Κοτόπουλο με φασολάκια της γιαγιάς Ευδοκίας

Γράφει η Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφος

jpeg-optimizer-kotopoulo-me-fasolakia-platia

Στη συνταγή της γιαγιάς Ευδοκίας γγια το κοτόπουλο με τα φασιολάκια πλατιά αναφέρεται σήμερα η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου.Φωτογραφία από HBH-MEDIA-photography από το Pixabay 

Η γιαγιά Ευδοκία ήταν πολύ καλή στη ραπτική, εκτός από τη μαγειρική με τις πολύ νόστιμες συνταγές σαν αυτή του κοτόπουλου με τα φασολάκια.

Δεξιοτεχνικά έραβε τα ρούχα της, αλλά και τα ενδύματα όλης της οικογένειας. Υπέροχα φορέματα, τα οποία ήταν φτιαγμένα από τα χεράκια της αγαπημένης γιαγιάς που ξεπερνούσαν στην τέχνη και στην ομορφιά τον καλύτερο μόδιστρο!

Μια ανάμνηση

με τη γιαγιά Ευδοκία

Γι’  αυτό το λόγο, δέχονταν τα εύσημα, όταν τα φορούσε η ίδια ή κι εμείς τα εγγονάκια της, άμα πηγαίναμε στην εκκλησία, αλλά και στους απογευματινούς περιπάτους μας!

Εκείνη ένιωθε περήφανη με τα κολακευτικά λόγια, που άκουγε! Όμως, κι εμείς δεν πέφταμε παρακάτω! Κάναμε χορευτικές στροφές και υποκλίσεις μέσα στην χαρά και στην υπερηφάνεια!

Οι εικόνες μιας άλλης εποχής

Τα φορεματάκια και τα ρουχαλάκια ήταν πανέμορφα και έφερναν  νοσταλγικά τις εικόνες  μίας άλλης εποχής.

Ήταν φορεματάκια, που «πήγαιναν» τις περισσότερες φορές ασορτί με τα παπουτσάκια μας, και τις κορδελίτσες, τις οποίες είχαμε στα μαλλιά μας!

Μετά από τις βόλτες απολαμβάναμε πάντοτε με όρεξη το αποτέλεσμα της γευστικής απόλαυσης μίας εκ των συνταγών της γιαγιάς Ευδοκίας, όπως είναι το κοτόπουλο με τα φασολάκια, που σας παρουσιάζουμε σήμερα:

Υλικά

Για να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με φασολάκια της γιαγιάς Ευδοκίας ενδείκνυνται τα εξής υλικά:

👩‍🍳1 κοτόπουλο (σ.σ.αν είναι και από το χωριό ή ελευθέρας βοσκής ακόμα καλύτερα).

👩‍🍳1 κιλό φασολάκια.

👩‍🍳2-3 ξερά κρεμμύδια.

👩‍🍳2-3 ντομάτες μεγάλες και ώριμες για τη σάλτσα.

👩‍🍳1-2 πατάτες.

👩‍🍳Μερικά καρότα.

👩‍🍳Μαϊντανό.

👩‍🍳Ελαιόλαδο.

👩‍🍳Αλατοπίπερο.

jpeg-optimizer-kotopoulo-me-fasolakia-platia-dyo

Το πως θα μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με φασολάκια πλατιά της γιαγιάς Ευδοκίας εξηγεί η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου.Φωτογραφία από NikkkOO από το Pixabay 

Εκτέλεση

Πρώτα- πρώτα καθαρίζουμε τα φασολάκια.

Πλένουμε και τεμαχίζουμε το κοτόπουλο.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια.Τοποθετούμε κοτόπουλο και κρεμμύδια σε μία χαμηλή πλατιά κατσαρόλα.Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε ζεστό νερό, ίσα που να σκεπαστεί το κοτόπουλο και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.Εν τω μεταξύ, και όσο βράζει το κοτόπουλο, καθαρίζουμε τις ντομάτες, τα καρότα, τις πατάτες και το μαϊντανό.Στη μέση του βρασίματος του κοτόπουλου θα προσθέσουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο και με τη σάλτσα του, περίπου στην ώρα, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, καθώς και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Τότε προσθέτουμε τα φασολάκια, τις πατάτες και τα καρότα μέσα στην κατσαρόλα.

Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και προς το τέλος του βρασίματος αλατοπιπερώνουμε.Ύστερα, προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε να «δέσουν» όλα μαζί περίπου για 5-6 λεπτά. Μετά κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, καθώς και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη!

©Τypologos.com 2022