικό δείγμα (π.χ. στους ηλικιωμένους ή στις ηλικιωμένες) και (π.χ. εάν ένας ή μια  σύντροφος πάσχει από ασθένεια);», αναφέρει ο Δρ. Ντρους.

Παρά το μικρό μέγεθος του δείγματος και την εξερευνητική φύση ορισμένων από τις αναλύσεις, φαίνεται πως αυτή η έρευνα ενισχύει τη κατανόηση των επιστημόνων για τον ύπνο στα ζευγάρια και τις πιθανές επιπτώσεις αυτού στην ψυχική υγεία.

«Ο ύπνος με ένα ή μία σύντροφο μπορεί να σας δώσει μια επιπλέον ώθηση σχετικά με την ψυχική υγεία σας, τη μνήμη σας και τις δημιουργικές δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων σας», καταλήγει ο Δρ. Ντρους.

©Τypologos.com 2023