Γιατί αυτή την αστυνομική ταινία ή σειρά;

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

jpeg-optimizer-giati-afti-tin-astynomiki-seira-i-tainia

Τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μας αρέσει μια αστυνομική ταινία ή αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά, αναλύει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Νίκος Μόσχοβος.Φωτογραφία από Coombesy από το Pixabay 

Το καπέλο του ντετέκτιβ, η μοιραία γυναίκα κι ο απροσδόκητος ένοχος.

H περιγραφή αυτής της εικόνας σας θυμίζει κάτι; Ίσως την ιστορία ή κάποια σκηνή από μια αστυνομική ταινία ή μία αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά, την οποία «λατρέψαμε» και την αγαπήσαμε. Μπορεί, όμως, από άνθρωπο σε άνθρωπο να διαφέρουν οι λόγοι για τους οποίους «οδηγηθήκαμε» στο να επιλέξουμε να δούμε τα συγκεκριμένα κινηματογραφικά έργα.

Ας τους δούμε αναλυτικά:

Το ύφος της εικόνας

Μπορεί να μας «συνεπήρε» το αποδιδόμενο εικαστικό ύφος μαζί με τις σκιάσεις των φωτογραφιών,των τρέιλερ ή και των πόστερς, που μέσω της εικόνας ή του σχεδίου αντικατοπτρίζουν την ατμόσφαιρα ή και την ιστορία μιας αστυνομικής ταινίας- τηλεοπτικής σειράς. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους,που έκανε πολλούς από εμάς να τη δούμε.

H ανάγνωση της περίληψης

Η ανάγνωση της γενικής περίληψης του φιλμ είναι η δεύτερη αιτία, που μας «οδηγεί» στο να επιλέξουμε να δούμε αυτό το φιλμ ή την συγκεκριμένη σειρά.Νοηματικά έχουμε ορίσει οι ίδιες και οι ίδιοι ένα καθορισμένο μοτίβο χαρακτηριστικών και ροής της αφήγησης σχετικά με το τι θέλουμε να δούμε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας ιστορίας, η οποία θα βασίζεται στην εγκληματολογία, στην ψυχολογία, στην ανατομία ή και στην επίλυση γρίφων.

Τα ψυχολογικά πορτραίτα των ρόλων

Τα ψυχολογικά πορτραίτα των ρόλων, που ενσαρκώνουνοι ηθοποιοί αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους, για τους οποίους παρακολουθούμε μια καλή αστυνομική ιστορία. Όσο πιο περίπλοκο είναι το ψυχολογικό πορτραίτο του ήρωα ή της ηρωίδας, τόσο μεγαλύτερη διάθεση θα έχουμε να τη δούμε.

Η εξιχνίαση και η αποκάλυψη

Η εξιχνίαση μαζί με την αποκάλυψη των ψυχολογικών  κινήτρων ή των προσωπείων των ηρώων παρέχουν τη δυνατότητα στο καθένα από εμάς το να σκεφτεί, καθώς και να ορίσει το δικό του ψυχολογικό status μέσα στα όρια, που θέτει η κοινωνία.

jpeg-optimizer-giati-afti-tin-astynomiki-seira-i-tainia-dyo

Γιατί αυτή η αστυνομική ταινία ή σειρά; Η αίσθηση του μυστηρίου ή του κινδύνου, που διατρέχει ενίοτε το φιλμ, έλκει τους ανθρώπους ως μια αιτία θέασης εξαιτίας της φυσιολογικής εκτόνωσης  της καθημερινής αδρεναλίνης ( δηλαδή του στρες) ή της καθαρής περιέργειας.Φωτογραφία από Etienne Marais από το Pixabay 

Το μυστήριο και ο κίνδυνος

Η αίσθηση του μυστηρίου ή του κινδύνου, που διατρέχει ενίοτε το φιλμ, έλκει πολλούς από τους κινηματογραφόφιλους ως μια αιτία θέασης εξαιτίας της φυσιολογικής εκτόνωσης της καθημερινής αδρεναλίνης (σ.σ.δηλαδή του στρες) ή το σασπενς «κεντρίζει» την καθαρή περιέργεια, την οποία έχουν σύμφυτη οι άνθρωποι.

«Βαδίζοντας στα τυφλά»

Ως σινεφίλ ελκόμαστε ιδιαίτερα από εκείνα τα αστυνομικά κινηματογραφικά έργα, που δε ξεκαθαρίζουν από την αρχή το τοπίο σχετικά με τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών ή δεν αποκαλύπτουν το ποιος-ποιοι είναι.

Η ομορφιά των ανατροπών

Ελκόμαστε, δε, από τις ανατροπές, που μπορεί να σημειωθούν εν τη ροή της ιστορίας με βάση ένα «απρόβλεπτο»σενάριο. Η πολύ «σκοτεινή ατμόσφαιρα», που φθάνει στα όρια του «Γοτθικού» στοιχείου δεν μας αρέσει, αλλά μια μεγάλη αλήθεια είναι το γεγονός ότι αυτή «τραβά» ιδιαίτερα τους νεότερους σε ηλικία σινεφίλ ως προς την επιλογή μιας αστυνομικής ταινίας ή σειράς.

Η γοητεία της λύσης του γρίφου

Σπάνια επιλέγουμε να δούμε μια αστυνομική ταινία ή σειρά, που βασίζεται στη γρήγορη εναλλαγή βίαιων σκηνών.Η γοητεία της λύσης του γρίφου κι η απεικόνιση των ψυχολογικών υποβάθρων είναι τα ποιοτικά στοιχεία, που κάνουν μεγαλειώδεις τις αστυνομικές ταινίες ή τις αντίστοιχες σειρές, και μας έλκουν.

«Νομίζω ότι στον καθένα αρέσει ένα καλό έγκλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι το θύμα», έλεγε κάποτε αστειευόμενος ο Βρετανός σκηνοθέτης (Άλφρεντ Χίτσκοκ,1899-1980) και η Βρετανίδα συγγραφέας (Αγκάθα Κρίστι , 1890-1976) συμπλήρωνε αλλού:

«Είναι γελοίο το να τοποθετήσεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι από μόνη της ένα αστυνομικό μυθιστόρημα». Η συνέχεια επί της οθόνης για όλους μας…

©Typologos.com 2022