Ημερίδα στο ΑΠΘ για υποστήριξη παρεμβάσεων σε κοινότητες Ρομά

Μένουμε σχολείο!

Υποστηρικτικές παρεμβάσεις

 σε κοινότητες Ρομά στη Κεντρική

και στη Δυτική Μακεδονία

jpeg-optimizer_Afisa Roma Auth plagiasto

«Μένουμε σχολείο! Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία», είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί εκ του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)  από τις 3.30 το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) (Αμφιθέατρο Ι)

«Μένουμε σχολείο! Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία», είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί εκ του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)  από τις 3.30 το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) (Αμφιθέατρο Ι).

Στο πλαίσιο έργου

με χρηματοδότηση

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία», Το  όλο έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (2014-2020).

Ο στόχος της Ημερίδας

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση των δράσεων που έχουν σχεδιαστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια και έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου ενόψει της ολοκλήρωσής του. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν:

🔵Συνεργάτες-συνεργάτιδες του έργου.

🔵Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

🔵Στελέχη εκπαίδευσης.

🔵Εκπαιδευτικοί και διευθυντές-διευθύντριες των συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων.

🔵Φοιτητές- φοιτήτριες.

🔵Παιδιά Ρομά με τους γονείς τους.

🔵Εκπρόσωποι συνεργαζόμενων με το πρόγραμμα φορέων.

🔵Άλλοι- άλλες ενδιαφερόμενοι- ενδιαφερόμενες.

Επιδίωξη

η αντιμετώπιση

της εκπαιδευτικής ανισότητας

και της περιθωριοποίησης 

Σύμφωνα με τους συντελεστές, με την υλοποίηση του προγράμματος επιδιώκεται κατά κύριο λόγο η αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής ανισότητας και της περιθωριοποίησης της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών συμμετοχής, καθώς  και της συμπερίληψης παιδιών Ρομά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι δράσεις του έργου

Αναλυτικά, στο έργο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές,παιδαγωγικές, διδακτικές, ψυχοκοινωνικές και εμψυχωτικές δραστηριότητες και δράσεις που αποσκοπούν:

α) Στην ενίσχυση της πρόσβασης των παιδιών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσηςαπό το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο, αλλά και στην ενθάρρυνση νέων ή και ενήλικων Ρομά που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δομές εκπαίδευσης ή και να επανασυνδεθούν με το εκπαιδευτικό σύστημα.

β) Στην ψυχοκοινωνική και εκπαιδευτική στήριξη της κοινότητας των Ρομά.

γ) Στην ευαισθητοποίηση των φορέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας.

δ) Στην οργάνωση, λειτουργία και ενίσχυση της πρόσβασης των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε δομές διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης.

ε) Στη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας, του σχολείου και της οικογένειας.

Afisa Roma Auth

Στο έργο «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές,παιδαγωγικές, διδακτικές, ψυχοκοινωνικές και εμψυχωτικές δραστηριότητες και δράσεις

Οι συμμετέχοντες- συμμετέχουσες

του έργου

Για την επίτευξη όλων αυτών συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται:

✅Εκπαιδευτικοί.

✅Εμψυχωτές- εμψυχώτριες.

✅Ψυχολόγοι.

✅Κοινωνικοί- κοινωνικές λειτουργοί.

✅Διαμεσολαβητές- διαμεσολαβήτριες.

✅Επιστημονικοί συνεργάτες – επιστημονικές συνεργάτιδες.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες επιμορφώνονται από προσωπικό του ΑΠΘ, που είναι εξειδικευμένο στα θέματα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, των καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, της διδακτικής των γλωσσών, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.

Είσοδος ελεύθερη

Απλή δήλωση συμμετοχής

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, με απλή δήλωση συμμετοχής στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

http://roma-mak.del.auth.gr/imerida

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν ν΄«αντλήσουν» οι ενδιαφερόμενοι-ενδιαφερόμενες από τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

http://roma-mak.del.auth.gr/imerida.

http://roma-mak.del.auth.gr/.

http://roma-mak.del.auth.gr/to-programma/draseis-paketa-ergasias.

©Typologos.com 2023