H Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία

Εκδήλωση του Συλλόγου Σμυρναίων -Μικρασιατών

 «Η Ιωνική Εστία»

Στις 11.30 το πρωί της

Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022

στη Θεσσαλονίκη

jpeg-optimizer-ioniki-estia- aithousa-ekdiloseon

Το πως αποτύπωσαν οι Έλληνες λογοτέχνες  τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής  δια  της ομιλίας της Δρ. Φιλοσοφίας, Αγγελικής Ταλιγκάρου Γιαλίδου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μεγάλοι και μικροί  μέσω της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Σμυρναίων -Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη

Το πως αποτύπωσαν οι Έλληνες λογοτέχνες  τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής  δια  της ομιλίας της Δρ. Φιλοσοφίας, Αγγελικής Ταλιγκάρου Γιαλίδου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν οι μεγάλοι και μικροί  σε ηλικία ακροατές μέσω της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Σμυρναίων -Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της ομιλίας

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Φιλοσοφίας Αγγελική Ταλιγκάρου Γιαλίδου θα αναπτύξει το θέμα «Η  Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία», στις 11.30 το πρωί  της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Σμυρναίων -Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία», που λειτουργεί στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου στη Θεσσαλονίκη. Η  ομιλία πραγματοποιείται από το συγκεκριμένο σύλλογο στο πλαίσιο των εκδήλωση για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είσοδος Ελεύθερη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη στην εκδήλωση και με το τέλος αυτής θα παρατεθεί μια  μικρή δεξίωση και μπουφές προς τους παρευρισκόμενους.

Ένα μικρό ιστορικό

Ένας από τους πρώτους συλλόγους, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους Ρωμιούς  πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν η Μικρασιατική Λέσχη, η οποία λειτούργησε εκ του 1925 στον αριθμό 45 της παλαιάς παραλίας.

Η ίδρυση της Ιωνικής Εστίας

Με τον καιρό  δημιουργήθηκε η ανάγκη στους πρόσφυγες της Σμύρνης και των γύρω περιοχών της, να διατηρήσουν- μεταδώσουν τον πολιτισμό και την ιστορία των χαμένων πατρίδων τους. Οι Σμυρνιοί πρόσφυγες, λοιπόν, δημιούργησαν το 1952  τον σύλλογο των εκ Σμύρνης και περιχώρων «Ιωνική Εστία», που συστεγάστηκε με τη Μικρασιατική Λέσχη στον ίδιο χώρο στον αριθμό 45 της παλαιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν, η «Ιωνική Εστία» λειτούργησε στο μέγαρο «Βικτώρια»  στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών, ενώ η Μικρασιατική Λέσχη  είχε γραφεία στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού 2. Οι δύο φορείς «φιλοξενήθηκαν» πάλι σε κοινά γραφεία στο μέγαρο του Ο.Σ.Ε επί της οδού Αριστοτέλους 20 (έως  και το 1970). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο 1ος πρόεδρος της Ιωνικής Εστίας διετέλεσε την ίδια στιγμή και πρόεδρος της «Μικρασιατικής Λέσχης».

jpeg-optimizer-Ioniki Estia

Οι δράσεις του Συλλόγου Σμυρναίων -Μικρασιατών  «Η Ιωνική Εστία» έχουν γίνει σήμερα γνωστές σε όλη την Ελλάδα και προβάλλονται δια της Ελληνικής ομογένειας ανά την υφήλιο.

Τα ιδιόκτητα γραφεία

Από το 1970 κι ύστερα η έδρα της «Ιωνικής Εστίας» λειτούργησε διαδοχικά στις  οδούς Βασιλέως Ηρακλείου 26, Κομνηνών, καθώς και Βενιζέλου. Μετά από κοπιώδεις αγώνες λειτουργεί σήμερα «Η Ιωνική Εστία» σε ιδιόκτητα γραφεία στη συμβολή των οδών  Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου, στην Κηφισιά.

Οι σκοποί του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών «Ιωνική Εστία» αναπτύσσει σήμερα μια σειρά ποικίλων δράσεων, ώστε:

🔵Να διατηρήσει «ζωντανή» τη μνήμη των πέραν του Αιγαίου αλησμόνητων Ελληνικών πατρίδων.

🔵Να διατηρήσει ακέραιο και δρώντα τον πολιτισμό που μεταλαμπάδευσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα αρχής γενόμενης εκ του 1922-1924.

🔵Να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας -Θράκης.

Οι εκδηλώσεις

Προς εκπλήρωση αυτών των σκοπών  πραγματοποιεί ο Σύλλογος Σμυρναίων -Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία»:

🔵Διαλέξεις επιφανών Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

🔵Προσκυνηματικές εξορμήσεις ανά την Ελλάδα καθώς και στις πέραν του Αιγαίου Αλησμόνητες Ελληνικές Πατρίδες της Ιωνίας, την Κωνσταντινούπολη, την Αιολίδα, την Καππαδοκία, την Θράκη, τον Πόντο κ.α.

🔵Εκδρομές στα ακριτικά χωριά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου με την προσφορά βιβλίων για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους.

🔵Απονομή τιμητικών διακρίσεων σε σπουδαστές και σε σπουδάστριες που αρίστευσαν, καθώς και σε διακεκριμένους πολίτες της Ελλάδος.

Φιλοτεχνήσεις αδριάντων

Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Σμυρναίων -Μικρασιατών «Ιωνική Εστία» φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε ο ανδριάντας  του εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Χάρις στις ενέργειες του ίδιου φορέα» φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε η προτομή του γνωστού Αμερικανού φιλέλληνα Γεωργίου Χόρτον, ο οποίος το 1922 διετέλεσε πρόξενος των Η.Π.Α. στη Σμύρνη.

Διοργανώσεις Συνεδρίων

Από το Σύλλογο Σμυρναίων -Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» διοργανώθηκαν:

❇️Το Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας (Μάρτιος του 1990) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

❇️Το Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας (Νοέμβριος του 1992), το οποίο διεξήχθη με αφορμή την συμπλήρωση 70 ετών απο τη Μικρασιατική καταστροφή και 40 ετών από την ίδρυση της Ιωνικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω συνέδριο έγινε με τη συνεργασία της Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας και του τομέα της Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις του Συλλόγου Σμυρναίων -Μικρασιατών  «Η Ιωνική Εστία» έχουν γίνει σήμερα γνωστές σε όλη την Ελλάδα και προβάλλονται δια της Ελληνικής ομογένειας ανά την υφήλιο.

Πληροφοριακά στοιχεία

Εκδήλωσης

Διοργανωτής: Σύλλογος Σμυρναίων -Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία».

Ομιλία: «Η  Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία» από τη Δρ.Φιλοσοφίας, Αγγελική Ταλιγκάρου Γιαλίδου.

Πότε: Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022.

Που: Αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Σμυρναίων -Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία», στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου (Κηφισιά), στη Θεσσαλονίκη.

Είσοδος: Ελεύθερη.

Facebook

https://www.facebook.com/ionikiestia

Ιστοσελίδα

https://www.ionikiestia.gr/

Τηλέφωνο

2310 429357

©Typologos.com 2022