Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία

Με αφορμή

τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης

για τα Θύματα

του Ολοκαυτώματος

Kasselakis-Auschwitz

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη στο στρατόπεδο Άουσβιτς στην Πολωνία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης  το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η σχετική ανάρτηση

του προέδρου

του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

στα social media

Ο κ. Κασσελάκης  ανάρτησε και ένα σημείωμα στα social media με αφορμή  την επίσκεψή του στον τόπο, όπου μαρτύρησαν 1.500.000 άνθρωποι, στέλνοντας το μήνυμα πως ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής και πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο τόπος

όπου η ανθρώπινη ζωή

έπαψε να έχει υπόσταση

«Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, βρίσκομαι στο Άουσβιτς.

Εδώ, που 1,1 εκατομμύρια ψυχές εξοντώθηκαν, επειδή ήταν Εβραίοι, πολιτικοί αντιφρονούντες, Ρομά, ομοφυλόφιλοι και γενικότερα «υπάνθρωποι» σύμφωνα με τους ναζί.

Από αυτούς, 55.000 ήταν Έλληνες Εβραίοι.

Εδώ, η ανθρώπινη ζωή έπαψε να έχει υπόσταση και αξία και έγινε ένα νούμερο χαραγμένο στο δέρμα», έγραψε ο κ. Κασσελάκης.

Η υπόμνηση

του Πρίμο Λέβι

«Αντίκρυσα τα μαλλιά των γυναικών και των μικρών κοριτσιών που έπαιρναν οι ναζί για να τα χρησιμοποιήσουν σε υφάσματα. Κάπου ανάμεσα ήταν και μια κοτσίδα τυλιγμένη γύρω από μια ελληνική δεκάρα.

Εδώ, όπως έγραψε ο διάσημος συγγραφέας και επιζήσας του Άουσβιτς, Πρίμο Λέβι, η πεποίθηση ότι «ο ξένος είναι εχθρός» έφτασε «εντατικά στην λογική της κατάληξη. Όσο, η αντίληψη αυτή επιβιώνει, τόσο η προοπτική αυτής της κατάληξης θα είναι εκεί για να μας απειλεί»»,  σημείωσε ο κ. Κασσελάκης  στο σχόλιο του.

Το πιο επίκαιρο μήνυμα

«Σήμερα, 79 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, το μήνυμα ότι ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, βλέπουμε το σκοτάδι να εξαπλώνεται.

Η ειρήνη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλώς κληροδοτήματα των παλαιότερων γενιών, αλλά καθημερινός αγώνας, που δε «χωρά» εκπτώσεις.

Η επιγραφή στο μνημείο στο Άουσβιτς το φωνάζει δυνατά: «Ας είναι για αιώνες κραυγή απελπισίας και προειδοποίηση για την ανθρωπότητα».

Πότε Ξανά», υπόμνησε ο κ. Κασσελάκης στο σχόλιο του.

©Typologos.com 2024