Η πιο μεγάλη πρόκληση για τον Κάρλο Αντσελότι

Γράφει ο

Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας 

Carlo-Ancelotti

Ο Ιταλός τεχνικός μάνατζερ ποδοσφαίρου, Κάρλο Αντσελότι.Φωτογραφία- Πηγή: ©fifa.com

Την πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του αποτελεί για τον πιο πετυχημένο προπονητή ποδοσφαίρου παγκοσμίως σε συλλογικό επίπεδο, τον Ιταλό, Κάρλο Αντσελότι το γεγονός ότι  από τις 26 Μαΐου 2025 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Βραζιλίας με απώτερο στόχο τη κατάκτηση του Μουντιάλ 2026, που θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου -19 Ιουλίου 2026 σε Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ.

Δεν αφήνει τίποτα

στη τύχη

Ως προπονητής ο  Κάρλο  Αντσελότι έχει αποδείξει έμπρακτα πως «δεν αφήνει ποτέ τίποτα στη τύχη», ενώ τα επιτεύγματα, που έχει πετύχει στο ποδόσφαιρο «μιλάνε από μόνα τους», αφού είναι ο μόνος τεχνικός μάνατζερ  σε επίπεδο συλλόγων, ο οποίος έχει κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή με ισάριθμες ομάδες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Λίγη ιστορία

Γίνεται, δε, ο πρώτος μόνιμος ξένος τεχνικός μάνατζερ της Εθνικής Βραζιλίας, της οποίας -όμως- την προπονητική ηγεσία είχαν αναλάβει προσωρινά πολύ παλαιότερα δύο άλλοι αλλοδαποί μάνατζερ, ήτοι:

♦Ο Πορτογάλος μάνατζερ ποδοσφαίρου Χορέκα μαζί με τον Βραζιλιάνο, Φλάβιο Κόστα το 1944 για δύο αγώνες με αντίπαλο την Ουρουγουάη.

♦Ο Αργεντινός, Φίλπο Νιούνεζ ως τεχνικός και της Παλμέιρας, που εκπροσώπησε τη Βραζιλία το 1965 σε ένα φιλικό αγώνα πάλι με την Ουρουγουάη.

Οι προκλήσεις

Η δουλειά του μάνατζερ ποδοσφαίρου από το επίπεδο της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας σε ένα σύλλογο, όμως, διαφέρει εξ αυτού της διαχείρισης μιας εθνικής ομάδας και πόσο μάλλον της Βραζιλίας, που θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Έτσι, ο Κάρλο Αντσελότι αναλαμβάνει την πιο μεγάλη «αποστολή» της καριέρας του με στόχο να αναγεννήσει τους άλλοτε «κραταιούς» Βραζιλιάνους και να τους επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Μέσα σε αυτή την πορεία θα πρέπει ο ίδιος να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεις για να κάνει πάλι πραγματικά μεγάλη τη «Σελεσάο». Ας δούμε ποιες  ενδέχεται να είναι αυτές:

1.

Ένας μάνατζερ εθνικής ομάδας  διαθέτει  σήμερα λιγότερο διαθέσιμο χρόνο από ένα προπονητή οποιοδήποτε συλλόγου, ώστε να «κτίσει» σε ένα αγωνιστικό σύνολο με παίκτες από διαφορετικά σωματεία και οι οποίοι θα πρέπει να αφομοιώσουν τη στρατηγική φιλοσοφία του. Συνάμα,ως μάνατζερ έχει και την ευθύνη να «κτίσει γερά θεμέλια» σε όλο το οικοδόμημα της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει, λοιπόν, ο Κάρλο Αντσελότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτύχει αλλαγές και έμπρακτα αποτελέσματα και σε αυτά τα δύο πεδία.

2.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα,που αντιμετωπίζει σήμερα η Εθνική Βραζιλίας, δεν αφορά στην παραγωγή ταλέντων στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά στη διαπαιδαγώγηση αυτών ως χαρακτήρων. Το να έχεις ταλέντο μπορεί να σου φέρει μια εφήμερη επιτυχία, η οποία δε θα διαρκέσει. Το να εξελιχθείς και να μείνεις στην ιστορία ως μεγάλος ποδοσφαιριστής, όμως, αφορά στο να έχεις μια καλή – ισορροπημένη ζωή μακριά από πειρασμούς (π.χ. πόκερ, ξενύχτια, ποτά, μεθύσια) και η οποία θα είναι «γεμάτη» από σωστή εκγύμναση- διατροφή και καλόν ύπνο.

Επίσης, ο πραγματικά μεγάλος ποδοσφαιριστής θα πρέπει πέρα από το ταλέντο να έχει βρει την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ή της οικογενειακής ζωής και της εικόνας της υπέρμετρης δημοσιότητας. Να προσπαθεί, δηλαδή, να αναδείξει και  θέλει ο ίδιος να δείξει τα καλά σημεία του χαρακτήρα του, γιατί αποτελεί πρότυπο για τις νεότερες γενιές.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, κάποιοι- όχι όλοι -από τους διεθνείς Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές «ακολουθούν τον ακριβώς αντίθετο δρόμο» χαραμίζοντας κυριολεκτικά το θείο ταλέντο, που τους έχει δοθεί.Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, που έχει ν’ αντιμετωπίσει ο Κάρλο Αντσελότι στη σύγχρονη Εθνική Βραζιλίας, αλλά θαρρούμε πως θα βρει το τρόπο να «βάλει το νερό στο αυλάκι», αφού στους Ευρωπαϊκούς συλλόγους, που «δούλευε» μέχρι και πρότινος, κατόρθωσε ο ίδιος να βελτιώσει όχι μόνο την απόδοση πολλών γνωστών Βραζιλιανών ποδοσφαιριστών, αλλά και να τους διαπαιδαγωγήσει.

3.

Η παρουσία στα αποδυτήρια της Εθνικής Ομάδας  της Βραζιλίας ενός παλαίμαχου ποδοσφαιριστή -πρότυπου, όπως είναι ο Κακά ή ακόμα και ο ίδιος ο Ζίκο αν ήθελε ή και ο φίλος του ο Ρομπέρτο Φαλκάο, θα μπορούσε να εμπνεύσει τους υφιστάμενους διεθνείς παίκτες της «Σελεσάο», αφού αμφότεροι τυγχάνουν μεγάλου σεβασμού στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Η σκέψη του Κάρλο Αντσελότι προς αυτή τη κατεύθυνση είναι σωστή, αφού θα φέρει ηρεμία στα αποδυτήρια και θα «αποδιώξει» τους αθλητικούς μάνατζερ ή τους όποιους άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου, που θα ήθελαν να επηρεάσουν καταστάσεις στην Εθνική Βραζιλίας ως προς τη προώθηση των δικών τους σχεδίων ή φιλοδοξιών. Άρα, τα «στεγανά» στα αποδυτήρια είναι η τρίτη πρόκληση θα πρέπει να «λύσει» ο Ιταλός προπονητής.

4.

Η άλλη πρόκληση, που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ο διάσημος Ιταλός μάνατζερ ποδοσφαίρου στη «Σελεσάο», είναι να αποφύγει τουλάχιστον τους πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς στο επίπεδο των αγώνων της  εθνικής ομάδας, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των συχνών απουσιών βασικών παικτών, που του «στοίχισαν» τόσο πολύ στη τελευταία θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Άρα, θα πρέπει ο Κάρλο Αντσελότι να επιδιώξει να έχει στο τιμ ένα κορυφαίο γυμναστή. Για τους ενδεχόμενους τραυματισμούς παικτών στους συλλόγους, δεν είναι «αυτό στο χέρι του», αλλά στη «Σελεσάο» θα πρέπει ο ίδιος να πάρει όσα μέτρα κρίνει απαραίτητα για τη σωματική υγεία των ποδοσφαιριστών.

5.

Το άλλο θέμα, που θα πρέπει να λύσει ο Ιταλός μάνατζερ ποδοσφαίρου είναι το να «βρει» το σωστό «μείγμα» παικτών, τόσο για τη βασική ενδεκάδα, όσο και για τους αναπληρωματικούς. Η Βραζιλία έχει πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και αρκετοί εξ αυτών «παίζουν» στην ίδια θέση στο γήπεδο. Ωστόσο, για να «φτάσει»  η Βραζιλία στα πιο υψηλά στάνταρντ θα χρειαστεί να έχει στην 11αδα: Ένα «κέρβερο» τερματοφύλακα, 3-4 αμυντικούς που θα «τρώνε σίδερα», 3 μέσους με πολλά πνευμόνια» και 3 επιθετικούς με μεγάλη ταχύτητα και απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση.  Ως χώρα, η Βραζιλία, έχει εντός και εκτός συνόρων μια πλειάδα παικτών, από την οποία ο Κάρλο Αντσελότι θα πρέπει να βρει το σωστό μείγμα για τα συστήματά του και να τα προσαρμόσει στο ταμπεραμέντο των διεθνών ποδοσφαιριστών της.

6.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει ο Κάρλο Αντσελότι να εξασφαλίσει πρώτα την απευθείας πρόκριση της Εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ 2026, αφού η «Σελεσάο» είναι 4η με 21 βαθμούς στον προκριματικό όμιλο της Νότιας Αμερικής και δε θέλει να βρεθεί 7η και να «μπλέξει» με το τουρνουά πλει-οφ της FIFA. Αυτή τη στιγμή, στην 7η θέση του προκριματικού ομίλου της Νότιας Αμερικής βρίσκεται η  Βενεζουέλα με 15 βαθμούς.Έτσι, η Βραζιλία υπό τη καθοδήγηση του Ιταλού προπονητή πρέπει να νικήσει τον Ιούνιο του 2025 στα επόμενα δύο παιχνίδια τον Ισημερινό και την Παραγουάη για να βρεθεί ακόμη μια φορά στα τελικά του Μουντιάλ.

Ο Κάρλο Αντσελότι έχει μπροστά του πολύ δουλειά να κάνει, με στόχο να «φέρει» την Εθνική Βραζιλίας στα πιο ψηλά στάνταρντ ποιότητας, αλλά είναι «γεννημένος για τα δύσκολα» και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι του 2026 να «στεφθεί» παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Σελεσάο. Και να γράψει μια ακόμη «χρυσή σελίδα» στο κορυφαίο «παλμαρέ» του.

©Typologos.com 2025