Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στη χώρα

 8 συλλήψεις

 Εξιχνίαση 44 ληστειών

 απατών και κλοπών

με παράνομο περιουσιακό

όφελος 195.000 ευρώ

exarthrothike-egklimatiki-organosi-gia-klopes-kai-apates-se-varos-ilikiomenon-sti-chora

Εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραξε συνολικά 44 ληστείες, κλοπές και απάτες χρησιμοποιώντας το πρόσχημα υπαλλήλου της ΔΕΗ ή του οικείου Δήμου σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου μετά εκ αστυνομικής επιχείρησης, που έγινε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας!  Φωτογραφία από 4711018 από το Pixabay

Εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραξε συνολικά 44 ληστείες, κλοπές και απάτες χρησιμοποιώντας το πρόσχημα υπαλλήλου της ΔΕΗ ή του οικείου Δήμου σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου μετά εκ αστυνομικής επιχείρησης, που έγινε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας!

8 συλλήψεις

Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος των συλληφθέντων και άλλων 6 ατόμων -μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός-  σχηματίστηκε δικογραφία (κατά περίπτωση) για:

☑️Εγκληματική οργάνωση.

☑️Διακεκριμένη κλοπή.

☑️Απάτη.

☑️Ληστεία.

☑️Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

☑️Παράβαση καθήκοντος.

☑️Δωροληψία υπαλλήλου.

☑️Παραβάσεις των νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων και για τα όπλα.

Τι προέκυψε

από τη πολύμηνη έρευνα

Για την εξάρθρωση της σπείρας χρειάστηκε να γίνει πολύμηνη και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών από τη οποία προέκυψε ότι τα μέλη αυτής είχαν συστήσει τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022 την εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και απατών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων.

Η δράση της σπείρας

Τα μέλη της σπείρας  δρούσαν  σε ολιγομελείς ομάδες κυρίως τις πρωινές και  τις μεσημβρινές ώρες, οπότε εντόπιζαν τα σπίτια που διέμεναν ηλικιωμένοι -ηλικιωμένες. Στους παππούδες  και στις γιαγιάδες υποδυόταν ύστερα τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου και εισέρχονταν σε αυτές.

Μέσα στα σπίτια από τους δράστες χρησιμοποιούνταν διάφορα προσχήματα ή ποικίλα τεχνάσματα με τα οποία έπειθαν τα θύματά τους και έτσι  κατάφερναν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή. Τα κλοπιμαία τα μεταπωλούσαν κατόπιν σε κατάστημα που διατηρεί ένα από τα μέλη της σπείρας.

exarthrothike-egklimatiki-organosi-gia-klopes-kai-apates-se-varos-ilikiomenon-sti-chora 2

Τα μέλη της σπείρας  δρούσαν  σε ολιγομελείς ομάδες κυρίως τις πρωινές και  τις μεσημβρινές ώρες, οπότε εντόπιζαν τα σπίτια που διέμεναν ηλικιωμένοι -ηλικιωμένες. Στους παππούδες  και στις γιαγιάδες υποδυόταν ύστερα τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου και εισέρχονταν σε αυτές.Φωτογραφία από James Timothy Peters από το Pixabay

Διακριτοί ρόλοι

Μάλιστα, εξακριβώθηκε πως  τα μέλη της σπείρας λειτουργούσαν «επαγγελματικά», αφού δρούσαν με καθορισμένους διακριτούς ρόλους και με επιμερισμό των αρμοδιοτήτων σε ότι αφορά στη προσέγγιση των θυμάτων και στη «περιφρούρηση» του πεδίου της δράσης τους. Σε κοντινό σημείο βρισκόταν κι ένας συνεργός, που φρόντιζε να διαφύγουν οι δράστες με επιχειρησιακό όχημα.

Εναλλαγή μέσων μεταφοράς

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε πως με σκοπό να καταστεί δυσχερή η ανακάλυψη της παράνομης δράσης της εγκληματικής οργάνωσης εκ των μελών αυτής εναλλασσόταν τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούσαν, ώστε να διαφεύγουν από το σημείο διάπραξης της αξιόποινης πράξης.

Σχετικά με τον

εμπλεκόμενο αστυνομικό

Σχετικά με τον εμπλεκόμενο αστυνομικό προέκυψε ότι είχε γνώση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης κι απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο εμπλεκόμενος αστυνομικός είχε ενημερώσει μέλη της σπείρας ότι αναζητούνται, επειδή τον Ιούνιο του 2023  διέπραξαν μια αξιόποινη πράξη!

Η εξάρθρωση της

εγκληματικής οργάνωσης

Για την εξάρθρωση της σπείρας πραγματοποιήθηκε μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αλεξάνδρεια  της  Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας και τα μέλη των ομάδων ΟΠΚΕ Αγρινίου και Βέροιας.

Έρευνες και κατασχέσεις

Πραγματοποιήθηκαν, δε, έρευνες σε οικίες και στο κατάστημα του μέλους της σπείρας, όπου βρήκαν οι αστυνομικοί και κατάσχεσαν:

⚫Ένα κυνηγετικό όπλο.

⚫Πέντε οχήματα.

⚫Πλήθος τιμαλφών και ρολογιών αξίας τουλάχιστον 39.700 ευρώ!

⚫Πλήθος κινητών τηλεφώνων.

⚫Ιδιόχειρες σημειώσεις,

⚫Χρηματικό ποσό ύψους 32.500 ευρώ και 7 χρυσές λίρες!

Εξιχνίαση 44 υποθέσεων!

Μέχρι και στιγμής από τους αστυνομικούς έχουν εξιχνιαστεί 44 υποθέσεις ληστείας, απάτης, κλοπής καθώς και αποπειρών απάτης ή κλοπής, οι οποίες διαπράχθηκαν στις εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς!

Για το παράνομο περιουσιακό όφελος  των δραστών διαπιστώθηκε ότι ξεπερνά τα 195.135 ευρώ!

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή. Εκ των αστυνομικών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως  το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των μελών της σπείρας.

Ειδικές συμβουλές

προς τους ηλικιωμένους

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία ότι στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) και στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://tinyurl.com/3nyzsayt  είναι διαθέσιμες ειδικές συμβουλές με σκοπό την αποφυγή της εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι προσεγγίζουν κυρίως τα άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα ή τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.

©Typologos.com 2023