Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Είναι ο μεγαλύτερος

δογματικός θεολόγος

του 14ου αιώνα μέχρι και σήμερα

i-eorti-tou-Agiou-Grigoriou-tou-Palama-stin-iera-Mitropoli-Thessalonikis

Τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά εόρτασε το Σάββατο 30 και τη Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.Φωτογραφία-Πηγή: ©Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά εόρτασε το Σάββατο 30 και τη Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.

Η Β’ Κυριακή των Νηστειών

Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής  μπορεί να θεωρηθεί ως η  προέκταση και η συνέχεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αφού είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στους αγώνες του θαυματουργού αυτού αρχιεπισκόπου της Θεσσαλονίκης για την ορθόδοξη πίστη και την χριστιανική παράδοση.

Το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου τον Παλαμά φυλάσσεται σήμερα σαν μοναδικός πνευματικός θησαυρός στο περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό της Θεσσαλονίκης, όπου προβάλλεται προς προσκύνηση από τους πιστούς καθ’  όλο το χρόνο και ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες.

Ο φετινός εορτασμός

Στο φετινό εορτασμό συμμετείχαν:

⚫Ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος.

⚫Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

⚫Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ.κ. Νικόδημος.

⚫Πολλοί ιερείς και ιεροψάλτες.

⚫Πλήθος των ευλαβών χριστιανών.

Η ακολουθία του Εσπερινού

Συμπροσευχόμενοι στην ακολουθία του Εσπερινού, παρέστησαν:

⚫Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. κ. Παντελεήμων.

⚫Ο Παναγιότατος Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.

⚫Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Πέλλης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κ.κ.Φιλούμενος.

Ο πανηγυρικός αρχιερατικός  Εσπερινός

Στο πανηγυρικό αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου, κ.κ. Νικόδημος, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο. Μίλησε, δε, περί της προσωπικότητας και της ζωής του Αγίου.

Ανέφερε ότι ο άγιος Γρηγόριος υπήρξε σπάνιο παράδειγμα ταχείας και επισήμου αγιοποιήσεως και κατέστη ο μεγαλύτερος δογματικός θεολόγος του 14ου αιώνος, αλλά μέχρι και σήμερα.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ακριβή οριοθέτηση της Ορθοδόξου Πίστεως, που κατέδειξε ο Άγιος «λόγοις τε και συγγράμμασι». Αναφέρθηκε, δε, στην σχοινοβασία της πνευματικής ζωής, σύμφωνα και με την ρήση του Αγίου «το ορθοδοξείν εστί το αεί σχοινοβατείν»,

Υπογράμμισε και το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που υπερβαίνει τον εαυτό του «ανοίγοντας»  την ύπαρξη του στο Θεό και βαδίζοντας προς την αγιότητα. Επισήμανε, μάλιστα, πως ακριβώς για τον λόγο αυτό η Χριστιανική ζωή χρειάζεται αγώνα, δεν είναι ειρηνική και γραμμική.

Ο πνευματικός αγώνας

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου, κ.κ. Νικόδημος τόνισε πως «πνευματικός αγώνας σημαίνει να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια τα πάθη που μας αλυσοδένουν και να τα αρνηθούμε, ώστε να βαδίσουμε προς  τις αρετές που μπορούν να ανθίσουν σε εμάς φέρνοντας την άνοιξη του πνεύματος στη ζωή μας».

Ο πανηγυρικός λόγος

Κατά την κυριώνυμο ημέρα, του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο οποίος εκφώνησε το πανηγυρικό λόγο και ευχαρίστησε τονΠαναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ.Φιλόθεο, για τη πρόσκληση, να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στην μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, σημείωσε ότι, παρά το γεγονός της απουσίας του για πενήντα και πλέον χρόνια από τη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικώς δεν έχει αποκοπεί ο «ομφάλιος λώρος» της σύνδεσής του με τη πόλη, καθώς τον συνδέει πάντοτε η θεολογία του Αγίου Γρηγορίου.

Το «καύχημα της Θεσσαλονίκης»

Στη συνέχεια, ο κ.κ. Ιερόθεος ανέφερε ότι όπως καταγράφεται και στο απολυτίκιό του, ο Άγιος Γρηγόριος είναι το «καύχημα της Θεσσαλονίκης», επειδή είναι «Ορθοδοξίας ο φωστήρ», «Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλος», «των μοναστών η καλλονή», «των θεολόγων υπέρμαχος απροσμάχητος», «κήρυξ της Χάριτος» και «θαυματουργός».

Ακολούθως, ανέφερε πως υπάρχει θαυμαστή ενότητα μεταξύ Εκκλησίας, θεολογίας, ησυχασμού και θαυματουργίας, στοιχεία που συνιστούν την ορθόδοξη Θεολογία. Η διαπίστωση αυτή, καθίσταται εξαιρετικά σημαντική, διότι στην εποχή μας επιχειρείται διαχωρισμός μεταξύ Εκκλησίας, θεολογίας και ασκητικής, γεγονός που «οδηγεί» στην εκκοσμίκευση, με αποτέλεσμα, την επικράτηση του αγνωστικισμού, του πανθεϊσμού και του ουμανισμού.

Ακόμη, είπε ότι ακριβώς για το  συγκεκριμένο λόγο, στην εποχή μας, όπου επικρατεί η εκκοσμίκευση, είναι απαραίτητη η σχέση μεταξύ Εκκλησίας Θεολογίας και ασκήσεως.

Η λιτάνευση

της Ιεράς Εικόνας

Μετά από το πέρας της θείας Λειτουργίας, πλήθος κληρικών και πιστών έλαβαν μέρος κατά τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του τιμίου λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, που περικλείουν το Μητροπολιτικό Ναό και το Επισκοπείο.

i-eorti-tou-Agiou-Grigoriou-tou-Palama-stin-iera-Mitropoli-Thessalonikis 2

Το εορταστικό διήμερο κατεκλύσθη με τη τέλεση, το απόγευμα της Κυριακής 31  Μαρτίου 2024 και της ακολουθίας του κατανυκτικού Εσπερινού, στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία-Πηγή: ©Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Ο κατανυκτικός Εσπερινός

Το εορταστικό διήμερο κατεκλύσθη με τη τέλεση, το απόγευμα της Κυριακής 31  Μαρτίου 2024 και της ακολουθίας του κατανυκτικού Εσπερινού, στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

Εκεί χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος απηύθυνε λόγους οικοδομής υπό το  γενικότερο τίτλο «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μεγάλη χαρά» προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Με λόγο εναργή, κατέδειξε  τη δυνατότητα της αίσθησης αυθεντικής χαράς μέσα από τη βίωση του «χαροποιού πένθους» της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και του Μυστηρίου του Σταυρού, μέσα από τη διαδικασία της μετάνοιας, της ανανέωσης των υποσχέσεων του Μυστηρίου του Βαπτίσματος και κυρίως μέσω της καλλιέργειας προσωπικής, βιωματικής σχέσης αγάπης με το Πρόσωπο του Χριστού.

©Typologos.com 2024